От х:

Днес в x:

„Златна лира“ и „На многая лета“ за 40-годишнината на хор „Орфей“

  Емоционално, носталгично и празнично мина тазвечершното отбелязване на 40-годишнината от създаването на представителния детски хор „Орфей“ в Хасково. Титулуваният състав отпразнува наедно с настоящите и бивши възпитаници празника в залата на Младежкия център, към който се води като формация.

  Десетки от залата аплодираха малките и вече пораснали хористи, които излязоха на сцената под диригентската палка на Елена Цветкова-сама възпитаник на хора и съпровода на корепетитора Красимира Генева.

  В публиката по време на по-голямата част беше и дългогодишният диригент на Орфейци Боян Боев, който обаче излезе и на сцената да дирижира.

  От първите редове хористите аплодираха и областният управител на Хасково Станислав Дечев, и заместник-кметът по културата Милена Трендафилова.

  Концертът започна с химна на хора, чийто автор е Стефан Милев. Той поучи и една от почетните статуетки на Орфейци, които хорът връчва на всяка воя кръгла годишнина на своите съмишленици и приятели. Ключът сол ще краси още витрините на кмета Добри Беливанов, с чието съдействие няколко пъти хорът е успявал да запише участие в престижни конкурси в чужбина, на дългогодишния корепетитор на формацията Миглена Стоянова, на Катя Демирева, която също е дългогодишен сподвижник на диригента Елена Цветкова, „Почетен Орфеец“ е и актрисата София Кузева, която беше и гост – водещ на концерта.

  Публиката стана свидетел и на уникалното съвместно изпълнение на джаз музикантите от „Станислав Арабаджиев трио“ и хора. Друга от изненадите на вечерта беше създадената специално за юбилейния концерт формация „Майки и дъщери“-две поколения хористки в нея, които изпълниха „Дилмано диберо“ по обработка на Иван Калайджиев.

  На сцената след настоящите хористи от „Орфей“ се качиха и изпълнителките, които някога са били част от състава, а покрай любовта си към хоровото изкуство преди година и половина са се събрали отново във формацията „Орфей+”. Своят принос в празничното отбелязване направиха и начинаещите изпълнители от подготвителните групи на хора.

  Освен много поздравления от целия свят, които от дни текат по интернет от бивши хористи, аплаузите в залата, цветята и поздравителните адреси, хор „Орфей“ получи и една от най-големите награди у нас в своя жанр от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България – призът „Златна лира“, който им беше връчен от заместник-председателя на организацията проф. д-р Юлиян Куюмджиев. Хорът и неговият диригент получиха и плакет от областния управител Станислав Дечев.

  Концертът завърши с празнична торта и „На многая лета“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини