От х:

Днес в x:

Може ли изкуственият интелект да разпознава аутизъм

Телемедицината и диагностиката посредством технологии навлизат все по-дълбоко в сферата на здравеопазването, а изкуственият интелект сериозно ускорява този процес.

Според проучване, публикувано в JAMA Network Open този месец, изследователи са направили снимки на ретината на децата и са ги анализирали с помощта на специално разработен изкуствен интелект за диагностициране на аутизъм.

За да тестват алгоритъма, изследователите са събрали 958 деца на средна възраст от 7.8 години, а след това са заснели ретините на децата в общо 1890 изображения, които след това са предали към изкуствения интелект.

Проучването показва, че половината от участниците вече са били диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър (ADS) и че половината са съвпадащи по възраст и пол контролни участници.

Анализът разчита на нов метод, измислен от учениет, който им позволява да получат достъп до информация за мозъка, като гледат задната част на окото, където ретината и оптичният нерв се свързват с оптичния диск.

Този метод е позволил на учените да разработят неинвазивно средство за бързо диагностициране на сътресения чрез излъчване на безопасни за очите лазери върху ретината.

По време на тази тестова фаза на изследването алгоритъмът за изкуствен интелект е успял да диагностицира участници с детски аутизъм със 100-процентова точност.

В този случай изследователите са ограничили теста до деца и юноши на възраст между четири и 18 години, но смятат, че тестът е подходящ и за по-малки деца.

Констатациите подкрепят използването на AI технологията като обективен инструмент за ранна диагностика на аутизъм, особено когато достъпът до специализиран детски психиатър е ограничен.

Science Alert съобщава, че около един от 36 души се смята за аутист, въз основа на данните, събрани сред осемгодишните.

Следователно поставянето на тази диагноза възможно най-рано може да направи огромна разлика в това младите хора да разберат себе си и да си проправят път през света.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини