От х:

Днес в x:

Държавна чиновничка присвои 400 хил. лв. от социални помощи

Счетоводителка, отклонила близо 400 000 лева от социални помощи и заплати, отива на съд за документна измама в особено големи размери. Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителния акт срещу 44-годишната служителка на дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова.

Счетоводителката е заемала поста от началото на 2003 г. до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия. Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане „СЕБРА“, след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „Социално подпомагане“ или на регионалната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на екземпляр от ведомостта, масово нареждане и файл за осчетоводяване, които за Вълчи дол изготвяла Стоянова. Тя знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката.

Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка. Стоянова дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка.

Неправомерните действия на счетоводителката били засечени от служителка в СЖ „Експресбанк“. При тройно засичане тя открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от близо 16 000 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че парите са преведена в частната сметка на името на Надежда Стоянова.

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и е сторнирала сумата от почти 16 000. Малко по-късно обаче Стоянова наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК.

По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание счетоводителката е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

В обвинителния акт Окръжната прокуратура във Варна сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Ст., продължили 12 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец, както и проявената от нея хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители. В хода на досъдебното производство подсъдимата се е възползвала от правото да не дава обяснения.

Предстои делото срещу 44-годишната Надежда Стоянова да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Окръжната прокуратура във Варна й е наложила забрана да напуска пределите на България.

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини