От х:

Днес в x:

Съдят банков касиер, присвоил 405 000 лв.

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт в съда срещу бившия касиер на Райфайзен банк Момчил Тодоров, присвоил 405 000 лв. от клиенти.

Обвиняемият бил назначен на длъжност касиер в клона на банката в Благоевград през 2000 г. с трудов договор. Осем години по-късно той бил преназначен на длъжност „отговорен касиер“. Той успял да изгради име на съвестен и добър служител и се ползвал с доверието на всички колеги и най-вече на регионалния мениджър, съобщават от прокуратурата. 

През 2010 г. обаче изпълнителният директор на банката назначил одит на офиса в Благоевград след получен сигнал за нарушения. По това време Момчил Тодоров бил в отпуск. При одита били установени редица нарушения, извършени от касиера  -  липси в банкоматите, обслужвани от банковия офис, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката, липса на налични парични средства в касата. 

Ревизията е установила, че Момчил Тодоров е присвоил от поверените му пари на Райфайзенбанк общо 405 000 лв. Касиерът отклонявал средства от сметките на определени клиенти и ги присвоявал. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор са били рядко обслужвани от титулярите сметки, по които не е имало много движение. 

За улесняване на престъплението в повечето от случаите Тодоров съставял неистински официален документ, като му придавал вид, че изхожда от титуляра на сметката. Оформял референцията за касова операция „теглене в брой“ на определена сума пари и получена от титуляра на депозитната сметка. Тегленето ставало без знанието и съгласието на лицето, на чието име била депозитната сметка в банката. 

Момчил Тодоров бил търсен от одиторите, но не бил открит. Той не се явил на работа и след приключване на отпуск на 29 ноември 2010 г., след което били правени опити от отделни служители в офиса да се свържат с него, но и те останали неуспешни. 

На 1 декември с.г. обвиняемият се свързал по телефон с един от колегите и му продиктувал размери на сумите и депозитните сметки на клиенти на банката, които е присвоил, както и на чие име трябвало да бъдат върнати конкретните суми. В огнеупорната каса за съхранение на вещи на Тодоров бил намерен лист с изписани имена и посочени суми срещу тях. 

По-късно при назначената комплексна видеотехническа и лицево - идентификационна експертиза на осем видеокамери за външно и вътрешно наблюдение на банковия офис се вижда как Момчил Тодоров изнася паричните средства извън офиса. 

По време на разследването било установено, че бившият касиер се увличал по хазартни игри, като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“. Изкушавал се от това да прави големи залози, като си мислел че така си увеличава шанса за по-голяма печалба. С тази цел започнал да взема от паричните средства на банката, за да има възможност за по-големи залози, като стигал до еднократни такива в размер на 15 000 лв. 

Надявал се, че като получи голяма печалба от хазартни игри, с част от нея ще възстанови парите на банката. 

Измамникът бил задържан на 9 април 2014 г. в Швейцария и предаден на българското правосъдие, след като била издадена Европейска заповед за арест. Първоначално съдът му наложил мярка за неотклонение "задържане под стража", която по-късно е изменена в „парична гаранция“ в размер на 10000 лв. 

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини