От х:

Днес в x:

9 °C

Космонавтът Георги Иванов е почетен гражданин на Хасково, актьорът Георги Черкелов-два пъти

  На официалната страница на Община Хасково са публикувани носителите на званието „Почетен гражданин на Хасково“. Всички те обаче са удостоени с почетната титла през последните 20 години. А почетни граждани на Хасково всъщност е имал много преди 2000-та година, още от 60-те години на миналия век, поне оттогава са документалните следи.

  За това разказва историкът Милен Вълчев, който посочва имената на родни и световни личности, удостоени с почетното звание на Хасково още по времето на соца.

  Проучването, което прави, стъпва на списък, съставен от д-р Виолета Костова преди повече от две десетилетия, докато тя е на работа в Регионалния исторически музей като главен уредник в отдел "Най-нова история". В него има 43 имена.

  „Всъщност традицията да има почетни граждани в България се появява веднага след Освобождението. Още от 1879-1880 година в различни градове местните власти обявяват почетни граждани. За съжаление до момента ние все още не сме се натъквали на данни, дали до 1944 година местния общински съвет в Хасково е обявявал някого официално за почетен гражданин. Възможно е и да има, но не са проучени всички документи обстойно все още. Аз например имам сведение, че за почетен гражданин на Хасково е бил обявен маршал Владимир Судец /б.а.,съветски военачалник, командващ Авиацията на ССР/, но него в списъка на д-р Костова го няма“, разяснява Вълчев.

  След прекъсване от няколко десетилетия, в края на 50-те, началото на 60 години на миналия век, започва отново да се възражда традицията за обявяване на почетни граждани.

  „Разбира се връчването на званието носи в началото и своята, така да се каже, идеологическа основа. Първите почетни граждани от това време, за които има безспорни данни, са комунистически функционери на местно ниво, или високопоставени гости на града, които отново са свързани с полит идеологията на времето.“

  Така, според данните, които досега са проучени, първият почетен гражданин на Хасково, получил това звание, е узбекистанец. Това е Малик Абдурзаков, който е председател на ташкенския областен комитет на комунистическата партия. Това е във времето, когато Ташкент и Хасково са побратимени градове.

  „В знак на добра воля Малик Абдурзаков е получил званието почетен гражданин. Можем дори да предположим, че обявяването му е станало някъде в периода 1961-1970-та година година, защото именно в този период Абдурзаков е бил председател на Областния комитет на партията в Ташкент. Това е висока длъжност предвид, че Ташкент е столица на Узбекистан.“

  Вторият почетен гражданин, обявен в Хасково, също е свързан с Узбекистан -Шайхов, но за него историкът не е намерил по-подробни сведения, знае се че е бил министър.

  Хасково е бил побратимен и с унгарския град Веспрем. Так че част от почетните граждани на Хасково по времето на соца от Унгария са отново партийни функционери, като Венцел Януш и Берей Ференц.

  От местните комунистически дейци, свързани с партизанското движение, в списъка на д-р Костова, като почетни граждани на Хасково фигурират и: Господин Корцанов /б.а, роден в с.Изворово, председател на Окръжния народен съвет на Хасково, от 1972 г. - почетен гражданин на Харманли/, както и Иван Араклиев /б.а., р. в Хасково, деец на БКП, командир на партизанския отряд “Ас.Златаров“/.

  „Тук виждаме партийни функционери, които не толкова по заслуги, а по партийна линия са получавали почетното звание, което обаче подчертавам е присъждано с решение на Градския народен съвет. Но искам да отбележа, че наред с партийните функционери, в този списък има и хора, които безспорно заслужават това звание.“, казва историкът.

  И дава пример с двама творци, които са свързани с утвърждаването на съществуващия и до днес конкурс за млади цигулари на името на проф.Недялка Симеонова- проф.Георги Димитров /хоров диригент/ и проф. Александър Нейнски /виолист и музикален педагог, ректор на Националната музикална академия/.

  Първият спортист, носител на званието „Почетен гражданин на Хасково“ през 1976 година става роденият в харманлийското село Рогозиново Димо Костов, бронзов медалист в категория до 100 кг от Летните олимпийски игри в Монреал през същата година.

  Друг изявен спортист, удостоен със званието е хасковлията Антонио Кръстев, двукратен световен и европейски шампион, който загина в автомобилна катастрофа през лятото на 2020 година в САЩ на 58-годишна възраст.

  Актрисата Вяра Делчева, била част от трупата на хасковския театър, е също носителка на почетната титла.

  Макар да не е свързан пряко с Хасково, първият български космонавт Георги Иванов също е наш почетен гражданин. Удостоен е на церемония при посещението си в града през 1981 година. Връчва му го тогавашния зам.-кмет Никола Атанасов. Почетен знак на Хасково получава и съветският космонавт Николай Рукавишников.

  „Нашата задача като историци е, ние да отбелязваме фактите. Тоест: след 9-ти септември е имало почетни граждани на Хасково, те са били обявявани след определена процедура, получавали са специален знак, който е бил нагръден и са получавали съответната диплома. Доколко тези хора са заслужавали или не-това е друга тема на разговор. Но в крайна сметка всяко време слага своя отпечатък и разказва историята.“, коментира Милен Вълчев.

  Има период, в който традицията за връчване на почетното звание в Хасково е прекъсната. През 90-те години обаче това се регламентира с нова сила от новия Закон за местното самоуправление и местната администрация.

  Първият почетен гражданин на Хасково след 200-та година е проф. д-р Пюзант Касабян,президент на Българската федерация по бадминтон, който е удостоен с него през 2001 година за изключителни заслуги към развитието на бадминтона.

  Любопитен факт е, че има почетен гражданин, носител на званието два пъти.

  В списъка отпреди 2000-та година фигурира като Почетен гражданин роденият в Хасково актьор Георги Черкелов, а през 2003 година за цялостно творчество и изключителен принос към театралното изкуство званието му е присъдено отново.

  Предположението на Милен Вълчев за дублирането е, че вероятно списъкът на д-р Костова не е бил популярен по времето на обявяването на Черкелов втория път.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Ан
   Антон Атанасов
   15 -7
   14:50, 5 фев 2021
   Поздравления за г-н Милен Вълчев и за редакцията на Хасково.нет!
   Статията е страхотна!
   • Ко
    когато
    2 -7
    22:12, 5 фев 2021
    фокусника прави номера. той отвлича вниманието от... Виж коментара
   • Ха
    Хасковлия 6-то поколение
    2 -9
    00:37, 6 фев 2021
    Хасково става малък и мръснишки робски град по в... Виж коментара
  • 2
   На
   Нашенец
   17 -3
   15:03, 5 фев 2021
   Интересна статия.
   А защо на сайта на общината не са качени имената на почетните граждани от преди 2000 г.?
   В други общини това отдавна е направено.
  • 3
   Д-
   д-р Виолета Костова
   8 -8
   15:51, 5 фев 2021
   Никакви списъци не съм правила.
   • Не
    Не е вярно
    12 -1
    16:34, 5 фев 2021
    А ти първо да беше питал д-р Костова и в общината преди да пишеш врели-некипели.
  • 4
   Ст
   Станко
   8 -9
   17:35, 5 фев 2021
   Тоя пишман журналист е забъркал голям буламач - това не се знаело, другото незнам какво, от краката за главата. Щом се пишеш за историк, ще си направиш труда, ще се поровиш и ще ги намериш. Ама иска работа. А тоя го мързи, та го боли.
   • 12
    123
    9 -3
    18:00, 5 фев 2021
    А Вие знаете ли как се прави проучване? Може ли да споделите опит?
    Единствено е казано, че не всичко е проучено, т. е. продължава да се работи.
   • Ст
    Станко-1
    7 -2
    20:17, 5 фев 2021
    Станко то май и на теб не ти е ясно какво си искал да кажеш. Май и на теб в главата ти е пълен буламач.
  • 5
   Ва
   Василев
   6 -1
   20:02, 5 фев 2021
   Корцанов е бил първи секретар на Окръжния комитет на БКП.А Пандо Ванчев е бил председател на Окр.народен съвет. Това е за уточнение.
   • Вя
    Вярно
    2 0
    10:00, 6 фев 2021
    е отразен поста,заемащ се от Г.Корцанов- първи с-р на ОК на БКП Хасково.Преди 9- ти септември 1944г сред т.н.антифашисти се появила една категория наречени декларатори. Това са били комунисти,които в полицията или в затвора са подписвали декларации,че се отказват от своите политически убеждения. Йорданов е бил един от тях.Но Т.Живков е издигал на ръководни постове и други "деклататори".
   • Вя
    Вярно
    1 0
    10:03, 6 фев 2021
    Допусната е неточност в края на горния коментар.Под Йорданов да се разбира Корцанов.
  • 6
   Чи
   Читател
   8 0
   21:07, 5 фев 2021
   Прекалено дълъг материал пълен с грешки, дори и в категоричните години и в този смисъл трудночетивен.

  Още новини

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини