От х:

Днес в x:

В навечерието на 1-ви февруари РИМ -Хасково публикува списък на репресираните от комунистическия режим

В навечерието на 1-ви февруари, денят в който почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България, Регионалният исторически музей на Хасково публикува поименен списък с имената на жертвите на режима. По него работи д-р Веселина Узунова. Става въпрос само за хора от Хасковска област. Имената им и каквото може да разбере за професиите и съдбите на тези хора, тя събира от три години. Списъкът вече наброява 2060 имена. За повечето от хората тя е научила от близките им, издирва репресирани и от селата, но там мисията й е доста неуспешна. Повечето от информацията по селата е от родовите книги, но голяма част от тях са унищожени или не добре съхранявани, така че информацията й е доста оскъдна. Повечето от имената са на хора от пограничните региони-Свиленград, Тополовград, Любимец, където масово е имало насилствена депортация на цели семейства.

Често, разказва историчката, й звънят хора, които търсят своите близки. За някои имат оскъдна информация, но следите им се губят в годините, разказва д-р Узунова. Затова и тя се е заела със съставянето на списъка на репресираните от комунистическия режим от региона на Хасково-мисията й е да остане паметта. Списъкът е отворен и всеки, които има информация, може да потърси историчката, за да бъде допълнен той. Списъкът в настоящия му вариант може да разгледате ТУК.

А в блога на РИМ -Хасково д-р Веселина Узунова публикува и част от характерните случаи, по които е правила изследвания, свързани с репресиите в региона.

Най-голям е броят на репресираните в региона от Хасково 

На 1-ви февруари всяка година почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Това е денят, в който точно в 00 часа през 1945 г., по заповед на Георги Димитров от Москва, са избити близо 200 души представители на българския обществено-политическия елит, начело с княз Кирил Преславски и проф. Богдан Филов. Масовото убийство е извършено близо до Централните софийски гробища, където огромният кратер от паднала бомба се превръща в лобно място и общ гроб на няколко десетки бивши министри, депутати, дипломати, журналисти и стопански дейци.

В Деня на почит си спомняме за всички жертви на тоталитарния режим, установен на 9 септември 1944 година. Броят на избитите българи все още не е напълно уточнен, но справки, направени от тогавашния министър на вътрешните работи Антон Югов сочат цифра от  около 30 хиляди души – избити, безследно изчезнали и изпратени по лагери и затвори.

В следващите години, до началото на 60-те, тези цифри се увеличават нeколкократно, когато Народната власт намира свои нови врагове сред селячеството, чиито земи и добитък колективизира, сред младежите и артистичните среди, пожелали да получат повече свобода и дори сред комунисти, обвинени в партийно предателство.

Най-голям брой на репресираните в региона на Хасково има  в Хасково – 474 души. Единственият пълен списък е от Община Симеоновград, където местната организация на репресираните е активна и пази регистъра си. Там броят на репресираните е 127 души.

Съставеният списък показва ужасяващото число 238 убити без съд и присъда, безследно изчезнали и осъдени на смърт по политически причини. Сред имената са  избитите офицери и подофицери в казармата на 12 септември 1944 г., подполк. Методи Бъчваров – пом.-командир на 6-ти конен полк, убит на 9 ноември 1944 г., Райно Григоров Гиков – търговец, починал след арест, бившият кмет на Харманли и народен представител Делчо Гогов Тодоров, убит и заровен с останалите на софийските гробища.Сред тях е и  Марко Сакарски – народен представител от Харманли, последвал съдбата на Делчо Гогов, м-р Захари Гюров от с. Извор, Георги Зидински – царски офицер, подполк. Кирил Кирев – началник на 30-то военно окръжие. Неради са и съдбите на полк. Иван Константинов – командир на 10-ти родопски полк, който се обесва в ареста, след като е арестуван от 8 партизани, на подофицер Д.Митев от Харманли, когото партизани завързват и изгарят жив. Помощник-околийският управител на Харманл Митю Пенев е заклан, за да заеме друг длъжността му, а 14-годиният Баню Петков е  убит заедно с дядо си на 24 октомври 1944 г.  В списъка е и името на земеделеца Атанас Хубенов от Болярово, убит в участъка и тялото му хвърлено под влака, за да прилича на самоубийство. Изключително бруталното е убийството на Петко Чобанов, който бил пребит до смърт за организиране на бунт в затвора, след което обезобразеното му тяло е предадено на родителите му.

По списък, само безследно изчезналите са 111 души. Сред тях са: отец Антони, търговецът Атанас Бобчев от Горски извор, лекарите: Стефан Генов от Харманли и Гочо Илиев от Димитровград, които са отказали да подпишат фалшиви свидетелства за смърт, свещениците Иван Йотов и Иван Попов от Мъдрец, офицерът Георги Лечев от Свирково, кметът на Симеоновград Георги Медникаров, търговците Стою Мантов, Атанас Арнаудов, Страхил Милев, Янко Михов, Тодор Танчев, адвокатът от Харманли Банко Сапунджиев, председателят на запасните офицери в Харманли Янко Тодоров, околийския съдия в Хасково Христо Шишков.

От Хасковския край 132 са имали „възможността” да изпитат режима на  комунистическите концлагери в най-големия лагер на смъртта в България- „Белене” на о. Персин. Най-дълго време на легендарния остров преживяват известният тютюнотърговец Георги Чалбуров, адвокатът Ангел Буналов и офицерът от Харманли м-р Страхинов.

В лагера попадат известни личности от Хасковския край, като лекарите Константин Георгиев, Никола Грозев и Иван Карабашев, офицерът Илия Барбалов, индустриалците Петър Гиков и синът му Иван Гиков, Петър Михов, Нейко Гибев от Харманли, известният социалдемократ и книжар Димитър Дамянов, журналистът Делчо Василев, адвокатите Крум Икономов и Ничо Икономов, директорът на Популярна банка в Хасково Кирил Калинов, учителите Петър Куртев и Тончо Райчев, музикантът от Харманли Асен Овчаров, архиепископ Методи Стратиев.

Концлагерът край Ловеч, наречен „Слънчев бряг” съществува едва 3 години, но се превръща в едно от най-зловещите места в България. Архивите за въдворяванията в този лагер са унищожени от комунистическата власт и броят на изпратените там хора от хасковския край е неизвестен. В изготвения списък са имената на 4-ма убити в ТВО Ловеч: учителят Михаил Стайков, Юсмен Илязов Османов, Стойчо Петков и Хачик Пиринян. В ада на лагера успяват да оцелеят Васил Вълков от с. Александрово, Христо Илиев от Симеоновград, който е изключен от гимназията и прави опит за избяга от страната, за което е изпратен първо в Белене и след това в Ловеч, Димитър Стайков – студент и Боньо Чолаков от Странско, който е участник в горянска чета.

Значително присъствие в лагерите имат земеделците, някои от които правят неуспешни опити да избягат през границата в Турция. Установеният по списък брой на емигриралите, убитите по границата или заловени и осъдени за „измяна на Родината”, т.е. при опит да напуснат нелегално страната, е 402 души. Повечето от тях са симпатизанти на забранената от 1947 г. "БЗНС-Никола Петков", обявили се против насилственото влизане в ТКЗС-тата. Техните семейства са изселени за период от 4 години, а докато списъкът на т. нар „изменници” е непълен, то справки на ДС от началото на  50-те  години посочват принудителни изселвания на 17 хиляди души от Хасковския край, най-вече в районите непосредствено до границата.



 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Мд
    Мда
    21 -19
    18:24, 31 яну 2022
    А за репресираните преди това, от предишния фашистки режим къде са, те не са ли хора, не са ли си дали живота за родината?
    • Ха
      хас
      20 -7
      19:27, 31 яну 2022
      Това е от сорта "А вие защо биете негрите?" Кои от тези избитите имат вина за репресираните преди 9 септември - учителите лекарите журналистите или банкерите и т.н. Виновния да си понесе вината. Когато наричаме управлението преди 9 септ.1944г "фашистки режим", да не се учудваме че северно македоинците ни наричат "българи фашисти"!
    • На
      На МД
      21 -11
      19:33, 31 яну 2022
      На деня 1 февруари почитаме паметта на загиналите от комунистическите репресии. Така че ако четеш сигурно няма да задаваш такъв въпрос. А иначе имаме нужда от такива публикации защото започнахме да забравяме близкото си минало, което личи и от зададения въпрос.
    • Ww
      www
      15 -5
      20:38, 31 яну 2022
      И кои са репресираните "преди това" в Хасково? Конкретни имена??? Няма! Защото няма репресирани преди това. Не и в Хасково! Промили са ви мозъците като на македонците и плямпате и вярвате в измислици също като тях.
    • Ня
      Няма репресирани
      9 -7
      20:54, 31 яну 2022
      Няма репресирани преди това ли? Еми хайде кажете защо смениха името на ПМГ, убития пре 1934г хвълен от втория етаж. Много бързо забравяте, изчегъртаха ни историята.
    • Тоя Път Фашистите ще ги трепем на площада и ведн... Виж коментара
    • Ww
      www
      7 -7
      21:13, 31 яну 2022
      И кой е убития през 34та? Как се казва? Защо е "убит"? От кой точно е убит? Какво общо имат избитите след това от комунистите? Конкретно - какво общо? Не се заяждам. Не знам историята от 34та и ми е интересно да науча. Моля за факти, не за пропаганда.
  • 2
    Op
    Opa
    9 -9
    19:53, 31 яну 2022
    То само от комунистическия режим се честват, други няма. А че е имало фашизм в България е имало, просто така ви отърва.
    • Никакво лежане по Лагери ....
      ....
      15 000 пандизчии -чиновници от министерствата, служители в областната управа - в трудово - превъзпитателни лагери ...
      Изчислих че за 3 годнини и 8 месеца с малко техника , могат да построят морския канал Бургас - Дедеагач
      .....
      И да сме наясно Узинджовското прасе Георги и Стачно Тъпото да не се надяват на Лагер - директно отиват на компост ..... за рози
    • Ко
      ково
      13 -4
      21:02, 31 яну 2022
      Фашизъм е имало в Италия. Като корена на думата е "фаша"-сноп. Още по времето на хан Крум "снопа" е символ на единство. Името на партията на Хитлер е "Национал-социалистическа". Как по времето на т.н. социализъм, ще се говори за "национал социализъм", а? Какъв фашизъм, 1923г по време на възстанието Ком.партия е била втора по численост група в Парламента. Трудно ще се изчистят наслоени стереотипи, но трябва да се разяснява, особено на учениците!
  • 3
    Ва
    Василев
    14 -1
    20:32, 31 яну 2022
    Много светли личности са били убитите или предадени от свои още от турско време насам.Вижте,ние не знаем къде е гроба на Левски! Ами след освобождението, по времето на Стамболов? Каква е съдбата на Капитан Петко? Червеният и белият терор през 23- 25г.Загиналите през 1941- 44г.Убитите без съд и присъда след 9- ти септември 44- та. Колко съдби и човешки животи бяха съсипани през т.н.преход след 10- ти ноември
    89- та,
    "ПЪРВИТЕ УМРЯХА В КЪРВИ ПОСЛЕДНИТЕ СТАНАХА ПЪРВИ " . Кои изпокрадоха държавата и доведоха хората до просешка тояга?
    Историята се пише от победителите.
    А къде се крие истината? Ние сме едно племе,което е унищожавало всичко що по- качествено се е показвало.
    • Op
      Opa
      8 -7
      20:44, 31 яну 2022
      Абсолютно си прав, но не може да се говори само за репресираните от комунистическия режим, само защото е най-скоро и някой има изгода от това.
  • 4
    Що толкова много ?
    ......
    Ами само 4 Смени Митничари и ККПейци за съм 1000 човека :))
    ......
    И като сложиш Най-известните Мутри , Бейове , техните семейства ,Съдиите и Корумпираните полицаи (За Несправяне с работата !)
    ......
    Може и до 3000 да стигне бройката ... Което е само около 1.5% от Населението на Областта - Значително по - малко от това с колко е намаляло населението на областта за 30 години от 335 000 през 1985 година на 215 000 през 2021 ( през 1946 сме били 282 000 ! повече отколкото сега !!!)
  • 5
    Jh
    JHB
    12 -9
    21:24, 31 яну 2022
    И след всичко това, сега в 2022ра, някакъв, продажник, платен от масква, настанил с 4 процента вот в българския парляамент, ни насърчава да излизаме от Нато и право в ръцете на руските палачи отново...
    • Из
      избирател
      5 -3
      22:34, 31 яну 2022
      Тези, за които пишете, много добре знаят как седят нещата, но чукат по чугунените глави и те дрънкат по-силно. Преди тях имаше едни други, които "дрънкаха на същата струна", стояха дълго, но си отидоха. Ще свирят, но тези които ги слушат ще бъдат все по малко, защото взеха да се изтърват: Против ваксинирането, но половината ваксинирани, как така?
    • Jo
      JOHNNY HATES BULGARIANS (JHB)
      6 -4
      00:17, 1 фев 2022
      Спокойно бе Джони - и за теб и за такива като Сюлейман Паси и Ахмед Борисов ще дойде Коледа
  • 6
    Тр
    Троцки
    4 -5
    11:13, 1 фев 2022
    Измислените"докторки" от музея разлаяха кучетата .Едната от тях отдавна трябваше да я препарират като експонат.За друго не става.Най-вероятно и тия сега се изживяват като елита на нацията.O sancta simplicitas!
    • Са
      Савков
      1 -4
      13:47, 1 фев 2022
      Ако ги нямаше Сапунаров и Сарджев- най- много учителки по история в някое основно училище.

Още новини

Последни новини