От х:

Днес в x:

11 °C

Окончателно: 7 г. затвор за митничаря, присвоил близо половин милион лева

Окончателна присъда от 7 години затвор вместо 9 години получи разследващият митнически инспектор Димитър Манчев за присвояване на служебни 464 652 лева. Наказанието е потвърдено от Върховния касационен съд, съобщиха от Темида.

Срокът, за който той е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, както и от право да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление и контрол на чуждо имущество, също е намален от 12 на 10 години.

Манчев беше признат за виновен от Хасковския окръжен съд в това, че през периода юли 2016 година – 20 декември 2017 година в Свиленград, в качеството си на разследващ митнически инспектор е присвоил близо половин милион лева, поверени му да ги пази.

Към 2013 година Манчев имал изтеглени девет кредита към различни банки, които не можел да обслужва. За това прибягнал към присвояване на различни суми от конфискувани като веществени доказателства пари, иззети от трима чужденци на ГКПП „Капитан Андреево“, защото не били декларирани. Митничарят проиграл част от сумите на хазарт в две казина. Един от чужденците спечелил административно дело и поискал да му върнат конфискуваните 100 000 турски лири. Подсъдимият се свързал с негов представител и се опитал да разсрочи връщането на сумата, но последният се оплакал в ДАНС и случаят е бил предаден на прокуратурата.

Окръжен съд –Хасково осъдил Димитър Манчев на 9 години лишаване от свобода и го лишил от право да заема обществена длъжност и да упражнява професия или дейност за срок от 12 години. Той е обжалвал пред Апелативен съд – Пловдив, който намалил наказанието лишаване от свобода на 7 години, а срокът, през който е лишен от права, намалил на 10 години.

Недоволни от решението на Пловдивския апелативен съд останали Апелативната прокуратура и подсъдимият. По време на съдебно заседание пред Върховния касационен съд обаче представителят на Върховна касационна прокуратура пледирал, че не поддържа протеста като заявил, че според него наказанията са правилно наложени от апелативния съд. Самият подсъдим настоявал за намаляване на санкциите.

Върховният касационен съд след като обсъдил исканията е приел, че няма основания за намаляване на наказанието на митничаря, тъй като липсват многобройни смекчаващи вината обстоятелства, апелативните съдии правилно са приели, че деянието е особено тежък случай, а присвоената сума е в особено големи размери.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Тоя е ще да е голям будала митничар! Другите митничари си оправиха живота и фамилиите с години напред а тоя заем след заем теглил. Какъв го търсил на митницата ! Другите митничари казина и игрални зали откриват а тоя ходи след смяна да си харчи изкараните пари в игралните зали на колегите си!
  • Ми
   митничар
   5 -1
   17:09, 5 апр 2021
   Този е срам за митничарското съсловие.
 • 2
  Чи
  Чипо
  14 -1
  12:50, 5 апр 2021
  Това не е митничар, а дознател, работещ в митницата!! Разликата е огромна!
  • Бъ
   бъзз
   10 -1
   14:14, 5 апр 2021
   Той малебито откъде ще знае разликата между разследващ митнически инспектор и класически митнически инспектор.
  • 11
   111
   9 -1
   15:19, 5 апр 2021
   Ако ще и лунен митнически инспектор да е,си е тъп кюнец.
 • 3
  55
  55555
  4 -1
  19:31, 5 апр 2021
  Та те 90 процента са корумпирани и рошеведчии те само заради това стават митничари ама няма кои да ги разследва защото и тези които трябва да го правят са почти като тях

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини