От х:

Днес в x:

0 °C

Диригентът на хор „Орфей“ Елена Цветкова ще води Националния филхармоничен хор

Изображение 1 от 2

  Дългогодишният диригент на хасковския представителен детски хор „Орфей“ Елена Цветкова се включва в международен проект на Софийска филхармония „Аз дирижирам НФХ”, заедно с още осем  свои колеги от Австрия, САЩ, Португалия и България. Това е първият по рода си проект у нас, който дава възможност на амбициозни  диригенти да водят професионален смесен хор, като се включат в работния процес в Софийска филхармония. След като приключат работа гост-диригентите  ще участват в концерт и ще дирижират Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Репетициите започват във вторник, 13-ти юни, а заключителният концерт с разучените по време на семинара произведения е на 18 юни в концертен комплекс „България” в София.

  Хасковският диригент Елена Цветкова е единственият ръководител на детски хор, който е включен в проекта. 

  „Диригентът Славил  Димитров използва иновативни методи в работата си, като така провокира от една страна хористите си, а от друга дава път за развитие на диригенти, които да опитат нещо ново. Работата, която предстои, предизвиква вълнение у мен, защото никога не съм работила със смесен хор. Ще ми е е много любопитен процес, понеже за първи път ще правя интерпретации със смесен хор. Дирижирала съм женски, мъжки хор, но смесен никога. Надявам се да се представя добре“, коментира Елена Цветкова.

  Тя обясни, че целият репертоар от 15 произведения вече е разучен от хористите. Тя и колегите й вече са избрали по кои от произведенията ще работят. 

  В листинга са включени работи на стари и съвременни български композитори, традиционни оперни творби, композиции на Гершуин, църковно славянска музика, католически духовни произведения. 

   „Отче наш“ на Николай Кедров, „Ave verum corpus“ на Моцарт и „Унес“ на свиленградчанина проф. Александър Текелиев са тримата автори,  чиито произведения е избрала за своята работа по интерпретациите с хора хасковската диригентка. Елена Цветкова сподели, че като голямо предизвикателство усеща „Унес“, което изобщо не познава и дори чака да получи партитурата му днес. „С хор “Орфей“ сме правили доста неща на проф.Текелиев - „Слънчева, родино“, „Ездач“, песента “Европа експрес“, която той написа специално за нашия хор по повод влизането на България в ЕС. Затова мога да кажа, че той е доста сложен композитор, многопластов“.

  Елена Цветкова не изключва някои от разработките си в Софийската филхармония да напасне след това в репертоара на възпитаниците си в хор „Орфей“ или в този на „Орфей +“.

  Освен  професионалния опит, който ще натрупа, за нея участието в проекта  е добра  възможност за създаването на контакти, които могат да развиват хор “Орфей“ занапред.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
  17 фев 2020
  Последни новини