От х:

Днес в x:

Лекарите искат удължаване на локдауна поне седмица след Нова година

Въпреки престоящите празници, мерките, наложени за овладяване на здравната пандемия, не трябва да бъдат отхлабвани, тъй като данните не сочат към това. Позицията изрази председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след срещата днес при здравния министър проф.Костадин Ангелов, на която присъстваха и председателят на Общопрактикуващите лекари в България, както и председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начев.

„Настоява се да не се облекчават мерките преди празниците, защото не се наблюдава спад на болните в болниците и интензивните отделения. Другото би било рисковано за здравната система“, посочи д-р Иван Маджаров.

„Не можем изведнъж да разхлабим мерките. Това трябва да се преценява много внимателно в динамичната ситуация, в която се намираме. А към момента нямаме данни, които да водят към това. Все още заболеваемостта е висока“, смята д-р Николай Колев, който е общопрактикуващ лекар и председател на Регионалната колегия на БЛС в Хасково. Все пак той очаква, че е възм

Същото е мнението и на педиатърът от Хасково д-р Марио Янакиев. „Поддържам казаното от д-р Маджаров, защото нямаме постигнати резултати, каквито ни се иска в борбата с пандемията. Ако сега се разхлабят мерките, се опасявам, че ще се покачи заболеваемостта, а и тежките случаи. Но това, което най-много ме тревожи е, че ще са повече смъртните случаи. Така че не съм оптимист и дори, според мен, в такава ситуация ще сме най-малко до пролетта“, коментира д-р Янакиев.

На днешната среща отново е обсъдено настояването на личните лекари антгенните тестове да се приравнят към PCR тестове. Това, според БЛС, ще спомогне  за бързо идентифициране на болните и изолирането им като възможност за справянето със ситуацията, в която сме изпаднали с коронавируса.

След срещата на здравните власти излезе и новината, че специалистите по здравни грижи ще получат към заплатите си със задна дата от първи ноември по 360 лева бруто.

Допълнителната сума ще се начислява обаче за професионалистите по здравни грижи, които работят в трудово-правни отношения към общопрактикуващите лекари, уточни д-р Маджаров.

Още днес предложението за допълнителната сума ще бъде внесено за одобрение от Надзорния съвет Касата от представителя на държава в него Жени Начева, която е и председател на Съвета, допълни здравният министър проф.Костадин Ангелов.

По данни на НСИ към края на 2019 година медицинските специалисти по здравни грижи в лечебните и здравните заведения в региона на Хасково са общо 1170. Фелдшерите в региона са 87, акушерките-105, броят на медицинските сестри от всички профили е 768, медицинските и рентгеновите лаборанти са 131.

 По данни на Регионалната колегия в Хасково на БЛС съотношението в поликлиниките на лекари към специалисти по здравни грижи е 2:1.

„Взетото решение за допълнителните средства към заплатите на здравните специалисти е справедливо, защото те са на първа линия наравно с лекарите ежедневно. За това ние настоявахме още от самото начало на пандемията“, коментира д-р Николай Колев.

Според председателят на Контролната комисия на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Хасково-Мария Тончева мярката за допълнителните възнаграждения е правилна, макар и дори малко позакъсняла. 

"Честно е колегите да получат допълнителна сума за риска, който поемат, защото никога не можеш да знаеш човекът, който влиза в лекарския кабинет със симптоми, дали в крайна сметка няма да се окаже заразен."

Според председателката на Регионалната колегия Кресемирка Петева –Янева всички работещи в здравната система трябва да получат допълнително възнаграждение за риска. „Дали ще са в общинските болници, в Областната, дали ще са в кабинетите на общопрактикуващите лекари или на други работни места, всички колеги ежедневно рискуват здравето си и това на своите семейства. Всеки от нас на работното си място има много ежедневни контакти и затова хората от здравната система, смятам, че не трябва да се делят на хора от първа или втора линия.“  

Според нея хората в Хасково са все по-дисциплинирани относно, наложените предпазни мерки и носенето на лични предпазни средства. „Виждам, че още от март, при първото налагане на сериозни мерки, доста от хората полагат усилия да ги спазват. Отива си една много трудна година-и от финансова и от психологическа гледна точка, така че се надявам по празниците хората да са малко по-спокойни и да ги посрещнат с вяра. Пожелавам на моите колеги и на всички съграждани да очакваме предстоящата година с повече надежда.“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ю
    ю
    20 -6
    17:13, 15 дек 2020
    Ако дочакаме празниците! При този тормоз и този хаос!
    • Бъ
      бъзз
      8 -14
      17:15, 15 дек 2020
      Вас кой Ви тормози и как? Или само си пишете?! Виж коментара
    • Се
      селски
      23 -4
      17:54, 15 дек 2020
      кое точно е затвотено в Хасково освен барчетата, които така и така са празни освен лятото
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      3 0
      03:05, 16 дек 2020
      При нас е като При вас
      ....
      Пълен Психо-Експеримент на Илюминатите , Мутрите и Бейовете
      ......
      Един познат - от 200 работници в неговите заведения ги съкрати до 100 ... и преди Коледа
      ги съкращава до 50
      .....В заведение за 150 човека имаш право да имаш само 10 човека на масите за обяд.
      .....
      Чиновниците от месеци не работят в Даун-тауна - 80% фалити сред малките собственици. Ако употребиш черната дума или гей си имаш проблеми ....
      .И накрая ще настане някакъв Демократичен Фашизъм
  • 2
    Са
    Само Даун остана
    15 -5
    17:47, 15 дек 2020
    Слугите на властта изразяват мнение. Да кажатр на какъв форум е обсъждано подобно предложение и кои са го подкрепили! Статията е предимно за пари. Нямам против.
  • 3
    Им
    има....
    15 -3
    18:10, 15 дек 2020
    ...локдаун,има пари!много ясно,че ще искат!а будалите,от чийто данъци се издържат лекарите-пардон търговците йучета ги яли!да стоян в къщи безработни и без доходи,да мрат на стълбите пред болниците и да се молят да не попадат в болница!
  • 4
    Ую
    Ую
    2 -6
    20:30, 15 дек 2020
    На майка им медицинската трътка! Виж коментара
  • 5
    Ня
    няма локдаун
    7 -2
    21:15, 15 дек 2020
    Що лъжите хората бе това не са мерки
  • 6
    77
    777
    7 -2
    21:40, 15 дек 2020
    защо в еврейските магазини не се дизенфиктират дръжките на количките
  • 7
    Тц
    тц
    5 -1
    21:49, 15 дек 2020
    Как ми се ядат дини!
  • 8
    Ви
    вип
    6 -3
    23:19, 15 дек 2020
    Много неща може да искат ама на тях заплатката им върви а другите стоят без работа и се чудят какво да правят.И това ни са никви мерки и нямат резултат.
  • 9
    Дд
    дд
    1 -1
    02:50, 16 дек 2020
    Според мен въдворяването,трябва да се удължи директно до 2020,както каза Гейтс по CNN.Той предвижда разхлабване,затягане,разхлабване,но аз съм на мнение,че трябва да сме тотално затворени по панелките и да ни се носи дневната дажба храна до вратата.
    Който откаже ваксина няма да яде.
  • 10
    Т
    т
    4 -3
    08:43, 16 дек 2020
    Това не са мерки всичко работи и е пълно с хора и вие много добре го знаете
  • 11
    По
    Поздрав
    3 -1
    09:55, 16 дек 2020
    Здравейте зомбита!
  • 12
    14
    1479
    1 0
    12:27, 16 дек 2020
    След коя Нова година
Последни новини