От х:

Днес в x:

Общностният център в Хасково търси подкрепа от доброволци за изграждане на сензорна градина

    Общностният център в Хасково тръгва с нов проект, чрез която красивият двор около сградата ще се превърне в мултифункционална сензорна площадка. От екипа на Центъра са видели този модел осъществен в Обучителния и ресурсен център „Карин дом“ във Варна. Както в морската столица, така и в Общностния център в Хасково специалистите-психолози, логопеди, социални работници, рехабилитатори работят в подкрепа на деца със специални нужди и техните родители.

    Екипът в Хасково развива дейностите си с финансиране по проекти. Засега с ресурс за превръщането в двора в сензорна градина не се разполага. Затова от приятелите им от „Карин дом“ ще им помогнат с малка парична сума. Вече е направена крачка и е разработен план как ще изглежда след време дворът на Общностния център в Хасково, за да се превърне той в пространство, което да се използва и в ежедневната работа на експертите с децата. И както разказват управителят на Общностния център Мирослава Мачева и логопедът Росица Григорова, за тази цел не са необходими много средства, а повече ентусиазъм, непотребни вещи и предмети, много усмивки и усещане за заедност.

    Идеята на екипа е да се активира обществеността в Хасково за изграждането на образователната мултисензорна градина. Това ще е пространство за най-малките деца със затруднения в развитието, в което те ще се учат по естествен начин - чрез игра и забавление с всички сетива.

    „Голямата част от децата, които идват в Общностния център, са със сензорни нарушения и всяко нещо, което развива сензориката им е от огромна тяхна полза. Ние осъществяваме работата си с тях под формата на игра и и те не разбират, че вършим всъщност нещо важно и съществено, играейки. А когато това започне да се осъществява и навън ефектът ще е още по-голям“, казва Росица Григорова.

    От Център аса отворени за предложения и идеи. Но това, което са харесали като добри примери от Варна, ще осъществят със стари непотребни гуми, дървени палети, счупени фаянсови плочки, дворни и всичко, което не е потребно на хората и те се канят да го изхвърлят. Преди време от училища в града са им подарили непотребни дъски за писане. За тях се търсят доброволци, които да ги окачат на стената, за да могат децата да рисуват впоследствие.

    Вече има хора, които са чули за добрите намерения и са дарители. Веселина Калемджиева е подарила на центъра стена за катерене, включил се и общинския съветник Иван Минев, който пък е донесъл релефни плочки.

    Всъщност това, което им е необходимо в Центъра за осъществяването на инициативата, е всичко онова, което хората се канят да изхвърлят след ремонт: остатъци от дървен материал, камъни, миди, пясък, капачки, всякакви дрънкащи, шарени или блещукащи предмети, въжета, дървен материал, дъски, греди, бои, саксии, пънчета, килимчета, къщички за птици, столчета, чадър, сенник, семена, растения, почва и най-вече- желание и ентусиазъм, казват от екипа.

    Засега се събират материалите, които хората искат да донесат в Центъра. След преценка за готовност, започва и съществената работа. От Центъра ще обявят на Фейсбук страницата си втория етап на акцията. За него ще е нужна подкрепата от  ентусиасти, които обичат да правят от нищо нещо, разполагащи се с инструменти. Всички са очаквани да се включат, но мъжете в този случай ще са най-полезни, защото се касае за специфична работа по сглобяването и окачването на различните детайли.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини