От х:

Днес в x:

Трима нови депутати от Хасково полагат клетва в 47 Народно събрание за първи път

    Остава ден преди старта на новото 47 Народно събрание, което с указ на Президента ще се събере на 3-ти декември в 9 часа.

    По традиция първото му заседание ще бъде водено от най-възрастния депутат. И това е урологът доц.д-р Силви Петров, който бе избран за трети път като депутат от региона на Хасково от квотата на „Има такъв народ“.

    И докато д-р Петров вече има опит като депутат, а такъв са натрупали и още четирима избраници от 8-мандатния Хасково, то трима от тях ще пристъпят прага на Парламента за първи път като депутати.

    На изминалите- трети поред парламентарни избори част от избирателите в Хасковски регион припознаха като свои представители в 47 Народно събрание Мюмюн Мюмюн от ДПС и Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната“. Двамата са най-младите парламентаристи, които 29 МИР-Хасково изпраща на пл. „Народно събрание“ №2.

    За Мюмюн Мюмюн обстановката там не е напълно непозната, тъй като той е бил нещатен сътрудник на двама депутати досега. Освен това, за 38-годишната си възраст има солиден опит в политиката, макар и в регионалния сектор. Той влиза в Народното събрание като депутат от позицията си на заместник-председател на настоящия Общинския съвет на Хасково, която изпълняваше до изборите на 14 ноември тази година. Опитът му в местното самоуправление е и в два мандата като общински съветник от ДПС. За него колегите му от Движението в Хасково и сесийната група казват, че не е от тези, които много говорят, но действията му са подплатени от компетенция и опит. Тяхното доверие към Мюмюн стига до там, че през 2015 г. беше издигнат за кандидат за кмет на Хасково от ДПС. От 20 години той е част от младежката структура на Движението, а в последните години е част и от ръководството му като член на Централния оперативен съвет.

    Той е с бакалавърска и магистърска степен на образование от УНСС, съответно по „Икономика на Индустрията” и „Маркетинг”. Има завършена и психология във Великотърновския университет. Завършил е Българско Училище за Политика „Димитър Паница” през 2015 г. занимава се с бизнес и е председател на Сдружение на предприемачите „Лудогорие“ , женен, с две деца.

    На фона на натрупаните дипломи, за него по-важен е придобитият опит от реалната работа.

    Засега за София заминава без семейството си, но по нататък със съпругата му ще обсъдят дали тя и децата де се преместят при него в столицата.

    „Ще ми е трудно далече от семейството, защото се опитвам всяка свободна минута да прекарвам със съпругата и децата ни, но засега ще се съсредоточа върху работата си“, сподели той.

    Очакванията му и надеждите са настоящите преговори за съставяне на правителство да бъдат увенчани с успех.

    „Надявам се, че четирите политически сили, които декларират, че правят всичко възможно, за да имаме правителство, ще успеят да се договорят и да бъде съставен здрав кабинет с по-дълъг живот. В края на краищата от доста време нямаме адекватно управление. Не можем да правим непрекъснато избори, трябва да се върши и работа. Но това ще бъде постигнато само с диалог. Сега е време за диалог. Липсата на диалог е най-големият проблем, според мен, в българската политика през последните години“, казва Мюмюн.

    Затова и самият той е отворен към диалогичното общуване и дори смята, че е изключително важно да има взаимодействие между депутатите от региона, за да е силно лобито на Хасково. Мюмю Мюмюн е готов  да инициира общи срещу между осемте депутати от Хасковско, на които да се обсъждат приоритетните въпроси за развитието на областта.

    „Аз бих се ангажирал да поема тази инициатива, защото всички ние сме по-силни, отколкото по сами“, категоричен е той. И се надява, че като част от 47 НС ще допринесе за подобряване на здравеопазването и образованието у нас, смята, че би бил полезен и по теми, свързани с регионалното развитие. “Всички ние поглеждаме към новото Народно събрание с надежда, защото днес аз псъм избран за депута, но преди всичко съм гражданин, родител, когато имам нужда отивам пред лекарския кабинет. И аз се надявам да постигнем по-добри условия за живот у нас“, откровен е депутатът.

    И ако за Мюмюн Мюмюн политиката не е ново поприще, а сградата на НС все пак позната отвътре и като разположение, и като начин на работа в нея, то колегата му от Хасково от „Продължаваме Промяната“ Атанас Атанасов ще се впусне в съвсем ново поприще в живота си. Артистичният 31-годишен хасковлия обаче тръгва много отговорно към новите си задачи и с разбирането за важността на работата си. Атанасов от „Продължаваме промяната“ е сред новите лица в Парламента, не само от Хасково, а изобщо в страната.

    Години наред Атанас Атанасов е действал в сферата на спорта и културата.

    Заедно с Григор Димитров са републикански шампиони на двойки при 14-годишните. Преподавал е тенис на деца извън пределите на страната, занимавал се е и с актьорско майсторство. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от американския Whitman College. Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в село Татарево, където преди това събира приятели доброволци, с които  възстановяват залата в читалището. Сега също се надява да бъде полезен с натрупания опит в този посока, а и да пренесе позитивните примери, които е опознал в годините, в които е живял в САЩ и Англия.

    Очакванията му от НС са за промяна във всеки един сектор на устройството на държавата, изтръгването на корупцията обаче е най-важното начало.

    Младият мъж влиза с почитание в НС и към институцията, и към колегите си. А за самата сграда и как си представя първи си ден в нея казва: Не мисля за сградата, а затова, че трябва да се върши работа.

    Третият нов депутат от Хасково е Асен Василев-водач на листата в региона на проекта „Продължаваме промяната“, чийто съосновател е.

    44-годишният икономист и предприемач обаче всъщност познава работата на Парламента, но от позицията си на министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. и финансов министър в служебния кабинет на премиера Стефан Янев от 12 май до 16 септември, тази година.

    Очаква се носителят на „Златаровската награда“ от Езиковата гимназия в Хасково „Проф.д-р Асен Златаров“ за най-добър випускник през 1996 година, а в последствие възпитаник на Харвард, да не остане за дълго зад депутатската банка, а да е част от новото правителство, за което заявката е до Коледа да стане ясно като състав.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      А1
      А1
      42 -11
      18:34, 2 дек 2021
      Охххх мамоооо 5 хилядарки основна заплата плюс участие в комисии станат 7-8 бона българска заплата с гласове от Турция,гласували хора които не знаят дори кой е той.Ще видим колко пъти ще излезе на трибуната да се изкаже по някой въпрос или ще слушка само кога да гласува кога не,барем си подобри българския език.
    • 2
      Ко
      Койчо
      9 -7
      19:48, 2 дек 2021
      Герб кой влиза
      • Че
        ЧеврътсЧО
        13 -8
        21:15, 2 дек 2021
        тази партия има ли още?
      • На
        Наблюдател
        11 -24
        22:07, 2 дек 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      П
      П
      16 -3
      21:53, 2 дек 2021
      Поне са готини хора.
      Другото не е толкова важно
    • 4
      Не
      Непукиста
      9 -1
      00:47, 3 дек 2021
      Зеленчуковия пазар е частен!
      Наско Василев го продаде преди години за 2 млн.лв.
      Така че къде кметя да строи тоалетна като няма общински терен.
    • 5
      Ха
      Хасково бет
      11 -2
      08:25, 3 дек 2021
      За хасковските червени индианци от бсп влиза една добре охранена май на от името на абв хасково сънджак. Гласувалите и издигнатите го партийни чугунени глави отук нататък само по телевизора ще го гледат ако въобще някъде се покажи.
      Гласуваш за Нинова получаваш Румен Петков.
    Последни новини