От х:

Днес в x:

Обвинение за граничен полицай след акцията на границата, освободиха го срещу 3000 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем граничен полицай за подкуп след проведената спецакция на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от държавното обвинение.

Операцията беше осъществена на 12.11.2020 г. от дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. По случая е образувано досъдебно производство за поискан и приет подкуп от полицейски орган от състава на МВР.

Припомняме, че по случая за 24 часа по Закона за МВР бяха арестувани общо четирима души – граничари и митничари, но срещу трима от тях не са повдигнати обвинения на този етап.

За престъплението законът предвижда наказание от 3 до 10 години затвор, глоба до 20 000 лева и лишаване от права да упражнява полицейската професия. Спрямо 48-годишния А. Б. е била взета мярка за неотклонение „гаранция“ в пари в размер на 3 000 лева.

Разследването по случая продължава. Делото се води от екип от следователи в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ад
    Адвокат
    14 -3
    16:36, 17 ное 2020
    Екип от следователи ? Ако извършителя не беше служител на МВР, сам разследващ полицай щеше да води разследването и то много по-качествено. Много са зле следователите, вече клонят към комични, за това и прокурорите избягват да им дават дела. Товарят се разследващите, а следователите вземат заплати по 4 бона без нищо да правят. Даже сега по тоя случай, чувам, че пак разследващи са извършвали неотложните действия, като претърсвания и лични обиски, защото на следователите от следствен отдел-Хасково ръцете са им навряни там, където слънце не огрява, а акъла им никакъв го няма.
    • Бъ
      бъзз
      7 -3
      16:59, 17 ное 2020
      Има се предвид, че и трите следователки в ИРМ ще работят по това дело, вероятно поради липса на други дела.
      Смях!
    • Би
      Бивш следовател
      9 -3
      17:13, 17 ное 2020
      Следователките от Свиленград ли водят разследването? Наистина голям смях. Живи да ги оплачеш...Шегата настрана. Изключително несправедливо от години е разпределението на делата от прокурорите между разследващите и следователите. Първите са претоварени, а вторите чоплят семки по цял ден и като ги карат да работят вият на умряло. И за капак на всичко, разследващите вземат двойно и тройно по ниски заплати от следователите. Голяма несправедливост. Сбъркана държава. ПРОКУРОРИ, вземете се в ръце и започнете да разпределяте дела на превърналото се в паразитна структура следствие. Не хвърляйте всичко при разследващите. Няколко пъти месечно служебно съм при разследващите, а в следствието не съм ходил от години. Правете си сметка колко дела разследват...
  • 2
    За
    Защитник
    13 -1
    16:46, 17 ное 2020
    Вярно е, че прокурорите хич не дават дела на следователите. Не са виновни последните, а самите прокурори. Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето я дава. В този смисъл, не знам защо прокурорите от Окръжна и районна прокуратури скатават следствието. По този начин не изпълняват указанията на главния прокурор Гешев да се повиши натовареността на следствието. Окръжния прокурор Стоянов си е за сигнал до Гешев, защото той е този, който възлага дела за раследване на следствието. Тази година бях в едно районно и не можах да повярвам, че прокурор е дал на разследващ полицай дело за избягване плащането на данъци.Там разбрах, че това е станало масова практика, въпреки бруталната натовареност на разследващите спрямо ниската на следователите. Преди се даваха на следствието такива дела. Каква по-голяма фактическа и правна сложност от такова дело?! Това е недопустимо...
  • 3
    Ба
    Баш Адвокат!
    3 -6
    17:17, 17 ное 2020
    Колега Адвокат, поне да се бяхте подготвили, когато пишете коментара си - започнете от там да си припомняте - правомощия на следствените органи, кога се сезират и при какви обстоятелства, кога се сформира екип от следователи, какви са правомощията на разкледващите органи и кои престъпления се разследват от тях.
    Не на последно място,когато се говори за "длъжностни лица", в случая от състава на МВР, няма как разследващ орган от същото това министердтво да разглежда престъпления, извършени от служител.
    Ако се разгледа и хонорара на адвокатите, дали не надвишава доста често "4 бона"?
    Пишете компетентно и грамотно, и най-вече - достоверно.
    • Ад
      Адвокат
      6 -1
      18:25, 17 ное 2020
      Колега, "Баш Адвокат!" или може би - колега, прокурор, трябва да кажа. Пиша изключително компетентно, грамотно, достоверно и най-вече ОБЕКТИВНО - нещо, което ви липсва на Вас. Хонорарите ми са много по-високи от Вашите или поне от законните от тях. ;) Мисля, че се засегнахте,а ? Явно Ви докоснах по едно болно място. Не ми говорете за нормативна уредба, познавам я не по-зле от Вас ! Кажете ми, не се ли прилага порочната и неправилна практика, по образувани следствени дела, да се възлагат от следователи извършването на процесуално-следствени действия по делегация на разследващи полицаи ?! Чл. 108 ал.2 от НПК, гласи : "Когато е постановена от съд, делегацията се изпълнява от съответния районен съдия, а когато е постановена от орган на досъдебното производство - от съответния орган на досъдебното производство". Съответният на следовател орган на досъдебното производство е следовател, а не разследващ полицай. Нещо повече, може би трябва да спрем да си затваряме очите за тази неправилна практика и да прекратим прилагането й. Пределно ми е ясно кой орган на досъдебното производство кои състави е компетентен да разследва. Отлично разбрахте кое точно визирам в чл. 194 от НПК, но се правите на "приятно разсеян". Разковничето е в чл. 194 ал. 1 т. 4 от НПК. Голяма част от прокурорите, незнайно защо, не обичат хич да прилагат разпоредбата. Същата гласи : Разследването се провежда от следователи по дела: с фактическа и правна сложност, възложени им от административния ръководител на съответната окръжна прокуратура. Елементарно е да се прецени кои дела са с фактическа и правна сложност. Има и нормативно уредба, и съдебна практика в тази насока. Сега ще ми се оправдавате, че редовите прокурори не могат да възлагат дела на следователи. Да, така е, но нали те трябва да сезират ръководителя на окръжната прокуратура, за да разпредели последния делото на следовател. И друго ще ви кажа, имам много повече стаж от Вас и ми е пределно ясно защо бягате от работа на дела със следователи. Първо, защото разследващите полицаи, като цяло, са много по-добри професионалисти от следователите и второ, защото следователите много трудно можеш да ги накараш да работят бързо и ритмично. Но това не променя факта, че не се разпределят справедливо делата с фактическа и правна сложност... И ощетените,разбира се, са тези, които по-качествено работят и които са в пъти по-натоварени. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОВА ДА СЕ ПРОМЕНИ! Твърде дълго време в България всичко е наопаки!
    • Bl
      Blessings
      6 -1
      18:30, 17 ное 2020
      Крайно време е да прочетем в медиите как екип от следователи е изпратен да помага в някое тежко разследване, водено от разследващ полицай. А колкото до принципа да се води разследване против служител на МВР, това е така. Защо обаче не се включиха останалите следователи от следствения отдел, а отново нагърбихте разследващите? Та нали при извършването на отделните действия може да действат предубедено и необективно, именно защото този, на когото ще се повдига обвинение е техен колега?! Защо допущате това?
  • 4
    Де
    Дечков
    11 -1
    17:43, 17 ное 2020
    Оставете човека на мира. Имате цяло неразследвано чекмедже, защитавано от една ПКП.
  • 5
    Мл
    Младши адвокат
    11 0
    18:46, 17 ное 2020
    Забавлявам се със споровете, които се водят. Радостно е, че са на ниво и не присъстват обиди. Ще бъда кратък. За малкото време, в което упражнявам професията, разбрах кои органи на досъдебното производство са "любимци" на прокуратурата и кои товарни магарета. Колеги, прокурори, това, че следователите са магистрати като Вас и че хляба Ви се дава от една и съща структура, не означава, че те трябва да бъдат привилегировани и толерирани спрямо разследващите полицаи. Много от делата с фактическа и правна сложност трябва да са в следствието, а не в разследването в МВР.
  • 6
    Адвокате кефиш ма. Добре го тапна тоя прукорор. Дай си името да те търся тебе като сгафя пак. Аз само при дознатели сам бил. Следовател не ме е съдил до сега. В хасково има ли следователи или те са само в софия.
  • 7
    Тц
    Тц
    3 0
    21:03, 17 ное 2020
    Да му се не види, как не можаха да бастисат мъжа на оная любимешка диня, дето се облажи от митницата! Някакъв дребен кокошкар хванали, а тези дето за милиони крадоха и сега изкупуват града и грабят от нас гражданите - за тях няма закони! Дано поне короната ги стигне!
Последни новини