От х:

Днес в x:

3 °C

Партиите в Хасково осигуриха солидарно членове за СИК в Ковид отделенията

Изображение 1 от 4

  Представителите на партиите осигуриха солидарно членове за секционните избирателни комисии за Ковид отделенията в Хасково на днешните консултации в Общината. Макар да посочиха, че това е бил труден момент, те са се постарали да съберат желаещи, които да влязат в тях.

  В Ковид отделенията очакванията са, че  ще бъдат образувани две СИК-по една в МБАЛ-Хасково и в Белодробната болница. 

  Според решението на РИК-Хасково, те трябва да са с по петима членове, но ако бъдат осигурени по минимум трима членове, то също ще могат да бъдат съставени и да проведат изборите на 4-ти април.

  Към днешна дата, по данни на администрацията, в МБАЛ-Хасково има настанени 150 души с коронавирус, в Белодробната болница с инфекцията са 40. В МБАЛ „Хигия“ към днешна дата има четирима души в Ковид отделението, а според закона, СИК се образува при минимум 10 гласоподаватели, за да може ръководителят на съответната болница да сформира  избирателна секция, уточниха от Общинска администрация.

  Хората, приели да влязат в секция в Ковид зона, са предимно преболедували инфекцията, споделиха от партиите.

  Секции ще има и в две от лечебните заведения на територията за останалите хоспитализирани в тях-по една секция в МБАЛ-Хасково и една в Центъра за психично здраве в квартал „Болярово“, и в ареста. За тях също се постигна разбирателство за разпределянето на позициите на председател, зам.-председател, секретар и членове. Тези СИКове ще са 7-членни.

  До консенсус се стигна и за определяне съставите на секционните избирателни комисии на територията на общината, които ще обслужват подвижните избирателни кутии за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

  Тези комисии ще са с по трима членове. За тях вече са на склад всички предпазни средства-високозащитни маски и облекла, ръкавици и дезинфектанти.

  Една подвижна СИК може да обслужи около 40 адреса в рамките на изборния ден. Към момента в общината под домашна карантина са около 800 души. Депозирано до кметството е само едно заявление за гласуване в подвижна секция досега от карантиниран. Срокът за подаване на заявленията от карантинирани тръгна на 24-ти март, а крайният срок е 30-ти март. Процедурата за подаване на тези заявления е максимално опростена. Заявлението може да се подаде към общината собственоръчно подписано и сканирано на имейла на администрацията или чрез опълномощено лице на място. Не се изисква квалифициран електронен подпис. 

  Партиите се споразумяха принципно за съставите на три СИК за карантинираните и, че ако се наложи образуването на повече избирателни секции, съставите им ще бъдат назначени служебно от РИК.

  От партиите споделиха, че само около 1/3 от представителите им, които участват в СИК, са пожелали да сеимунизират. От 1253-ма членове на СИК, за ваксина са се записали 227 души. Прави недвузначно впечатление и фактът, че някои от ваксинираните с първа доза, впоследствие са се отказали като членове на изборна комисия.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   6 -2
   18:30, 26 мар 2021
   Партиите да коментират възможно най-тъпата новина
   ...... Която си е за затвор :
   ............................................
   Слабо-подвижна баба или дядо трябва лично да пусне факс , писмо - телеграма или да попълни електронна-форма ... До 31 март ,2021 година че иска да гласува у дома .... За да и донесат подвижна кутия за гласуване
   ......................
   Сега слабо-подвижните баби и дядовци търсят как да си купят факсове , компютър , или да отидат до пощата да пуснат заявление че са слабо-подвижни
   ...............
   Само дебили могат да съчинят такъв резил
  • 2
   Разберахме се всички заедно да дерем народа !

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини