От х:

Днес в x:

Партиите в Хасково осигуриха солидарно членове за СИК в Ковид отделенията

Изображение 1 от 4

    Представителите на партиите осигуриха солидарно членове за секционните избирателни комисии за Ковид отделенията в Хасково на днешните консултации в Общината. Макар да посочиха, че това е бил труден момент, те са се постарали да съберат желаещи, които да влязат в тях.

    В Ковид отделенията очакванията са, че  ще бъдат образувани две СИК-по една в МБАЛ-Хасково и в Белодробната болница. 

    Според решението на РИК-Хасково, те трябва да са с по петима членове, но ако бъдат осигурени по минимум трима членове, то също ще могат да бъдат съставени и да проведат изборите на 4-ти април.

    Към днешна дата, по данни на администрацията, в МБАЛ-Хасково има настанени 150 души с коронавирус, в Белодробната болница с инфекцията са 40. В МБАЛ „Хигия“ към днешна дата има четирима души в Ковид отделението, а според закона, СИК се образува при минимум 10 гласоподаватели, за да може ръководителят на съответната болница да сформира  избирателна секция, уточниха от Общинска администрация.

    Хората, приели да влязат в секция в Ковид зона, са предимно преболедували инфекцията, споделиха от партиите.

    Секции ще има и в две от лечебните заведения на територията за останалите хоспитализирани в тях-по една секция в МБАЛ-Хасково и една в Центъра за психично здраве в квартал „Болярово“, и в ареста. За тях също се постигна разбирателство за разпределянето на позициите на председател, зам.-председател, секретар и членове. Тези СИКове ще са 7-членни.

    До консенсус се стигна и за определяне съставите на секционните избирателни комисии на територията на общината, които ще обслужват подвижните избирателни кутии за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

    Тези комисии ще са с по трима членове. За тях вече са на склад всички предпазни средства-високозащитни маски и облекла, ръкавици и дезинфектанти.

    Една подвижна СИК може да обслужи около 40 адреса в рамките на изборния ден. Към момента в общината под домашна карантина са около 800 души. Депозирано до кметството е само едно заявление за гласуване в подвижна секция досега от карантиниран. Срокът за подаване на заявленията от карантинирани тръгна на 24-ти март, а крайният срок е 30-ти март. Процедурата за подаване на тези заявления е максимално опростена. Заявлението може да се подаде към общината собственоръчно подписано и сканирано на имейла на администрацията или чрез опълномощено лице на място. Не се изисква квалифициран електронен подпис. 

    Партиите се споразумяха принципно за съставите на три СИК за карантинираните и, че ако се наложи образуването на повече избирателни секции, съставите им ще бъдат назначени служебно от РИК.

    От партиите споделиха, че само около 1/3 от представителите им, които участват в СИК, са пожелали да сеимунизират. От 1253-ма членове на СИК, за ваксина са се записали 227 души. Прави недвузначно впечатление и фактът, че някои от ваксинираните с първа доза, впоследствие са се отказали като членове на изборна комисия.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ап
      АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
      6 -2
      18:30, 26 мар 2021
      Партиите да коментират възможно най-тъпата новина
      ...... Която си е за затвор :
      ............................................
      Слабо-подвижна баба или дядо трябва лично да пусне факс , писмо - телеграма или да попълни електронна-форма ... До 31 март ,2021 година че иска да гласува у дома .... За да и донесат подвижна кутия за гласуване
      ......................
      Сега слабо-подвижните баби и дядовци търсят как да си купят факсове , компютър , или да отидат до пощата да пуснат заявление че са слабо-подвижни
      ...............
      Само дебили могат да съчинят такъв резил
    • 2
      Разберахме се всички заедно да дерем народа !

    Още новини

    Последни новини