От х:

Днес в x:

Инвеститорът на проблемния строеж вдига нова къща на пострадалите от ул.„Байкал“

    „Никой не искаше лошо да стане, ама стана. Комшии сме, познаваме се. Остана без къща Росен. Добре, че няма пострадали хора. Сега ще излезе на квартира, ще му плащам наема и ще му построя къщата наново. Ще възстановя всичко. Така е редно.“ Така Юсеин Юсеин- инвеститорът на злополучния строеж на ул. „Яне Сандански“ в Хасково, заради който през вчерашния ден се срути част от къщата в съседен имот на ул. „Байкал“, вижда разрешаването на ситуацията. Той е строител от години, работи във фирма „Монолит“, която е фирмата, избрана от него за изпълнител на същинския строежа-четириетажна сграда с гаражи и три жилищни етажа с по няколко апартамента. Мъжът разказва, че това е първата му самостоятелна инвестиция. Имотът е наследствен-негов и на братовчед му. Теглил заем и решил да вдигне кооперацията, за да уреди семейството си и близките си, предвидил да останат и няколко апартамента за продажба. Твърди, че те вече са продадени на зелено. Сметките били след тотала да останат пари да подсигури децата си. Само че след злополучната неделя, когато падна къщата на съседа му, той ще трябва да вложи още средства, за да възстанови разрушения му дом. „Предложих му апартаменти в новата кооперация или да му възстановя къщата. Избра къщата. Ще трябва да направя първо неговата сега. Ще възстановя всичко.“

    Собственикът на разрушения имот Росен Тодоров днес по обяд беше отново до руините на бащината си къща. Мъжът още е в шок от случилото се, но е благодарен, че са успели да спасят животите си-той, съпругата му и майка му, която гони 80-те години. Голяма част от това, което са събирали като семейство обаче е в падащата сграда, в която не може да се влезе, защото е опасна. Друга част от покъщнината им вече е под отломките.

    Два дни преди инцидента по строежа в съседство се работи интензивно по изкопа. Бъдещата сграда трябва да е на калкан с тази на семейството на Росен. В събота към 21 часа, семейството сяда да вечеря и чува пукот. Още тогава стените на първия етаж започват да се пукат. Събират документите и малко дрехи и напускат имота. Две денонощия останали без покрив над главата си, те са приютени от роднини.

    През последните 24 часа- от първото срутване в неделя сутринта до днес има още разрушения.

    Междувременно Междуведомствена комисия, сформирана от РДНСК Хасково, с включен в нея експерт от Контрол по ЗУТ в община Хасково, направи оглед на място на строежа на ул. „Яне Сандански“ днес по обед.

    Експертите се запознаха с критичната ситуация и предстои документален преглед на строителните книжа, както и допълнителни експертни огледи. От община Хасково поясниха, че за новостроящия се обект е издадено разрешително за строеж през август 2021 година, издадена е и строителна линия от отдел Контрол по ЗУТ в община Хасково.

    На място беше и заместник- изпълнителният директор на „Монолит“ Тодор Матеев. Той потвърди че ангажиментите на фирмата с възложителя по договор са били след предоставянето на готов изкоп, да започне същинското строителство. От „Монолит“ са имали възможност да извършат цялата работа, но инвеститорът е предпочел да наеме подизпълнител за изкопа, който му е дал по-ниска цена на която ще свърши работата. Според експерта, проблемът е дошъл от подпочвените води, които са се появили привечер в събота.

    Така смята и възложителят на обекта Юсеин Юсеинов. Според него фирмата, която е направила изкопа-“Дивел ПСТ“ ООД, е с достатъчно опит в тази дейност, участвала е и в строителството на магистрали. За него случилото се е мал шанс, защото всичко е изпълнено по съответните технически задания.

    „Имаше изменение в цените, февруари скочи всичко, затова избрах друга фирма, която ми даде по-ниска цена за изкопа. Но тази фирма има достатъчно добра техника и опитни работници. Всичко е изпълнено по указанията. Изкопът беше приет в събота, нямаше никаква вода.“, обяснява Юсеин.

    Инж.Пеньо Стайков, временно изпълняващ длъжността директор на РДНСК- Хасково, е в експертната комисия, която беше на място днес. Той обяви, че строежът се спира до приключване на всички процедури по обследване на аварията и евентуалното издаване на ново разрешително за строеж:"След становището на техническата-експертна комисия ще има коректен отговор на въпроса какво е довело до инцидента. Ще се прецени тепърва дали се налага пробовземането на почвения състав, за да се види откъде идва преовлажняването на терена. Ще се проверят и предпроектните проучвания".

     До три дни техническо-експертната комисия трябва да бъде назначена и да започне работа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ff
      FFUR
      18 -3
      21:55, 28 мар 2022
      Добре, че няма жертви... работа без грешки няма, винаги има първи път!
      • Ив
        ИВАНКА
        12 0
        09:14, 29 мар 2022
        А защо не ги настанят в хотел , и тези хора си загубиха дома
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини