От х:

Днес в x:

Старт на проектa за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково

Стартира изпълнението на проект 
"Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково"

На 21.09.2021 г. стартираха строително-монтажните работи по въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково. Символичното начало беше поставено с встъпителна пресконференция и официална церемония за ефективния старт на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“.

В рамките на двете събития беше представена информация за целите на проекта, основните дейности и очакваните резултати, екипа по проекта, както и план-графика за изпълнение на дейностите. Домакин на официалната церемония беше кметът на община Хасково г-н Станислав Дечев. В церемонията участваха още заместник-кметът с ресор строителство Динко Тенев, областният управител на област Хасково Минко Ангелов, заместник областният управител Мартин Узунов, управителят на фирмата-изпълнител Михаил Александров, ръководителят на екипа за строителен надзор Сена Радева, служители от общинска и областна администрации, медии. За успешното изпълнение на проектните дейности беше отслужен водосвет от отец Никола.

Сградата на Областна администрация Хасково е ситуирана в центъра на града и е построена преди 1987г. В нея се помещават почти всички държавни структури в Хасково. Това я прави изключително важна за населението от цялата област. При изпълнението на този проект е предвидено да бъдат приложени мерки за енергийна ефективност, с които да се постигне клас на енергопотребление "А+".

Основните енергоспестяващи мерки обхващат подмяна на дограма, поставяне на топлоизолация по външни стени и по покриви,  изграждане на нова отоплителна и охлаждаща инсталация, базирана на термопомпен агрегат и допълнена с нов котел на природен газ.

Важен елемент от проектните дейности е осигуряването на по-добър достъп за лицата с увреждания до всички помещения в сградата, посредством изграждането на нов външен асансьор.

Изпълнението на проекта ще допринесе за повишаване качеството на живот, социалното включване и подобряването на екологичната среда чрез благоустрояване на физическата среда в една от най-посещаваните административни сгради в град Хасково и постигане на по-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко да допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено - за намаляване на емисиите на парникови газове.

Общата стойност на проекта е 1 994 533.88 лева, от които 1 695 353,81 лв. Европейско финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие и 299 180,07 лв. Национално съфинансиране.

Очаква се изпълнението на проектните дейности да продължи до 13.02.2023 г.

Проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

_______________________________________________________

Този документ е създаден в рамките на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Областна администрация Хасково “- BG16RFOP001-1.012-0006-C01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Хасково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Видеа по темата

Още новини

Последни новини