От х:

Днес в x:

Песен на Георги Милтиядов спечели хоровите диригенти в хасковския конкурс за нова Коледна песен

    Песента „Вълшебен ден“ на младия диригент и композитор Георги Милтиядов спечели единодушно гилдията на хоровите диригенти в единствения по рода си конкурс у нас за нова авторска песен, посветена на Коледа, Нова година и зимата. Той е част от едноименния фестивал. Тази година ще е шестото му издание.

    Събитието се организира от ОП „Младежки център” – Хасково и Сдружение „Орфей1977”, с подкрепата на Община Хасково и Български хоров съюз.

    „Георги Милтиядов е млад и много талантлив автор. Работи в различни музикални жанрове. Песента му, за която гласуваха колегите хорови диригенти, е много хубава, звучаща съвременно, в поп стил, което обаче не я прави лесна. Този тип музика си има специфични особености на изпълнението и тези, които ще я представят на фестивала, ще трябва да се съобразят с това да избегнат класическото хорово пеене. Но пък се харесва и на диригентите, харесва се и от децата. И текстът й е хубав. Колегите споделят, че децата от хоровете им вече разучават песента с радост и удоволствие. “, коментира диригентът на Детски хор „Орфей“ към Младежкия център в Хасково-Елена Цветкова.

    „Текстът на „Вълшебен ден“ е на Теодора Вълева. Двамата с Георги Милтиядов участваха в конкурсната част на Фестивала в предходно негово издание с песента „Коледно очакване“. Изобщо двамата се оказват един доста успешен творчески тандем“, добавя още Елена Цветкова.

    Въпреки, че изминаващата година също не беше никак лесна, диригентката от Хасково се радва, че отново се отбелязва сериозна активност от авторите да създават нови песни.

    Още шест от изпратените за конкурса песни са допуснати до изпълнение на живо и публиката ще може да ги чуе по време на фестивала в Хасково.

    Някои от тях са свързани с традицията на коледните български песни, с фолклорните теми, наричания и послания. Една от песните- "Новогодишна нощ“ е написана от един от най-големите джаз майстори в България- Любомир Денев, предназначена е за женски хор и в Хасково ще бъде изпълнена от шуменския хор „Симеонис“.

    "Зимно вълшебство", по муз. Юлиан Слабаков, "Христос е веч..." - муз. Димитър Констанцалиев, "Ясен месечко изгря" по муз. Катрин Димитрова, "Бог Иисус е с нас" на Десислава Георгиева и песента "На Коледа" по муз.Юлиан Слабаков, са останалите нови песни, които за първи път ще бъдат изпълнени на хасковска сцена.

    По време на фестивала ще бъде избрана и песен на зрителите, които на място  ще гласуват за своя фаворит.

    Като доказателство, че Конкурсът за нова песен, свързан ас Коледа, Нова година или зимата, изпълнява мисията си успешно и вече минава границите на страната, е желанието  хор от Канада да изпее българска песен, създадена за участие в конкурса в Хасково, в навечерието на светлите празници.

    Връзката става чрез приятелка на Елена Цветкова-българка, която работи в Торонто. Елица Йорданов е организатор на културни събития там и е потърсила съдействието на диригентката от Хасково, която пряко участва в създаването на конкурса, но и всяка година е сред основните му организатори. Така Елена Цветкова изпраща две от песните, участвали вече в конкурса-“Коледно очакване“ Георги Милтиядов и „Зима“, по музика на Славил Димитров, която спечели конкурса преди две години.

    И след тази добра новина, Елена Цветкова се надява, че фестивалът ще добие популярност и в чужбина, така че в следващите му издания  в Хасково да гостуват чуждестранни хорове, които тук да изпълняват  български песни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Вр
      време
      12 0
      10:08, 24 окт 2021
      ...Коледа, Нова година, Зима... Детски мечти и вълшебства...
    • 2
      Се
      Сега
      5 -7
      11:18, 24 окт 2021
      Страх, болести, болници, линейки, пандемия и ваксини!!!! Няма детски мечти, няма Коледа, зима, Нова година!!!😒
    • 3
      Лъ
      Лъжа ли е
      3 -2
      15:46, 24 окт 2021
      Побъркаха хората
    • 4
      Не
      Не личи по нищо
      4 0
      21:55, 24 окт 2021
      Че идва Коледа Нова година зима а за мечти да не говорим че не знаем утре ко идва пак! Бъдете здрави бе хора всички!
    Последни новини