От х:

Днес в x:

Космонавтът Георги Иванов е почетен гражданин на Хасково, актьорът Георги Черкелов-два пъти

    На официалната страница на Община Хасково са публикувани носителите на званието „Почетен гражданин на Хасково“. Всички те обаче са удостоени с почетната титла през последните 20 години. А почетни граждани на Хасково всъщност е имал много преди 2000-та година, още от 60-те години на миналия век, поне оттогава са документалните следи.

    За това разказва историкът Милен Вълчев, който посочва имената на родни и световни личности, удостоени с почетното звание на Хасково още по времето на соца.

    Проучването, което прави, стъпва на списък, съставен от д-р Виолета Костова преди повече от две десетилетия, докато тя е на работа в Регионалния исторически музей като главен уредник в отдел "Най-нова история". В него има 43 имена.

    „Всъщност традицията да има почетни граждани в България се появява веднага след Освобождението. Още от 1879-1880 година в различни градове местните власти обявяват почетни граждани. За съжаление до момента ние все още не сме се натъквали на данни, дали до 1944 година местния общински съвет в Хасково е обявявал някого официално за почетен гражданин. Възможно е и да има, но не са проучени всички документи обстойно все още. Аз например имам сведение, че за почетен гражданин на Хасково е бил обявен маршал Владимир Судец /б.а.,съветски военачалник, командващ Авиацията на ССР/, но него в списъка на д-р Костова го няма“, разяснява Вълчев.

    След прекъсване от няколко десетилетия, в края на 50-те, началото на 60 години на миналия век, започва отново да се възражда традицията за обявяване на почетни граждани.

    „Разбира се връчването на званието носи в началото и своята, така да се каже, идеологическа основа. Първите почетни граждани от това време, за които има безспорни данни, са комунистически функционери на местно ниво, или високопоставени гости на града, които отново са свързани с полит идеологията на времето.“

    Така, според данните, които досега са проучени, първият почетен гражданин на Хасково, получил това звание, е узбекистанец. Това е Малик Абдурзаков, който е председател на ташкенския областен комитет на комунистическата партия. Това е във времето, когато Ташкент и Хасково са побратимени градове.

    „В знак на добра воля Малик Абдурзаков е получил званието почетен гражданин. Можем дори да предположим, че обявяването му е станало някъде в периода 1961-1970-та година година, защото именно в този период Абдурзаков е бил председател на Областния комитет на партията в Ташкент. Това е висока длъжност предвид, че Ташкент е столица на Узбекистан.“

    Вторият почетен гражданин, обявен в Хасково, също е свързан с Узбекистан -Шайхов, но за него историкът не е намерил по-подробни сведения, знае се че е бил министър.

    Хасково е бил побратимен и с унгарския град Веспрем. Так че част от почетните граждани на Хасково по времето на соца от Унгария са отново партийни функционери, като Венцел Януш и Берей Ференц.

    От местните комунистически дейци, свързани с партизанското движение, в списъка на д-р Костова, като почетни граждани на Хасково фигурират и: Господин Корцанов /б.а, роден в с.Изворово, председател на Окръжния народен съвет на Хасково, от 1972 г. - почетен гражданин на Харманли/, както и Иван Араклиев /б.а., р. в Хасково, деец на БКП, командир на партизанския отряд “Ас.Златаров“/.

    „Тук виждаме партийни функционери, които не толкова по заслуги, а по партийна линия са получавали почетното звание, което обаче подчертавам е присъждано с решение на Градския народен съвет. Но искам да отбележа, че наред с партийните функционери, в този списък има и хора, които безспорно заслужават това звание.“, казва историкът.

    И дава пример с двама творци, които са свързани с утвърждаването на съществуващия и до днес конкурс за млади цигулари на името на проф.Недялка Симеонова- проф.Георги Димитров /хоров диригент/ и проф. Александър Нейнски /виолист и музикален педагог, ректор на Националната музикална академия/.

    Първият спортист, носител на званието „Почетен гражданин на Хасково“ през 1976 година става роденият в харманлийското село Рогозиново Димо Костов, бронзов медалист в категория до 100 кг от Летните олимпийски игри в Монреал през същата година.

    Друг изявен спортист, удостоен със званието е хасковлията Антонио Кръстев, двукратен световен и европейски шампион, който загина в автомобилна катастрофа през лятото на 2020 година в САЩ на 58-годишна възраст.

    Актрисата Вяра Делчева, била част от трупата на хасковския театър, е също носителка на почетната титла.

    Макар да не е свързан пряко с Хасково, първият български космонавт Георги Иванов също е наш почетен гражданин. Удостоен е на церемония при посещението си в града през 1981 година. Връчва му го тогавашния зам.-кмет Никола Атанасов. Почетен знак на Хасково получава и съветският космонавт Николай Рукавишников.

    „Нашата задача като историци е, ние да отбелязваме фактите. Тоест: след 9-ти септември е имало почетни граждани на Хасково, те са били обявявани след определена процедура, получавали са специален знак, който е бил нагръден и са получавали съответната диплома. Доколко тези хора са заслужавали или не-това е друга тема на разговор. Но в крайна сметка всяко време слага своя отпечатък и разказва историята.“, коментира Милен Вълчев.

    Има период, в който традицията за връчване на почетното звание в Хасково е прекъсната. През 90-те години обаче това се регламентира с нова сила от новия Закон за местното самоуправление и местната администрация.

    Първият почетен гражданин на Хасково след 200-та година е проф. д-р Пюзант Касабян,президент на Българската федерация по бадминтон, който е удостоен с него през 2001 година за изключителни заслуги към развитието на бадминтона.

    Любопитен факт е, че има почетен гражданин, носител на званието два пъти.

    В списъка отпреди 2000-та година фигурира като Почетен гражданин роденият в Хасково актьор Георги Черкелов, а през 2003 година за цялостно творчество и изключителен принос към театралното изкуство званието му е присъдено отново.

    Предположението на Милен Вълчев за дублирането е, че вероятно списъкът на д-р Костова не е бил популярен по времето на обявяването на Черкелов втория път.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ан
      Антон Атанасов
      16 -7
      14:50, 5 фев 2021
      Поздравления за г-н Милен Вълчев и за редакцията на Хасково.нет!
      Статията е страхотна!
      • Ко
        когато
        2 -8
        22:12, 5 фев 2021
        фокусника прави номера. той отвлича вниманието от... Виж коментара
      • Ха
        Хасковлия 6-то поколение
        2 -9
        00:37, 6 фев 2021
        Хасково става малък и мръснишки робски град по в... Виж коментара
    • 2
      На
      Нашенец
      17 -3
      15:03, 5 фев 2021
      Интересна статия.
      А защо на сайта на общината не са качени имената на почетните граждани от преди 2000 г.?
      В други общини това отдавна е направено.
    • 3
      Д-
      д-р Виолета Костова
      9 -9
      15:51, 5 фев 2021
      Никакви списъци не съм правила.
      • Не
        Не е вярно
        13 -2
        16:34, 5 фев 2021
        А ти първо да беше питал д-р Костова и в общината преди да пишеш врели-некипели.
      • Ин
        информиран
        0 0
        22:04, 19 сеп 2022
        Ами, да. В Община - Хасково следва да си съхраняват списъци от подобен характер, както и протоколите от заседанията на Обс. Но доколко правилно си съхраняват документацията.... Преди няколко години се беше оказало, че съответните служби и служители на Общината, в т.ч. и тогавашния кмет, не знаели за статута на сградата на хасковския затвор. Поне да бяха питали в музея - нали там имаше музейна експозиция...
    • 4
      Ст
      Станко
      8 -10
      17:35, 5 фев 2021
      Тоя пишман журналист е забъркал голям буламач - това не се знаело, другото незнам какво, от краката за главата. Щом се пишеш за историк, ще си направиш труда, ще се поровиш и ще ги намериш. Ама иска работа. А тоя го мързи, та го боли.
      • 12
        123
        9 -3
        18:00, 5 фев 2021
        А Вие знаете ли как се прави проучване? Може ли да споделите опит?
        Единствено е казано, че не всичко е проучено, т. е. продължава да се работи.
      • Ст
        Станко-1
        7 -2
        20:17, 5 фев 2021
        Станко то май и на теб не ти е ясно какво си искал да кажеш. Май и на теб в главата ти е пълен буламач.
    • 5
      Ва
      Василев
      6 -1
      20:02, 5 фев 2021
      Корцанов е бил първи секретар на Окръжния комитет на БКП.А Пандо Ванчев е бил председател на Окр.народен съвет. Това е за уточнение.
      • Вя
        Вярно
        2 0
        10:00, 6 фев 2021
        е отразен поста,заемащ се от Г.Корцанов- първи с-р на ОК на БКП Хасково.Преди 9- ти септември 1944г сред т.н.антифашисти се появила една категория наречени декларатори. Това са били комунисти,които в полицията или в затвора са подписвали декларации,че се отказват от своите политически убеждения. Йорданов е бил един от тях.Но Т.Живков е издигал на ръководни постове и други "деклататори".
      • Вя
        Вярно
        1 0
        10:03, 6 фев 2021
        Допусната е неточност в края на горния коментар.Под Йорданов да се разбира Корцанов.
    • 6
      Чи
      Читател
      8 -1
      21:07, 5 фев 2021
      Прекалено дълъг материал пълен с грешки, дори и в категоричните години и в този смисъл трудночетивен.

    Още новини

    Последни новини