От х:

Днес в x:

Кметството в Хасково с планове за енергийната независимост на общински сгради

Изображение 1 от 4

    Обмислят се варианти за енергийната независимост на общинските сгради. Моменти като този-с огромен ценови скок на електроенергията показват, че това е бъдещето и всяка направена инвестиция си заслужава. Така кметът на Хасково Станислав Дечев коментира посоката, в която ще работи с екипа си. А днес беше направена първа крачка към осъществяването на такава идея. От село Гарваново беше даден символичният старт по изграждането на система за икономично улично осветление, която ще доведе до сериозно свиване на разходите за ток. Това се случва по проект с финансиране на 100 % от Норвежката програма. Общата стойност на проекта е близо 810 хил.лева. Партньор на община Хасково по него е Асоциация „Интернейшънъл девелопмънт Норуей “от Норвегия.

    Овен Гарваново в него са включени още три населени места от община Хасково-квартал „Болярово“ и селата Въгларово и Клокотница.

    Във всяко от населените места ще има три компонента по реализация за по икономично осветление. По първия ще бъдат подменени осветителните тела с по-пестеливи, във втория ще бъде изградена система за контрол, а по време на третия етап ще бъдат монтирани фотоволтаици.

    В село Гарваново ще бъдат подменени сегашните осветителни тела с ЛЕД осветление в 252 точки. На южната част на покрива на местното читалището ще бъдат монтирани 18 фотоволтаични панела с годишно производство 6, 707 мегавата електроенергия. Има отделена стая в читалището, където ще бъде разположена контролната станция.

    Както тази в Гарваново, така и контролните станции от другите три населени места в проекта, ще подават информация към обща контролна система, базирана в Община Хасково. Така по всяко време ще има данни за текущ контрол за консумацията на ел. енергия. Ако се забележи в даден момент, че има завишено разходване на ток от принципно засечения в анализите, това ще е ясен сигнал за проблем, обясниха специалистите.

    „Предимството на тази контролна система е, че ще виждаме по всяка една от веригите каква е консумираната ел. енергия в текущия момент. При увеличение на електроенергията ще е ясно, че или има проблем по веригата, или незаконно прикачване. Чрез тази система много лесно ще бъдат пресечени кражбите на ток, ако има такива“, коментира кметът Дечев.

    Друго преимущество на контролната система е информацията, която ще се подава в реално време при технически проблеми по веригата.

    "Сигналът при аварийност се подава веднага, и ще става по-бързо отстраняването на проблема. Идеята е да се увеличи контрола. Когато мине повече време ще може да се прави обстоен анализ чрез базата данни, която ще се събира. За анализиращия информацията ще има вече друг смисъл. В момента няма какво да анализираме-имаме една висока фактура за ток на практика и нищо друго“, обясни проектантът по пилотната разработка инж.Илия Иванов.

    „Въз основата на този пилотен проект разбрахме, че тези три компонента, по които ще се работи следващите месеци, ще е необходимо да бъдат приложени във всички малки населени места на общината и в останалата част от града, където все още нямаме промяна за икономично осветление. От общата консумация за ток уличното осветление е около 80 %. С подменена, управляема и снабдена с възобновяеми източници система за ел.енергия може да се постигне до 80% енергийна независимост. И това съвсем не е химера.“, посочи още градоначалникът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Въ
      Вълкът от Овча Купел
      10 -11
      16:48, 31 яну 2022
      Haskovo.net сериозно ме разсмяхте с тази статия!
      Станчо умното май е прекалил с белото...
      • Ба
        Бащицата
        5 -4
        16:59, 31 яну 2022
        Все за нещо ще намери да се начумери.
      • Же
        Железан
        7 -10
        19:24, 31 яну 2022
        Ако Станко още 10 години остани кмет можи и да открие топлата вода.
      • За 810 000 лева , мога да купя и монтирам
        .....400 киловата слънчеви батерии под ключ
        ....
        Това са енергийните нужди на 40 къщи на ден
        .....
        А Тъпото за 810 000 лева ще монтира 50 киловата слънчеви батерии
        .....
        или КРАЖБАТА ще е между 500 000 и 600 000 лева
      • Ко
        Корупция няма
        0 0
        18:42, 5 фев 2022
        Да е лошо няма :)
    • 2
      Гр
      Гражданин
      13 -12
      17:11, 31 яну 2022
      Не те ли е срам Кмете,личваш вода на такива тротоарни плочки а си тръгнал осветление да сменяш.Да не говорим за тротоарите в Хасково и най вече в кв.Болярово където дори улици няма. Всеки ден има аварии от ВИК ти осветления сменяш. Абе с една дума целия град е под всяка критика.
      • Па
        Памет
        9 -5
        17:44, 31 яну 2022
        Да не забравяме и Георги Иванов моля.
    • 3
      Най-големите панели са към 600 вата
      ......
      10.8 киловата са всеки ден , с доставката до България ... 10 800 долара със стойките за монтаж
      .....
      ИЛИ ... 21 600 лева ....... а ТЪПИЯ кмет хАРЧИ 810 000 ЛЕВА
      ......
      Сигурно крушките са като Софийските - от едната страна на улицата до Президенството 5400 лева / бройката
      ..... от другата страна на улицата до Президенството , същта крушка за улично осветление , същия модел е 1500 лева бройката
    • 4
      ЩЕ ИМАТ МНОГО работа за тъпото и нереза стоящ до него . А тъпото е и крадец.
    • 5
      Га
      Гарванчанин
      4 -5
      23:45, 31 яну 2022
      Кмете много хора на площада, 2 те коли който си дойдохте от Хасково и 1 репортер за сензация 🤔
    • 6
      Ив
      Иван
      4 -1
      08:53, 1 фев 2022
      Не се съмнявайте, краде се от всеки инвестиционен проект. Е, на Станчо му обясняват схемите, че не може сам да го измисли, но и той намазва.
    • 7
      Fb
      FB
      2 -3
      09:47, 1 фев 2022
      Тоя поне да се беше обръснал малко, че прилича на задницата ми .
    • 8
      Къде е Палаза Гошу да им обясни как стоят нещата?
      Той е на всяка манджа меродия и много знай`, всичко можи.
    • 9
      Тт
      Тт
      0 0
      18:47, 5 фев 2022
      С Крадене мазане с лъскави коли ще разкарвате евтини ЖЕНИ!

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини