От х:

Днес в x:

„Златна лира“ и „На многая лета“ за 40-годишнината на хор „Орфей“

  Емоционално, носталгично и празнично мина тазвечершното отбелязване на 40-годишнината от създаването на представителния детски хор „Орфей“ в Хасково. Титулуваният състав отпразнува наедно с настоящите и бивши възпитаници празника в залата на Младежкия център, към който се води като формация.

  Десетки от залата аплодираха малките и вече пораснали хористи, които излязоха на сцената под диригентската палка на Елена Цветкова-сама възпитаник на хора и съпровода на корепетитора Красимира Генева.

  В публиката по време на по-голямата част беше и дългогодишният диригент на Орфейци Боян Боев, който обаче излезе и на сцената да дирижира.

  От първите редове хористите аплодираха и областният управител на Хасково Станислав Дечев, и заместник-кметът по културата Милена Трендафилова.

  Концертът започна с химна на хора, чийто автор е Стефан Милев. Той поучи и една от почетните статуетки на Орфейци, които хорът връчва на всяка воя кръгла годишнина на своите съмишленици и приятели. Ключът сол ще краси още витрините на кмета Добри Беливанов, с чието съдействие няколко пъти хорът е успявал да запише участие в престижни конкурси в чужбина, на дългогодишния корепетитор на формацията Миглена Стоянова, на Катя Демирева, която също е дългогодишен сподвижник на диригента Елена Цветкова, „Почетен Орфеец“ е и актрисата София Кузева, която беше и гост – водещ на концерта.

  Публиката стана свидетел и на уникалното съвместно изпълнение на джаз музикантите от „Станислав Арабаджиев трио“ и хора. Друга от изненадите на вечерта беше създадената специално за юбилейния концерт формация „Майки и дъщери“-две поколения хористки в нея, които изпълниха „Дилмано диберо“ по обработка на Иван Калайджиев.

  На сцената след настоящите хористи от „Орфей“ се качиха и изпълнителките, които някога са били част от състава, а покрай любовта си към хоровото изкуство преди година и половина са се събрали отново във формацията „Орфей+”. Своят принос в празничното отбелязване направиха и начинаещите изпълнители от подготвителните групи на хора.

  Освен много поздравления от целия свят, които от дни текат по интернет от бивши хористи, аплаузите в залата, цветята и поздравителните адреси, хор „Орфей“ получи и една от най-големите награди у нас в своя жанр от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България – призът „Златна лира“, който им беше връчен от заместник-председателя на организацията проф. д-р Юлиян Куюмджиев. Хорът и неговият диригент получиха и плакет от областния управител Станислав Дечев.

  Концертът завърши с празнична торта и „На многая лета“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
  07 апр 2020
  Последни новини