От х:

Днес в x:

Три години Брекзит: проблеми и нови грижи

Брекзит междувременно се превърна в нещо обичайно, но все още създава проблеми в търговията между Великобритания и ЕС. А 2024 ще донесе и нови икономически предизвикателства.

Три години след Брекзит последствията от излизането на Великобритания от ЕС продължават да създават грижи на икономиките от двете страни на Ламанша. „Сред основните потърпевши от Брекзит са малките фирми, които често не издържат. И за големите компании разходите са повече, но те са свикнали да се справят с това“, казва пред германската агенция ДПА посланикът на Федералната република в Лондон Мигел Бергер.

Както сочат оценките – от Брекзит насам двустранната търговия между Германия и Великобритания е намаляла с между 10 и 15 процента. Великобритания междувременно не е сред първите десет външнотърговски партньори на Германия.

Великобритания излезе от ЕС в края на януари 2020 година. От първи януари 2021 страната не участва нито в Европейския митнически съюз, нито във вътрешния пазар. Заради това особено в началото се стигна до значителни забавяния в търговията.

Синхронизацията куца

Шефът на Германската индустриална и търговска камара в Лондон Улрих Хопе казва, че междувременно икономиката до голяма степен се е адаптирала към новите условия. Търговският обмен расте отново – има надежди за бъдещето, че част от причинените от Брекзит проблеми ще могат да бъдат преодоляни. Особено голям потенциал има в сферата на възобновяемите енергии, посочва Хопе. „Германската техническа експертиза може да помогне за пълноценното използване на големия потенциал на възобновяемите енергии в Обединеното кралство.“

За износителите на хранителни стоки от ЕС могат обаче да се появят нови проблеми. След многократно отлагане Великобритания въведе контрол при вноса на животински и растителни продукти. „Те естествено изправят този сектор пред предизвикателства, но за цялата палитра на германско-британската икономика отражението на новите разпоредби е по-скоро ограничено“, обяснява Хопе. Йорк-Александър фон Масенбах от Британската търговска камара в Германия смята, че очакваните проверки за риска на стоките ще изискват повече организационни усилия и ще доведат до времеви забавяния.
Демонстранти искат Rejoin - връщането на страната обратно в ЕСДемонстранти искат Rejoin - връщането на страната обратно в ЕС

Някои британци искат да видят страната отново като членка на ЕССнимка: Jeff Moore/PA/AP/dpa/picture alliance

Предупрежденията от британска страна са по-големи. Заради директивите на ЕС, като например таксите за вредните емисии, за редица британски компании е по-лесно да търгуват с много по-отдалечени страни, отколкото с ЕС, заяви наскоро пред „Файненшъл таймс“ Шивон Хавиланд от Британския съюз на търговските камари. Най-вече браншове като аграрния и химическия, които вече бяха засегнати от новите мита заради Брекзит, сега се сблъскват с необходимостта да оповестяват какви са веригите им на доставки, с емисиите парникови газове и с използването на пластмасови опаковки. Хавиланд призовава британското правителство да съобрази своите правила с тези на ЕС.

Трудностите вероятно ще нараснат

От Брекзит насам за германската икономика трън в окото са най-вече правилата за пребиваване, които затрудняват краткосрочното изпращане на квалифицирани кадри и оскъпяват трайното преместване. Наскоро консервативното британско правителство обяви, че ще увеличи значително изисквания размер на годишните доходи на чуждестранните работници, за да ограничи нетната миграция. „Особено за младите хора, които искат да започнат тук работа, тези пречки са почти непреодолими“, посочва посланик Бергер.

Училищата или културните институции обаче също не могат да плащат по-високите заплати. В това отношение Великобритания значително губи привлекателността си, казва експертът Фон Масенбах. От всичко това страда академичният обмен. „И на установилите се във Великобритания компании започват да им се изчерпват аргументите при сблъсъка с твърде комплексните и постоянно променящи се визови условия, за да осигурят стаж за определен период от време.“

Има и още една промяна, последствията от която засега не са обозрими. В началото на новата година в сфери като търговията, конкуренцията, заетостта или защитата на потребителите се слага край на приетото като приоритетно право на ЕС. Във връзка с това Фон Масенбах очаква да се установи растяща правна несигурност. „Засегнатите фирми трябва да бъдат внимателни, за да могат да реагират на промените. В определени области свързаните с тях бюрократични и технически усилия, както и повишаването на разходите определено няма да могат да бъдат избегнати“, казва пред ДПА Фон Масенбах.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини