От х:

Днес в x:

Отмениха присъдата на Вальо Топлото

Апелативните съдии отмениха присъдата на колегите си от градския съд, които определиха 14 години затвор за бившия шеф на „Топлофикация"- София Валентин Димитров - Вальо Топлото.

На втора инстанция той беше оправдан по обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери - близо 6 млн. лв.
Апелативните съдии отмениха и наложената, съгласно първата присъда, конфискация на цялото имущество на Топлото, възстановено беше правото му да заема материално-отговорна длъжност.

По делото за длъжностно присвояване в особено големи размери са подсъдими още Мая Стоилова, Лина Абланска, Георги Рогачев и Емил Антонов.

Припомняме, през юни 2009 г. той получи 14 години затвор и конфискуване на цялото му имущество по обвинение за източване на близо 6 млн. лева от "Топлофикация"- София.

След като чу присъдата Вальо Топлото подмина чакащите го отвън журналисти като не каза и дума. Единственото, което промълви, запитан какво е това неуважение, беше: „Това е взаимен процес".

Оправдателни присъда получиха и двете дами, подсъдими по делото. Отменени бяха 12-те години затвор на Лина Абланска, както и конфискацията на половината й имущество. Възстановено беше правото й да заема материално-отговорна длъжност, каквато забрана й бяха наложили за период от 3 години градските съдии.
Подобна длъжност вече може да заема и Мая Стоилова, чиято 10-годишна присъда при първоначално строг режим също беше отменена.

Абланска и Стоилова бяха обвинени, че са помогнали на Валентин Димитров да присвои близо 6 млн. лв. Плащанията към Общинска банка в полза на определени дружества за доставка на оборудване са били извършване от Георги Рогачев и Емил Антонов. Оправдателните присъди на последните двама бяха потвърдени.

Променени бяха мерките за неотклонение на Абланска и Стоилова от парична гаранция съответно по 10 и 17 хиляди лева в подписка. С такава мярка са и останалите подсъдими.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред върховните магистрати.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини