От х:

Днес в x:

В седмицата на аутизма Общностният център в Хасково с информационна кампания за ранното диагностициране

    Ранното диагностициране на аутизма при децата води до навременна намеса на специалистите, а това винаги дава по-добри резултати в процеса на ежедневието им. Около тази идея е обединен екипът на Общностния център в Хасково, който от една година насам развива програма, именно насочена към ранното откриване на аутистичното състояние. Специфичното при тази програма е, че по нея се работи с деца със затруднения в развитието в тяхната естествена среда. Екипът от психолози, рехабилитатори, логопед, социален и специален педагог, посещава децата в домовете им, работи с тях на любимата им детска площадка. Така има възможност да обучи и останалите членове на фамилията да се справят с предизвикателствата в ежедневието.

    Тази услуга на Общностния център действа  с дофинансиране от УНИЦЕФ. Предоставя се напълно безплатно. Всички, които работят по програмата, са специално обучени. В Центъра правят и скрининговите изследвания за ранното откриване на състоянието.

    У нас няма цялостна държавна политика, насочена към ранното диагностициране на децата аутисти. И това създава доста проблеми на родителите в ежедневната им грижа за тези деца.

    „Тъй като има състояния от аутистичния спектър, на които специалистите могат да повлияят доста добре при ранното им хващане, целта на програмата е да се работи не само с вече доказани случаи, но и да се информират родителите как да разпознават нуждата от експертна намеса достатъчно рано“, казва директорът на Общностния център в Хасково Мирослава Мачева.

    Екипът за ранна детска интервенция там работи с деца от 0 до 3 години.

    „В първите три години детето се развива с най-висока скорост и усвоява основните умения за цял живот. Затова нашата цел е именно тази възрастова група. Понякога специалистите от екипа стигат до извода, че поведенческите прояви на детето са резултат просто от погрешен подход в отглеждането. Именно тук се наместват интензивно и с подкрепа към семейството подобна ситуация може да бъде решена“.

    В момента подкрепата е за 12 семейства на деца аутисти. През последната една година през програмата са минали 30 семейства.

    Като доброволки част от екипа на Общностния център са и две студентки първокурснички „Социални дейности" в Пловдивския университет. Мария Христова и Станимира Чилингирова имат днес важна задача-информацията за услугата "Ранна детска интервенция" да достигне до възможно повече родители в града.

    На пл.“Свобода“ и в парк „Кенана“ момичетата раздадоха брошури на възрастните с информация за това какво представлява аутизма, как се чувстват тези деца и как трябва да се реагира към тях.

    Двете споделиха впечатленията си от работата на екипа към Общностния център като полезна и подкрепяща за семействата и децата. Те са убедени, че участието им в подобни кампании водят до израстването им в специалността, която са си избрали да учат. Затова Мария и Станимира са категорични, че ще продължават да помагат в информационните кампании на Общностния център и друг път.

    Днешната е посветена на 2 април, който е Световен ден за информираност за аутизъма, под чийто знак минава и цялата седмица.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини