От х:

Днес в x:

29 °C

Диригентът на хор „Орфей“ Елена Цветкова ще води Националния филхармоничен хор

Изображение 1 от 2

  Дългогодишният диригент на хасковския представителен детски хор „Орфей“ Елена Цветкова се включва в международен проект на Софийска филхармония „Аз дирижирам НФХ”, заедно с още осем  свои колеги от Австрия, САЩ, Португалия и България. Това е първият по рода си проект у нас, който дава възможност на амбициозни  диригенти да водят професионален смесен хор, като се включат в работния процес в Софийска филхармония. След като приключат работа гост-диригентите  ще участват в концерт и ще дирижират Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Репетициите започват във вторник, 13-ти юни, а заключителният концерт с разучените по време на семинара произведения е на 18 юни в концертен комплекс „България” в София.

  Хасковският диригент Елена Цветкова е единственият ръководител на детски хор, който е включен в проекта. 

  „Диригентът Славил  Димитров използва иновативни методи в работата си, като така провокира от една страна хористите си, а от друга дава път за развитие на диригенти, които да опитат нещо ново. Работата, която предстои, предизвиква вълнение у мен, защото никога не съм работила със смесен хор. Ще ми е е много любопитен процес, понеже за първи път ще правя интерпретации със смесен хор. Дирижирала съм женски, мъжки хор, но смесен никога. Надявам се да се представя добре“, коментира Елена Цветкова.

  Тя обясни, че целият репертоар от 15 произведения вече е разучен от хористите. Тя и колегите й вече са избрали по кои от произведенията ще работят. 

  В листинга са включени работи на стари и съвременни български композитори, традиционни оперни творби, композиции на Гершуин, църковно славянска музика, католически духовни произведения. 

   „Отче наш“ на Николай Кедров, „Ave verum corpus“ на Моцарт и „Унес“ на свиленградчанина проф. Александър Текелиев са тримата автори,  чиито произведения е избрала за своята работа по интерпретациите с хора хасковската диригентка. Елена Цветкова сподели, че като голямо предизвикателство усеща „Унес“, което изобщо не познава и дори чака да получи партитурата му днес. „С хор “Орфей“ сме правили доста неща на проф.Текелиев - „Слънчева, родино“, „Ездач“, песента “Европа експрес“, която той написа специално за нашия хор по повод влизането на България в ЕС. Затова мога да кажа, че той е доста сложен композитор, многопластов“.

  Елена Цветкова не изключва някои от разработките си в Софийската филхармония да напасне след това в репертоара на възпитаниците си в хор „Орфей“ или в този на „Орфей +“.

  Освен  професионалния опит, който ще натрупа, за нея участието в проекта  е добра  възможност за създаването на контакти, които могат да развиват хор “Орфей“ занапред.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020
  Последни новини