От х:

Днес в x:

16 °C

Лекарите искат удължаване на локдауна поне седмица след Нова година

Въпреки престоящите празници, мерките, наложени за овладяване на здравната пандемия, не трябва да бъдат отхлабвани, тъй като данните не сочат към това. Позицията изрази председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след срещата днес при здравния министър проф.Костадин Ангелов, на която присъстваха и председателят на Общопрактикуващите лекари в България, както и председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начев.

„Настоява се да не се облекчават мерките преди празниците, защото не се наблюдава спад на болните в болниците и интензивните отделения. Другото би било рисковано за здравната система“, посочи д-р Иван Маджаров.

„Не можем изведнъж да разхлабим мерките. Това трябва да се преценява много внимателно в динамичната ситуация, в която се намираме. А към момента нямаме данни, които да водят към това. Все още заболеваемостта е висока“, смята д-р Николай Колев, който е общопрактикуващ лекар и председател на Регионалната колегия на БЛС в Хасково. Все пак той очаква, че е възм

Същото е мнението и на педиатърът от Хасково д-р Марио Янакиев. „Поддържам казаното от д-р Маджаров, защото нямаме постигнати резултати, каквито ни се иска в борбата с пандемията. Ако сега се разхлабят мерките, се опасявам, че ще се покачи заболеваемостта, а и тежките случаи. Но това, което най-много ме тревожи е, че ще са повече смъртните случаи. Така че не съм оптимист и дори, според мен, в такава ситуация ще сме най-малко до пролетта“, коментира д-р Янакиев.

На днешната среща отново е обсъдено настояването на личните лекари антгенните тестове да се приравнят към PCR тестове. Това, според БЛС, ще спомогне  за бързо идентифициране на болните и изолирането им като възможност за справянето със ситуацията, в която сме изпаднали с коронавируса.

След срещата на здравните власти излезе и новината, че специалистите по здравни грижи ще получат към заплатите си със задна дата от първи ноември по 360 лева бруто.

Допълнителната сума ще се начислява обаче за професионалистите по здравни грижи, които работят в трудово-правни отношения към общопрактикуващите лекари, уточни д-р Маджаров.

Още днес предложението за допълнителната сума ще бъде внесено за одобрение от Надзорния съвет Касата от представителя на държава в него Жени Начева, която е и председател на Съвета, допълни здравният министър проф.Костадин Ангелов.

По данни на НСИ към края на 2019 година медицинските специалисти по здравни грижи в лечебните и здравните заведения в региона на Хасково са общо 1170. Фелдшерите в региона са 87, акушерките-105, броят на медицинските сестри от всички профили е 768, медицинските и рентгеновите лаборанти са 131.

 По данни на Регионалната колегия в Хасково на БЛС съотношението в поликлиниките на лекари към специалисти по здравни грижи е 2:1.

„Взетото решение за допълнителните средства към заплатите на здравните специалисти е справедливо, защото те са на първа линия наравно с лекарите ежедневно. За това ние настоявахме още от самото начало на пандемията“, коментира д-р Николай Колев.

Според председателят на Контролната комисия на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Хасково-Мария Тончева мярката за допълнителните възнаграждения е правилна, макар и дори малко позакъсняла. 

"Честно е колегите да получат допълнителна сума за риска, който поемат, защото никога не можеш да знаеш човекът, който влиза в лекарския кабинет със симптоми, дали в крайна сметка няма да се окаже заразен."

Според председателката на Регионалната колегия Кресемирка Петева –Янева всички работещи в здравната система трябва да получат допълнително възнаграждение за риска. „Дали ще са в общинските болници, в Областната, дали ще са в кабинетите на общопрактикуващите лекари или на други работни места, всички колеги ежедневно рискуват здравето си и това на своите семейства. Всеки от нас на работното си място има много ежедневни контакти и затова хората от здравната система, смятам, че не трябва да се делят на хора от първа или втора линия.“  

Според нея хората в Хасково са все по-дисциплинирани относно, наложените предпазни мерки и носенето на лични предпазни средства. „Виждам, че още от март, при първото налагане на сериозни мерки, доста от хората полагат усилия да ги спазват. Отива си една много трудна година-и от финансова и от психологическа гледна точка, така че се надявам по празниците хората да са малко по-спокойни и да ги посрещнат с вяра. Пожелавам на моите колеги и на всички съграждани да очакваме предстоящата година с повече надежда.“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ю
  ю
  20 -6
  17:13, 15 дек 2020
  Ако дочакаме празниците! При този тормоз и този хаос!
  • Бъ
   бъзз
   8 -14
   17:15, 15 дек 2020
   Вас кой Ви тормози и как? Или само си пишете?! Виж коментара
  • Се
   селски
   23 -4
   17:54, 15 дек 2020
   кое точно е затвотено в Хасково освен барчетата, които така и така са празни освен лятото
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   3 0
   03:05, 16 дек 2020
   При нас е като При вас
   ....
   Пълен Психо-Експеримент на Илюминатите , Мутрите и Бейовете
   ......
   Един познат - от 200 работници в неговите заведения ги съкрати до 100 ... и преди Коледа
   ги съкращава до 50
   .....В заведение за 150 човека имаш право да имаш само 10 човека на масите за обяд.
   .....
   Чиновниците от месеци не работят в Даун-тауна - 80% фалити сред малките собственици. Ако употребиш черната дума или гей си имаш проблеми ....
   .И накрая ще настане някакъв Демократичен Фашизъм
 • 2
  Са
  Само Даун остана
  15 -5
  17:47, 15 дек 2020
  Слугите на властта изразяват мнение. Да кажатр на какъв форум е обсъждано подобно предложение и кои са го подкрепили! Статията е предимно за пари. Нямам против.
 • 3
  Им
  има....
  15 -3
  18:10, 15 дек 2020
  ...локдаун,има пари!много ясно,че ще искат!а будалите,от чийто данъци се издържат лекарите-пардон търговците йучета ги яли!да стоян в къщи безработни и без доходи,да мрат на стълбите пред болниците и да се молят да не попадат в болница!
 • 4
  Ую
  Ую
  2 -6
  20:30, 15 дек 2020
  На майка им медицинската трътка! Виж коментара
 • 5
  Ня
  няма локдаун
  7 -2
  21:15, 15 дек 2020
  Що лъжите хората бе това не са мерки
 • 6
  77
  777
  7 -2
  21:40, 15 дек 2020
  защо в еврейските магазини не се дизенфиктират дръжките на количките
 • 7
  Тц
  тц
  5 -1
  21:49, 15 дек 2020
  Как ми се ядат дини!
 • 8
  Ви
  вип
  6 -3
  23:19, 15 дек 2020
  Много неща може да искат ама на тях заплатката им върви а другите стоят без работа и се чудят какво да правят.И това ни са никви мерки и нямат резултат.
 • 9
  Дд
  дд
  1 -1
  02:50, 16 дек 2020
  Според мен въдворяването,трябва да се удължи директно до 2020,както каза Гейтс по CNN.Той предвижда разхлабване,затягане,разхлабване,но аз съм на мнение,че трябва да сме тотално затворени по панелките и да ни се носи дневната дажба храна до вратата.
  Който откаже ваксина няма да яде.
 • 10
  Т
  т
  4 -3
  08:43, 16 дек 2020
  Това не са мерки всичко работи и е пълно с хора и вие много добре го знаете
 • 11
  По
  Поздрав
  3 -1
  09:55, 16 дек 2020
  Здравейте зомбита!
 • 12
  14
  1479
  1 0
  12:27, 16 дек 2020
  След коя Нова година

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини