От х:

Днес в x:

19 °C

Партиите в Хасково осигуриха солидарно членове за СИК в Ковид отделенията

Изображение 1 от 4

  Представителите на партиите осигуриха солидарно членове за секционните избирателни комисии за Ковид отделенията в Хасково на днешните консултации в Общината. Макар да посочиха, че това е бил труден момент, те са се постарали да съберат желаещи, които да влязат в тях.

  В Ковид отделенията очакванията са, че  ще бъдат образувани две СИК-по една в МБАЛ-Хасково и в Белодробната болница. 

  Според решението на РИК-Хасково, те трябва да са с по петима членове, но ако бъдат осигурени по минимум трима членове, то също ще могат да бъдат съставени и да проведат изборите на 4-ти април.

  Към днешна дата, по данни на администрацията, в МБАЛ-Хасково има настанени 150 души с коронавирус, в Белодробната болница с инфекцията са 40. В МБАЛ „Хигия“ към днешна дата има четирима души в Ковид отделението, а според закона, СИК се образува при минимум 10 гласоподаватели, за да може ръководителят на съответната болница да сформира  избирателна секция, уточниха от Общинска администрация.

  Хората, приели да влязат в секция в Ковид зона, са предимно преболедували инфекцията, споделиха от партиите.

  Секции ще има и в две от лечебните заведения на територията за останалите хоспитализирани в тях-по една секция в МБАЛ-Хасково и една в Центъра за психично здраве в квартал „Болярово“, и в ареста. За тях също се постигна разбирателство за разпределянето на позициите на председател, зам.-председател, секретар и членове. Тези СИКове ще са 7-членни.

  До консенсус се стигна и за определяне съставите на секционните избирателни комисии на територията на общината, които ще обслужват подвижните избирателни кутии за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

  Тези комисии ще са с по трима членове. За тях вече са на склад всички предпазни средства-високозащитни маски и облекла, ръкавици и дезинфектанти.

  Една подвижна СИК може да обслужи около 40 адреса в рамките на изборния ден. Към момента в общината под домашна карантина са около 800 души. Депозирано до кметството е само едно заявление за гласуване в подвижна секция досега от карантиниран. Срокът за подаване на заявленията от карантинирани тръгна на 24-ти март, а крайният срок е 30-ти март. Процедурата за подаване на тези заявления е максимално опростена. Заявлението може да се подаде към общината собственоръчно подписано и сканирано на имейла на администрацията или чрез опълномощено лице на място. Не се изисква квалифициран електронен подпис. 

  Партиите се споразумяха принципно за съставите на три СИК за карантинираните и, че ако се наложи образуването на повече избирателни секции, съставите им ще бъдат назначени служебно от РИК.

  От партиите споделиха, че само около 1/3 от представителите им, които участват в СИК, са пожелали да сеимунизират. От 1253-ма членове на СИК, за ваксина са се записали 227 души. Прави недвузначно впечатление и фактът, че някои от ваксинираните с първа доза, впоследствие са се отказали като членове на изборна комисия.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   6 -2
   18:30, 26 мар 2021
   Партиите да коментират възможно най-тъпата новина
   ...... Която си е за затвор :
   ............................................
   Слабо-подвижна баба или дядо трябва лично да пусне факс , писмо - телеграма или да попълни електронна-форма ... До 31 март ,2021 година че иска да гласува у дома .... За да и донесат подвижна кутия за гласуване
   ......................
   Сега слабо-подвижните баби и дядовци търсят как да си купят факсове , компютър , или да отидат до пощата да пуснат заявление че са слабо-подвижни
   ...............
   Само дебили могат да съчинят такъв резил
  • 2
   Разберахме се всички заедно да дерем народа !

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини