От х:

Днес в x:

Tesla представи Optimus Gen 2: следващото поколение хуманоиден робот

Tesla представи Optimus Gen 2 - ново поколение на своя хуманоиден робот, който трябва да може да поема повтарящи се задачи от хората.

Optimus, известен също като Tesla Bot, не е приеман сериозно от много хора извън по-запалените фенове на Tesla и за това има основателна причина.

При обявяването му за първи път главният изпълнителен директор Илон Мъск заложи на танцьор, маскиран като робот. Не помогна и фактът, че демонстрацията по време на Деня на изкуствения интелект на Tesla миналата година не беше особено впечатляваща.

По онова време Tesla разполагаше с много ранен прототип, който не изглеждаше кой знае колко добре. Той едва успяваше да се разхожда и да маха на тълпата. Това беше всичко.

Все пак идеята на проекта е смислена. Разбира се, всеки знае стойността на един хуманоиден робот, който би могъл да бъде достатъчно гъвкав, за да замени евтино човешкия труд, но мнозина се съмняват, че това е постижимо в краткосрочен план.

Tesla вярва, че това е възможно, като използва работата си по изкуствения интелект в програмата си за самоуправляващи се автомобили и опита си в областта на батериите и електрическите двигатели. Тя се аргументира с това, че нейните превозни средства вече са роботи на колела. Сега просто трябва да ги направи в хуманоидни форми, за да могат да заместят хората в някои задачи.

Отбелязахме, че проектът печели доверие с актуализацията на срещата на акционерите на Tesla 2023 по-рано тази година.

Тогава Tesla показа още няколко прототипа, които изглеждаха по-усъвършенствани и започнаха да изпълняват действително полезни задачи. През септември получихме още една актуализация на Optimus. В този доклад Tesla заяви, че Optimus вече се обучава с невронни мрежи от край до край и е в състояние да изпълнява нови задачи като например автономно сортиране на обекти.

Сега Tesla пусна нова актуализация от програмата Optimus. Този път автомобилният производител представи Optimus Gen 2 - ново поколение на прототипа на хуманоидния робот.

Тази версия на робота вече разполага с всички задвижващи механизми и сензори, проектирани от Tesla. Освен това той изглежда много по-усъвършенстван като цяло.

Според Tesla с тази нова версия роботът вече може да се движи с 30% по-бързо. Въз основа на видеоклипа той няма скоро да чупи рекорди за скорост, но започва да навлиза в диапазона на полезност.

Компанията също така твърди, че теглото е намалено с 10 кг, като същевременно е подобрен балансът.

Във видеодемонстрацията се вижда как Optimus Gen 2 изпълнява клякане, докато балансира.

В предишна актуализация на тема Optimus главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че "Optimus роботите са изключително подценени". Той заяви, че търсенето може да достигне 10 - 20 млрд. единици от тях.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини