От х:

Днес в x:

„Златна лира“ и „На многая лета“ за 40-годишнината на хор „Орфей“

    Емоционално, носталгично и празнично мина тазвечершното отбелязване на 40-годишнината от създаването на представителния детски хор „Орфей“ в Хасково. Титулуваният състав отпразнува наедно с настоящите и бивши възпитаници празника в залата на Младежкия център, към който се води като формация.

    Десетки от залата аплодираха малките и вече пораснали хористи, които излязоха на сцената под диригентската палка на Елена Цветкова-сама възпитаник на хора и съпровода на корепетитора Красимира Генева.

    В публиката по време на по-голямата част беше и дългогодишният диригент на Орфейци Боян Боев, който обаче излезе и на сцената да дирижира.

    От първите редове хористите аплодираха и областният управител на Хасково Станислав Дечев, и заместник-кметът по културата Милена Трендафилова.

    Концертът започна с химна на хора, чийто автор е Стефан Милев. Той поучи и една от почетните статуетки на Орфейци, които хорът връчва на всяка воя кръгла годишнина на своите съмишленици и приятели. Ключът сол ще краси още витрините на кмета Добри Беливанов, с чието съдействие няколко пъти хорът е успявал да запише участие в престижни конкурси в чужбина, на дългогодишния корепетитор на формацията Миглена Стоянова, на Катя Демирева, която също е дългогодишен сподвижник на диригента Елена Цветкова, „Почетен Орфеец“ е и актрисата София Кузева, която беше и гост – водещ на концерта.

    Публиката стана свидетел и на уникалното съвместно изпълнение на джаз музикантите от „Станислав Арабаджиев трио“ и хора. Друга от изненадите на вечерта беше създадената специално за юбилейния концерт формация „Майки и дъщери“-две поколения хористки в нея, които изпълниха „Дилмано диберо“ по обработка на Иван Калайджиев.

    На сцената след настоящите хористи от „Орфей“ се качиха и изпълнителките, които някога са били част от състава, а покрай любовта си към хоровото изкуство преди година и половина са се събрали отново във формацията „Орфей+”. Своят принос в празничното отбелязване направиха и начинаещите изпълнители от подготвителните групи на хора.

    Освен много поздравления от целия свят, които от дни текат по интернет от бивши хористи, аплаузите в залата, цветята и поздравителните адреси, хор „Орфей“ получи и една от най-големите награди у нас в своя жанр от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България – призът „Златна лира“, който им беше връчен от заместник-председателя на организацията проф. д-р Юлиян Куюмджиев. Хорът и неговият диригент получиха и плакет от областния управител Станислав Дечев.

    Концертът завърши с празнична торта и „На многая лета“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини