От х:

Днес в x:

Ученици от ПГДС с призови места от национални състезания за мебели и строителство

    Ученици от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ записаха достойно участие в национални състезания по професии, организирани от Министерството на образованието и науката.

    Отборът от хасковската ПГДС зае първо място за комплексно представяне в Националното състезание „Мебели, стилни мебели и дърворезба“, провело се в Пловдив. Имат трето място в категория „Дърворезба“. В състава бяха трима ученици – Кирил Георгиев от 12 клас, Даниел Маджаров от 10 клас и Росен Разцветников от 12 клас. Техен ръководител е Тихомир Жеков.

    Учениците от ПГДС участваха в състезанието с комплект мебели за дневна, състоящ се от шкаф, пано за стена за украса и маса. Изработени са масивна дървесина – дъб. За шкафа бяха използвали техника пластика, за да предадат интересни форми. По изделието няма обков и дръжки, всичко работи с пуш-механизъм. В средата на шкафа има чекмедже, отдолу има скрито отделение за бутилки за вино, а отгоре има изтегляща се табла.

    „Изработката на изделията ни отне около 5 месеца“, каза Даниел Маджаров. Той поясни, че дизайнът на мебелите е на заместник-директора на гимназията инж. Диана Димитрова.

    Отборът на хасковската ПГДС зае призови места и в националния кръг на състезанието „Най-добър млад строител“, провело се в Русе. Тимът се класира на второ място в категория „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ и на трето място в категория „Сухо строителство“. За да достигне до финалния етап, отборът първо се яви на регионален етап на състезанието, в който се класира на първо място.

    Две от момичетата показаха завидни умения в „Зидарии“, която е една чисто мъжка категория. Те демонстрираха какво означава прецизност и точност на изработка, заемайки шесто място. В отбора бяха Илияна Ильова, Валентина Младенова, Анелия Петрова и Тодор Тодоров. Техни ръководители са Иван Петков и Златина Стойнева.

    Поздравления към учениците и техните ръководители отправи директорът на хасковската гимназия Маргарита Топалова.

    „За професионалните гимназии състезанията по професии са като национални олимпиади. Те са дългоочаквани. Цяла година се подготвят за тези състезания и наградите носят едно изключително удовлетворение за труда на учениците и ръководителите им“, каза Топалова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ба
      Бай Кор
      3 0
      18:34, 19 апр 2022
      Браво! На тази дъжава основно и трябват зидаро-мазачи, дърводелци и бояджии. Аман от писатели, математици и програмисти.
    • 2
      Аз
      Аз
      2 0
      21:50, 19 апр 2022
      Поздравление за всички участници и цялото ръководство на училището!Бъдете здрави,гордеем се с вас.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини