От х:

Днес в x:

8 °C

От 1 януари във Великобритания ще може да се влиза за 6 месеца, за работа ще трябва виза

От 1 януари 2021 г., когато Великобритания излиза от ЕС, българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца, съобщиха от Министерството на външните работи. В този период българите и другите граждани на ЕС ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е възможно през правителствения сайт на Великобритания.

За български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

- Квалифицирани работници - Skilled worker route;

- Квалифицирани работници – Здравни грижи - Skilled work- Health and Care visa;

- Високо квалифицирани работници – Световен талант - Highly skilled workers – Global talent route;

- Студенти - Student routе;

- Предприемачи в сферата на иновациите - Innovative entrepreneurs;

- Специални професии - Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център. 

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. Информация за това може да бъда намерена на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи (Home Office), от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българските граждани, получили "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г. може да прочетете на следните адреси:
https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021
https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини