От х:

Днес в x:

Диригентът на хор „Орфей“ Елена Цветкова ще води Националния филхармоничен хор

Изображение 1 от 2

    Дългогодишният диригент на хасковския представителен детски хор „Орфей“ Елена Цветкова се включва в международен проект на Софийска филхармония „Аз дирижирам НФХ”, заедно с още осем  свои колеги от Австрия, САЩ, Португалия и България. Това е първият по рода си проект у нас, който дава възможност на амбициозни  диригенти да водят професионален смесен хор, като се включат в работния процес в Софийска филхармония. След като приключат работа гост-диригентите  ще участват в концерт и ще дирижират Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Репетициите започват във вторник, 13-ти юни, а заключителният концерт с разучените по време на семинара произведения е на 18 юни в концертен комплекс „България” в София.

    Хасковският диригент Елена Цветкова е единственият ръководител на детски хор, който е включен в проекта. 

    „Диригентът Славил  Димитров използва иновативни методи в работата си, като така провокира от една страна хористите си, а от друга дава път за развитие на диригенти, които да опитат нещо ново. Работата, която предстои, предизвиква вълнение у мен, защото никога не съм работила със смесен хор. Ще ми е е много любопитен процес, понеже за първи път ще правя интерпретации със смесен хор. Дирижирала съм женски, мъжки хор, но смесен никога. Надявам се да се представя добре“, коментира Елена Цветкова.

    Тя обясни, че целият репертоар от 15 произведения вече е разучен от хористите. Тя и колегите й вече са избрали по кои от произведенията ще работят. 

    В листинга са включени работи на стари и съвременни български композитори, традиционни оперни творби, композиции на Гершуин, църковно славянска музика, католически духовни произведения. 

     „Отче наш“ на Николай Кедров, „Ave verum corpus“ на Моцарт и „Унес“ на свиленградчанина проф. Александър Текелиев са тримата автори,  чиито произведения е избрала за своята работа по интерпретациите с хора хасковската диригентка. Елена Цветкова сподели, че като голямо предизвикателство усеща „Унес“, което изобщо не познава и дори чака да получи партитурата му днес. „С хор “Орфей“ сме правили доста неща на проф.Текелиев - „Слънчева, родино“, „Ездач“, песента “Европа експрес“, която той написа специално за нашия хор по повод влизането на България в ЕС. Затова мога да кажа, че той е доста сложен композитор, многопластов“.

    Елена Цветкова не изключва някои от разработките си в Софийската филхармония да напасне след това в репертоара на възпитаниците си в хор „Орфей“ или в този на „Орфей +“.

    Освен  професионалния опит, който ще натрупа, за нея участието в проекта  е добра  възможност за създаването на контакти, които могат да развиват хор “Орфей“ занапред.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини