От х:

Днес в x:

Задържаният в Бургас Денис Ершов обвинен в присвояване на 1 млн. лв от Петрол

Бизнесменът Денис Ершов е обвинен в присвояване на 1 млн. лева - пари, дадени му за водене на преговори за изваждане на "Петрол" от кризисна ситуация, в която предприятието е било изпаднало. Той е пуснат на свобода срещу гаранция от 500 000 лв. Ершов, който излезе от "Петрол" заради спорове с другия собственик - Митко Събев, бе задържан вчера на летището в Бургас, когато се връщал от Москва.

Повдигнато е обвинение срещу Денис Ершов за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери и след предварителен сговор с Цветан Димитров - директор на отдел „Финанси и икономика” в „Петрол” АД, съобщи пред журналисти Румяна Арнаудова – говорител на Софийска градска прокуратура, цитирана от „Фокус”. Тя уточни, че присвояването е в размер на 1,93 млн. лева.
На Димитров, на когото също е повдигнато обвинение, е наложена парична гаранция от 30 000 лв.

В инкриминирания период от време, който е от 10 март 2009 г. до 20 юли 2010 г., Ершов е бил последователно член на Управителния и Надзорния съвет на „Петрол”. Арнаудова посочи, че на този етап не може да коментира механизма на извършване на престъплението.

Самият бизнесмен заяви пред репортери, след като беше освободен от Столичното следствие, че е водил разговори с две големи руски компании, които се занимават с този бизнес, предаде БТА. Ершов добави, че ще обжалва паричната гаранция.

По думите му е виждал много видове туризъм, но от вчера вече се е
запознал и със съдебния туризъм
. Той подробно разказа как е бил конвоиран от Бургас до София, като е бил прехвърлян в различни превозни средства в съдебните палати в Стара Загора, Пловдив и София. От трите места най-много му допаднала сградата в Стара Загора.
Той отбеляза между другото, че от 2007 г. насам е спонсорирал Народния театър "Иван Вазов" със сума от около 300 - 400 000 лв.

Няколко пъти Ершов отрече да е присвоявал пари и заяви, че е изпратил дори нотариална покана, за да отчете как се изразходват парите, които са му дадени.
„Аз дължа тези пари на „Петрол”. Дори написах писмо, да ми напишат точно колко дължа, но „Петрол” мълчи”. Ако бях казал, че не дължа нищо, тогава щеше да има престъпление. „Това се използваше, тъй като се организираше схема за изваждането на „Петрол” от кризисната ситуация. Имаше срещи и с „Газпром нефт” и с „Роснефт”, имаше и преговори, и вечери, и всичко останало. И за тези пари ще бъда длъжен да се отчета през 2017 г., за което имам документи, а парите, за които нямам, - ще трябва да върна. Има отчет за тези пари”, добави той.
Разследването срещу него определи като опит за сплашване и допълни, че това е евтин спектакъл, зад който стои жалбата на неговия бивш съдружник.

Ершов заяви, че сега се занимава с консултантска дейност, но и разработва проект, свързан с медицинския туризъм. Той смята да съди разследващите го за нарушени човешки права. Допълни, че няма проблем с българските власти като заяви, че не асоциира с тях прокурора и следователя, които работят по делото срещу него.

Адвокатката му - Анна Попова, каза, че Денис Ершов никога не се е укривал от съдебната власт. Тя добави, че първата призовка към него е била изпратена през май, а от април той се е намирал в болница "Токуда", където се е лекувал. След като е получена първата и още пет-шест призовки след нея, Попова е информирала редовно прокуратурата къде се намира бизнесменът.

На 28 юни Ершов е бил призован от Съдебна охрана в Гранд Хотел Поморие, където е бил на рехабилитация след операцията. Ден по-късно Ершов вече е бил обявен за национално издирване и му е забранено да напуска страната. Последното ограничение обаче е било отменено преди дни от съда като незаконосъобразно, но е останала мярката „принудителното довеждане”.

Въпреки това, ден преди задържането си, Ершов е напуснал без проблеми страната, а на връщане е бил задържан. "Как се получава така – защо на заминаване той не е задържан? Кой понася отговорността за пропуските и грешките на МВР, попита още адвокатката на Ершов, като уточни, че то продължава да фигурира в бюлетините за общонационално издирване.

Румяна Арнаудова от прокуратурата не коментира как след като е бил обявен за издирване, Ершов е успял да напусне страната на 12 август т.г., а е заловен ден по-късно, когато се е връщал.

Преди месец бизнесменът, който през 2000 г. беше изгонен от България като заплаха за националната сигурност, продаде дела си от 47.5 на сто в "Петрол холдинг" на швейцарската компания Credit Mediterranee.
Междувременно бившият президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов съобщи, че в проекта за "Петрол холдинг" има още един инвеститор. В момента той е в преговори за 52% от акциите на холдинга.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини