От х:

Днес в x:

САЩ ще ни помагат за строеж на нови ПАВЕЦ и ремонта на „Чаира“

Разговори Американската финансова корпорация за международно развитие да предостави техническа помощ при проучването за изграждане на нови или рехабилитацията на тежко авариралата преди две години помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ „Чаира“ е провел служебният енергиен министър Владимир Малинов в САЩ.

Той е визита там от понеделник и в поредица от срещи обсъжда различни аспекти на сътрудничеството в енергетиката между двете държави.

В разговора си с Джейн Рий, началник кабинет на Американската финансова корпорация за международно развитие (U.S. International Development Finance Corporation - DFC) и Джейк Ливайн, главен експерт в областта на климата в корпорацията, Малинов е посочил, че страната ни търси разширяване и задълбочаване на досегашното ни успешно сътрудничество с Американската финансова корпорация за международно развитие.

Рий и Ливайн на свой ред представили програмата н корпорацията за финансиране на проекти за изграждане на американски малки модулни реактори. Българският министър изразил готовност за обмен на опит в тази област, която предоставя допълнителна възможност за производство на чиста енергия.
.
Обсъдено и било и разширението на газохранилището в Чирен, което започна миналата година и трябва да удвои капацитета за съхранение на газ до 1 млрд. куб. м.

За този проект предстои издаване на гаранции от страна на Американската финансова корпорация за международно развитие в полза на „Булгартрансгаз“, за да тегли държавният газов оператор заем за 208 млн. евро от „Ситибанк“ (Citibank). Това беше договорено в края на 2023 г.

„Финализирането на гаранционното споразумение между DFC, Citibank и Министерството на финансите на Република България е от решаващо значение за успешното и навременно завършване на проекта“, коментирал Малинов.

„Проектът за разширяване на хранилището „Чирен“ е ключов за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Разширяването на тази инфраструктура ще даде възможност за допълнителни доставки на втечнен природен газ от надеждни източници, включително от САЩ, не само за България, а и за целия регион“, заявил още той.

Обсъдено и било и осигуряването на финансиране за разширяването на газовите ни връзки като част от проекта за пренос на втечнен газ от Гърция през България и Румъния до Словакия, Унгария, Молдова и Украйна.

„Осигуряването на финансиране ще гарантира навременната реализация на този стратегически коридор“, посочил Малинов.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини