От х:

Днес в x:

Повече за табелите „Образцов хигиеничен дом“ и началото на общественото сметосъбиране в Хасково

Изображение 1 от 6

    Малко по-възрастното поколение си спомня добре за къщите с табела „Образцов хигиеничен дом“. И днешните млади хора също могат да видят тези похвалващи надписи на някои от домовете от близкото минало, леко обгърнати вече от ръждата, но все така гордо стоящи на входните врати.

    За тези табели историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Веселина Узунова припомня, че са поставяни по инициатива на общината, свързана с хигиенизирането на града.

    Всеизвестен факт е, че навремето всеки дом е бил със септична яма, която никой не почиствал, нямало такава практика.

    Затова се издава министерско постановление за хигиенизирането и то се налага заради пламналите през 50-те години на миналия век епидемии в страната, включително и в Хасково.

    Който изпълнел това нареждане за почистване на септичната яма и поддръжка на тоалетната си, главният архитект на Хасково по това време Димитър Дяков му давал табелка „Образцов хигиеничен дом“.

    По това време в Хасково върлували дизентерия, дифтерия и туберкулоза, имало масово глисти и въшки. Екипи от болницата минавали редовно на проверка по къщите съвместно със служители  от Санитарно-епидемиологична станция към общината. Проверявали дали е чисто по дворовете, а не толкова колко са подредени и разкрасени те, добавя д-р Узунова.

    За да се справи с мръсотията и града да придобие малко по-приветлив вид, местната управа поставила  и първите кофи за боклук, като с това се слага началото на практиката в Хасково за общественото събиране на сметта.

    До този момент всеки хвърлял боклука си на улицата, където рядко се правила оборка. През 40-те години имало и трудова повинност и хората, които попадали в тези бригади, с каруци събирали уличния боклук, който ставал буквално на камари, особено след пазарен ден. Преди да се сложат кофите за боклук, докато да бъдат прибрани от улицата, обикновено мръсотиите отивали към реката.

    През 50-те години на миналия век като част от акцията за по-чисто Хасково са сложени и обществени плювалници. Плюенето по улиците било забранено с наредба и всеки нарушител подлежал на глоба.

    В някои части на града, като улица „Кавала“и „Тимок“ и днес могат да се видят къщи с табели „Образцов хигиеничен дом“.

    А в РИМ-Хасково пазят освен табели, свързани с хигиенизирането, и такива, които са били поставяни на работното място с цел да се напомня за спазването на дисциплината и отговорността на работниците. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пр
      предлагам
      26 0
      15:19, 12 апр 2023
      Да сложат такива табели и на входовете на блоковете от които не се хвърлят боклуци директно от терасите.Защото в някои квартали на Хасково е като в миналия век когато е нямало кофи за боклук.
      • Ро
        Ромул и Рем
        2 0
        08:31, 13 апр 2023
        ти за нашто квартал ли говориш? маалата е чиста, щот си горим боклуците, а вий ги дишате!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини