От х:

Днес в x:

Не подпочвени води, а грешка при изкопа, е причина за срутването на къщата на ул.„Байкал“

Изображение 1 от 2

    Не подпочвени води, каквато теза имаше в началото, а грешка при изкопните работи, е причинила срутването на къщата на ул. „Байкал“ в Хасково преди месец. Това е констатацията на независимите експерти, на базата на чието становище е оформен протокола на експертно-техническата комисия, утвърден от РДНСК-Хасково.

    Работата на експертите е приключила на 18 април, а с протокола от проверката са запознати всички страни, информира инж.Пеньо Стайков, временно изпълняващ длъжността директор на РДНСК- Хасково.

    Издадените преди това заповеди за спиране на строежа и за неговото допълнително обезопасяване вече са изпълнени от инвеститора, посочи още инж. Стайков.

    Домът на сем. Тодорови се срути на 27 март, тази година при изкопните работи на нов строеж в съседство на ул. „Яне Сандански“. Хората от къщата успяха да се спасят, след като я напуснаха предишната вечер, чувайки, че стените й пукат.

    Юсеин Юсеин е инвеститорът на новата жилищна сграда на ул. „Яне Сандански“. Фирмата, наета от него за изкопа, е “Дивел ПСТ“ ООД.

    В злополучния ден, когато северната страна на къщата на Тодорови буквално рухна пред очите на съседите им, инвеститорът коментира, че случилото се е мал шанс, защото всичко е изпълнено по съответните технически задания. Той предположи, че вероятната причина са подкопаването на основите на къщата са подпочвени води, тъй като при изкопните работи, ровът се напълнил с вода.

    Експертите обаче не са установили подпочвени води, а грешка при изпълнението на изкопа.

    Съгласно разпоредбите на ЗУТ следва кметът на община Хасково да назначи комисия, която да обследва компрометираната сграда и да излезе със становище дали тя е годна за укрепване или трябва да бъде разрушена.

    В момента тече срокът за обжалване на протокола на експертната комисия. Към края на месеца той приключва и ще бъдат образувани административно-наказателни производства.

    Строителството на новата сграда може да продължи едва след премахването на компрометирания строеж.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини