От х:

Днес в x:

Falcon Heavy на SpaceX изведе в орбита секретен военен дрон

Ракетата Falcon Heavy на SpaceX се върна в космоса на 28 декември, за да превози секретния дрон X-37B на американската армия за изследователска мисия, предаде АФП.

След седмици на забавяне ракетата стартира от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида в 20:07 ч. източно време при изстрелване, предавано на живо на уебсайта на SpaceX.

Не е ясно накъде точно се насочва космическият кораб без екипаж и с автономно управление по време на седмата си мисия.

Пентагонът не е разпространил много информация за космическия дрон и неговата мисия, която първоначално беше насрочена за 7 декември, а SpaceX само цитира кодовото име на мисията на Пентагона - USSF-52 - в изявлението си за изстрелването.

"Falcon Heavy изстреля мисията USSF-52 в орбита от стартов комплекс 39А", заяви SpaceX.

По-рано Пентагонът беше заявил, че седмата мисия на X-37B ще включва "множество авангардни експерименти".

"Тези изпитания включват експлоатация на космическия самолет за многократна употреба в нови орбитални режими, експериментиране с бъдещи технологии за изследване на космическата област и изследване на радиационните ефекти върху материали, предоставени от НАСА", се казва в изявлението на Службата за бързи способности на Министерството на военновъздушните сили на САЩ от миналия месец.

Тя добави, че за първи път X-37B излита с Falcon Heavy - една от най-мощните оперативни ракети, която може да носи полезен товар до 26 700 кг дълбоко в Космоса.

С размерите на малък автобус, американският космически дрон X-37B прилича на мини версия на пилотираните космически совалки, пенсионирани през 2011 г. При предишни мисии X-37B е извършвал тестове за НАСА за въздействието на радиацията върху семена и други материали.

Изстрелването на Falcon Heavy се случва две седмици след като Китай изпрати свой собствен секретен роботизиран космически самолет, наречен Shenlong, в орбита за "определен период от време", както предаде държавната информационна агенция "Синхуа".

"По време на този период ще бъдат извършени планираните проверки на технологии за многократно използване и експерименти в областта на космическата наука, за да се осигури техническа подкрепа за мирното използване на космоса", предаде "Синхуа" след изстрелването на 14 декември.

В експлоатация от 2010 г., орбиталният тестови кораб X-37B е проектиран за ВВС от United Launch Alliance, съвместно предприятие между Boeing и Lockheed Martin.

Той е дълъг 9 метра, има 4,5-метров размах на крилата и се захранва от слънчеви панели.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини