От х:

Днес в x:

15 °C

Диригентът на хор „Орфей“ Елена Цветкова ще води Националния филхармоничен хор

Изображение 1 от 2

  Дългогодишният диригент на хасковския представителен детски хор „Орфей“ Елена Цветкова се включва в международен проект на Софийска филхармония „Аз дирижирам НФХ”, заедно с още осем  свои колеги от Австрия, САЩ, Португалия и България. Това е първият по рода си проект у нас, който дава възможност на амбициозни  диригенти да водят професионален смесен хор, като се включат в работния процес в Софийска филхармония. След като приключат работа гост-диригентите  ще участват в концерт и ще дирижират Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Репетициите започват във вторник, 13-ти юни, а заключителният концерт с разучените по време на семинара произведения е на 18 юни в концертен комплекс „България” в София.

  Хасковският диригент Елена Цветкова е единственият ръководител на детски хор, който е включен в проекта. 

  „Диригентът Славил  Димитров използва иновативни методи в работата си, като така провокира от една страна хористите си, а от друга дава път за развитие на диригенти, които да опитат нещо ново. Работата, която предстои, предизвиква вълнение у мен, защото никога не съм работила със смесен хор. Ще ми е е много любопитен процес, понеже за първи път ще правя интерпретации със смесен хор. Дирижирала съм женски, мъжки хор, но смесен никога. Надявам се да се представя добре“, коментира Елена Цветкова.

  Тя обясни, че целият репертоар от 15 произведения вече е разучен от хористите. Тя и колегите й вече са избрали по кои от произведенията ще работят. 

  В листинга са включени работи на стари и съвременни български композитори, традиционни оперни творби, композиции на Гершуин, църковно славянска музика, католически духовни произведения. 

   „Отче наш“ на Николай Кедров, „Ave verum corpus“ на Моцарт и „Унес“ на свиленградчанина проф. Александър Текелиев са тримата автори,  чиито произведения е избрала за своята работа по интерпретациите с хора хасковската диригентка. Елена Цветкова сподели, че като голямо предизвикателство усеща „Унес“, което изобщо не познава и дори чака да получи партитурата му днес. „С хор “Орфей“ сме правили доста неща на проф.Текелиев - „Слънчева, родино“, „Ездач“, песента “Европа експрес“, която той написа специално за нашия хор по повод влизането на България в ЕС. Затова мога да кажа, че той е доста сложен композитор, многопластов“.

  Елена Цветкова не изключва някои от разработките си в Софийската филхармония да напасне след това в репертоара на възпитаниците си в хор „Орфей“ или в този на „Орфей +“.

  Освен  професионалния опит, който ще натрупа, за нея участието в проекта  е добра  възможност за създаването на контакти, които могат да развиват хор “Орфей“ занапред.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  03 апр 2020
  Последни новини