От х:

Днес в x:

Третокурсници от Тракийския университет ще помагат в Хасково за тестването на ученици

    Студенти от трети курс от Филиала в Хасково на Тракийския университет ще помагат като доброволци за тестването на малките ученици в училищата от общината, в които няма медицинско лице. Това съобщи директорът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова. Договорката с университета е постигната със съдействието на Община Хасково, посочи тя.

    Училищата, в които студентите ще помагат са предимно по селата. Те ще тестват малките ученици в Динево, Конуш, например.

    Някои от учениците от първи до четвърти клас в училища в Хасковска област ще бъдат тествани още от понеделник и след отрицателен резултата остават присъствено в клас. Това са школа, в които няма разположени секции за изборите. Останалите ще се върнат в клас  във вторник. От РУО отбелязаха, че за децата от училищата, в които има разположени секции, понеделникът е учебен ден онлайн.

    Към Хасково днес бяха разпределени от МОН 13 660 щадящи теста за общо 49 училища от областта, в които съгласието на родителите за тестване е над 50 %. Те ще стигнат за два пъти тестване в рамките на една седмица.

    За училищата, в които  тестването ще започне идната седмица, директорите получиха заявените бройки този следобед.

    Директорката на ОУ “В.Левски“ Милена Михайлова получи днес 360 тестове. 180 деца от първи до четвърти клас в 9 от 16-те паралелки ще учат присъствено в училище от вторник. Директорката посочи, че има родители доброволци, сред които и медици, заявили вече участието си в тестването.

    За да не се губи време и учебен материал, в училището са направили промяна в разписанието на учебния процес. Тестването ще започне в 7.50 и ще продължи до 8.20 часа, след това ще започне и първият учебен час.

    При позитивен тест на ученик, родителят го забира от училище и тестът трябва да бъде повторен с ПСР. Според указанията, едва ако и той е положителен, се карантинира цялата паралелка.

    Началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова обясни, че възможността за деклариране на съгласие от страна на родителите за тестване продължава.

    От МОН обобщиха днес, че до момента са получени и раздадени общо 407 хил. теста за ученици. До приключването на двете обществени поръчки се очаква доставката на още 1 460 000 теста.. С тях ще бъде осигурено присъственото участие в час на ученици от първи до четвърти клас за месец време.

    От Министерството обясниха, че когато бъдат осигурени достатъчно тестове ще има възможност и големите ученици да се върнат в училище.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Де
      Деца за опити
      7 -6
      18:32, 12 ное 2021
      Ей това се казва новина
      • Пр
        Прозореца на Овертон
        11 -3
        19:22, 12 ное 2021
        За да се въведе нещо немислимо за обществото се действа бавно. Първо маски. После тестове и накрая ваксини. Ще има ревове. Поединично няма спасение. Кубрат го е казал обаче много не са внимавали в час.
    • 2
      Пе
      Пенка-голямата фенка
      7 -4
      19:53, 12 ное 2021
      Малии, много упашено гледа таксиджийката, ко ли е видяла толкова страшно? Що ли си е свалила маската пред шефката, ако е болна ще ги натръшка всичките с ковид.
    • 3
      Бо
      Боби
      7 -2
      19:58, 12 ное 2021
      Глей ги всички без маски и директори и инспекторат събрали се да обменят зараза и да я разнесът по училищата, то с такива немърливи хора тестовете ще се превърнат в катализатор на ковид разпространение.
    • 4
      Та
      Тащсиджийката
      5 -2
      20:36, 12 ное 2021
      Не гледа уплашено, може да е ударила една ракия и такъв да и става погледа, пък и традицията в това училище си е такава! Пък.......няма лошо в това!
    • 5
      Пи
      Питам за една приятелка
      6 -1
      20:57, 12 ное 2021
      Жената в дясно с черната коса,не кара ли такси?
    • 6
      Fm
      fm
      5 -2
      22:04, 12 ное 2021
      момичета човките приберете
    • 7
      Шест шестици и седем седмици и кило ракия домашна ако може!!!
    • 8
      Да
      Да
      3 -1
      23:16, 12 ное 2021
      Ученици моля плюйте точно не е нужно госпожите ви да носят чадъри в час
    • 9
      За
      Забира
      7 0
      23:32, 12 ное 2021
      Интелект = Диалект
      Забира?!?
      "При позитивен тест на ученик, родителят го забира от училище..."
      https://www.t-rechnik.info/words/z
    Последни новини