От х:

Днес в x:

Откриха паметна плоча на Антонио Кръстев в залата по вдигане на тежести в Хасково

    Паметна плоча на хасковлията Антонио Кръстев беше открита днес в залата по вдигане на тежести, в хасковската зала „Дружба“. Тя е поставена над входната врата на спортната зала, която наскоро беше ремонтирана.

    На официалното откриване на паметната плоча присъстваха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместниците му Мария Вълчева и Динко Тенев, съотборници на Антонио Кръстев, приятели.

    Лентата прерязаха градоначалникът и Стефан Топуров – съотборник на един от най-великите български щангисти на всички времена.

    Антонио Кръстев е роден на 10 октомври 1961 година в Хасково. Загина в автомобилна катастрофа на 10 юли 2020 г. в Минесота. Възпитаник е на хасковското спортно училище и на местната школа по вдигане на тежести. Той е двукратен световен шампион (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски шампион (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987).

    3 пъти вицешампион на континента и веднъж втори на планетата. Като юноша е световен и европейски шампион през 1981 г.

    През 1987 г. получава глобална известност с това, че в кат. +110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята, като по време на световното първенство в Острава „заковава“ над главата си 216-килограмова щанга. Това постижение остава неподобрено близо 30 години. Антонио подобрява пет световни рекорда – четири в изхвърлянето и един в двубоя (467.5 кг от Реймс 1987 г.). Притежава златна обувка за постиженията си в дисциплината Вдигане на тежести. Обявен е за „Най-силният човек на планетата“.

    „Антонио Кръстев започна да спортува в хасковската зала по вдигане на тежести. Благодарение на неговата амбиция и постоянство е успял да постигне тези рекорди, със съдействието на местната общност, личния му треньор Слав Славов, отбора, приятели около него, които са му давали кураж да постигне в една много трудна обстановка и дисциплина толкова големи постижения“, каза Иван Колешев, който е тренирал с именития хасковски тежкоатлет.

    През октомври миналата години Инициативен комитет предложи поставянето на паметната плоча. Тя е изработена безвъзмездно от бившия щангист Георги Делчев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      У-
      У-ще " Отец Паисий"
      20 -2
      14:23, 6 авг 2021
      Това е училището , в което Антонио е учил, започнал е да пише и чете! Г-жа Ракибе Мехмедова, която също е покойник му подаде ръка и го насочи към спортното училище! Тези неща сигурно не са от значение! Почивайте в мир! Поздравления за паметната плоча!
    • 2
      Ор
      Орфеец
      14 -1
      15:02, 6 авг 2021
      Анета Кутелова, пишеш само глупости! Да беше се подготвила малко повече, не да го караш по клюкарски - чула, не дочула там за повдигане на три пъти собственото си тегло и айде това е Антонио Кръстев. Стефан Топуров, негов съотборник и "съкилийник" по лагер сборове е първият човек, а ти Анета си първият човек на планетата, написала по някаква глупост в статията си.
    • 3
      Ор
      Орфеец
      3 -3
      15:05, 6 авг 2021
      Антонио Кръстев е бил 60 кг. сигурно в 1 клас.
    • 4
      Ст
      стар хасковлия
      19 0
      15:24, 6 авг 2021
      Антонио Кръстев и Григор Димитров са двамата родени в Хасково българи , благодарение на които на много места по света са научили , че има такъв град в България. Всички л.....и обявени за почетни граждани не могат да стъпят и на малкото им пръстче. Най- известните хасковски граждани.
      • Воеводата Никола Коев (Мамин Кольо) и Воеводата Тане Николов за Почетни Граждани на Хасково. ......... Обаче едва ли - Станчо Будалата е човек на ДуПиСе ,
        .......
        а Тане Николов и племеника му Мамин Кольо са участвали в Покръстителнара Чета на бъдещищ Патриарх Стефан (екзарж на БПЦ от 1945- 1948 годиба)
        ......................
        А защо Плочата на Антонио не е на - важно място ...... Оставяма на дребните гризачи да питат Кметья
    • 5
      На
      Наистина
      10 0
      16:34, 6 авг 2021
      Наистина съобразявайте малко, а не така като папагали. Антонио винаги е бил тежка категория над 110 кг. И съвсем естествено никога не е вдигал 330 кг, то и никой друг не е вдигал толкова. Ако помислиш над тези факти, е ясно, че не е той човекът, който е вдигнал три пъти собственото си тегло. Ама кой да мисли.
      • На
        Наужким
        3 0
        19:49, 6 авг 2021
        То не само "кой да мисли" , ами за визираните от от Вас трябва да се пита и с какво ?
    • 6
      ИК
      И ко
      3 -1
      22:35, 6 авг 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      По
      Поп Минчо
      2 -7
      22:45, 6 авг 2021
      Браво на господин Слави Трифонов и неговата партия... Виж коментара
      • А сега ще се събуждаме с въпроса който си задават всяка сутрин Годжи и Балета
        "Шефа снощи надрусан ли беше ?":))
    • 8
      Ан
      Анета кутелова
      5 -1
      01:26, 7 авг 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 9
      По
      Пожерникаря
      0 -1
      06:15, 7 авг 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 10
      А
      а
      2 0
      16:20, 7 авг 2021
      Защо плочата не е отпред на видно място,колко хора ще видят и прочетат там за него??
    Последни новини