От х:

Днес в x:

8 °C

Заради Ковид затягат мерките драстично, но след мнението на общините

  Като притеснителна определи ситуацията в Хасковско относно заразените с коронавирус и възможността новите пациенти оттук насетне да се приемат за лечение областният управител д-р Стефка Здравкова. Тя коментира темата след заседанието на Областния оперативен щаб в късния следобед днес.

  Според данните на РЗИ от 5-ти до 11-ти октомври новозаразените с коронавирус в Хасковска област са 47, а само за последните три дни с позитивен за заразата тест са 29 души. Отчетено на Областния щаб е, че активно болните в региона са 131, като 95 от тях са на домашно лечение, а останалите-в болница. Най-много са настанените в МБАЛ-Хасково, двама има в ТУБ диспансера.

  Най-много от активните в момента са в община Хасково- 28 активно болни, от които са хоспитализирани са 14. В Димитровград 16 са болните, 9 -в болница. В Харманли и Свиленград имат по трима болни с по един хоспитализиран.

  „Ситуацията е притеснителна, от гледна точка на това, че болничните места за лечение на коронавирусни са почти изчерпани. Ако продължи заразяването да се развива в тази тенденция, ще бъдем изправени пред ситуация, в която ще останат болни, които трябва да бъдат настанявани в общинските болници. Те обаче нямат договори с инфекционисти“, посочи д-р Здравкова. Областната управителка посочи, че за да не се изпада в крайни ситуации ,членовете на Щаба са решили да затегнат превантивните мерки и контрола по изпълнението им.

  В момента в МБАЛ-Хасково разполагат само с едно Ковид място. Но има възможност още 12 места за лечение на пациенти с коронавирус да бъдат разкрити в Очното отделение на клиниката, е уверил шефът на болницата д-р Георги Гелов. В момента те се оборудват и ще поемат още пациенти, ако настъпи бум на заразата, поясни областната управителка.

  Предстои Общинските оперативни щабове да коментират примерни решение за затягане на мерките, които в последствие ще бъдат обсъдени отново и наложени от Областния щаб. Това означава, че новите мерки ще са локални за всяка община.

  „Така смятаме, че оценката на риска ще е най-обективна. Тъй като общините могат да преценят кое и доколко е опасно на тяхна територия“, посочи областната управителка д-р Здравкова.

  Към общините ще бъдат изпратени предложения, включващи конкретни мерки, като тази за преминаване на дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо.

  Друга възможност е въвеждане на задължително изискване за носене на защитни маски в офисите, предприятията, но в случай, че не може да бъде осигурена физическа дистанция от 1.5 м между служителите.

  Общините могат да одобрят и въвеждането на задължителна минимум 4 пъти дневно дезинфекция в обектите с обществено предназначение, търговските или други обекти, които предоставят услуги на гражданите.

  Общинските щабове ще кажат мнението си и дали да бъде наложена мярката за създаване на организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, както и да не се допускат повече от шест души на една маса в заведения за хранене в заведенията.

  Областният щаб чака мнение на общините и дали да се наложи осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергиите, масите, подвижни павилиони и щандовете там.

  Освен това ще се решава тепърва и дали ще е задължително носене на защитни маски за лице от хората по пазарите и тържищата.

  Ограничаване на лицата, посещаващи дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения на закрито и на открито до не повече от един човек на 2,5 квадратни метра, е друго от предложенията за затягане на мерките.

  Освен това е много вероятно занапред масови мероприятия да бъдат организирани само след предварително съгласуване и разрешение от Областната управа.

  Възможно е и ограничаване на хората, които се включват на събирания на закрито до 30 души за празненства и до 50 за семинари и конференции.

  Провеждането на спортни мероприятия и състезания, културни и развлекателни мероприятия в присъствието на публика до 30% от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м между зрителите, и задължителното носене на маски, когато те са на закрито. Това са други от мерките, които са предложени от Областния щаб и за които се чака мнение от Общинските щабове.

  Областната управителка д-р Здравкова посочи, че започват масирани проверки за носенето на маски. Ще се проверява освен в търговските обекти и обществените сгради, и по фирми и предприятия, както и в градския и обществен транспорт. Ще има и нощни проверки по баровете и нощните заведения. Щ есе следи и за спазването на дистанция и дезинфекцията в заведенията за хранене.

  След получени сигнали за струпването на хора и неспазване на противоепидемичните мерки пред Социални грижи в Хасково и пред централния пощенски клон в Хасково, Щабът е набелязал мерки, според които графикът за вземане на пенсия ще се спазва стриктно занапред. Заради ситуацията на няколко детски градини вече е отказан приема на повече деца от наложената бройка като капацитет, съобразена с превантивните мерки, обясни областната управителка. Д-р Здравкова отново призова за спазване на наложените правила и лична отговорност към ситуацията.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (35)

  • 1
   Кърския секс как да забраним като сме животновъдки ?
  • 2
   Ая
   АЯ
   32 -26
   19:34, 14 окт 2020
   Не трябва нищо да се стяга,тоя грип си е една болест,която се лекува на 95% от заболелите.Спрете ли децата от училище,хората от работа,затворите ли ги в къщи,още повече ще навредите на народа.Това е истината.
   • До
    Доктор ох боли
    16 -12
    20:47, 14 окт 2020
    Ая така се казваше един кон от един разказ сигурно затова не те хваща човешка болест.
  • 3
   Ив
   Иванова
   38 -19
   19:38, 14 окт 2020
   Ситуацията е изключително сериозна и ще става все по-тежка.Повече от ясно е,че Здравкова трябва да удари здраво по масата и да разпореди общинските болници да създадат ковид отделения.Това,че те нямат инфекционисти не е оправдание защото стана дума за средства.Пътеката за пневмония когато няма такива специалисти е почти два пъти по-евтина,но тук стана дума да тежко болни,а не за пари.Нима Карнобат и Айтос имат по-големи болници и повече специалисти от Димитровград,Харманли и Свиленград?Нещата ще прогресират и за съжаление време е да се вземат адекватни и смели решения.За сега Областния щаб не отговаря на тези изисквания.
   • Хр
    Христов
    14 -25
    22:25, 14 окт 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Гр
    Гражданин
    18 -14
    22:57, 14 окт 2020
    Не й стиска на областната. Както не му стиска и на Борисов. Очевадно е, че има нужда от затягане на мерките. И сега прехвърлят топката на кметовете. А нашия е един. Че и от ГЕРБ. Мъка. Нито може и знае какво да прави , нито му стиска като гербаджия да дразни хората с по-строги мерки.
  • 4
   Ha
   Haha
   22 -12
   20:40, 14 окт 2020
   Каква лекарка е тая ветеринарна бе малоумници...
   • Хи
    Хихихи
    12 -14
    20:47, 14 окт 2020
    Тази лекарка лекува животни като тебе.
   • Ан
    Ангелов
    14 -6
    22:30, 14 окт 2020
    Тя е най-вече любовница.
  • 5
   Ма
   Марашев
   22 -12
   21:06, 14 окт 2020
   На тая простата гербаджийска кифла някой да и каже да си сложи малко грим и червило,че се показва сред хората.
   • Ша
    Шамарев
    10 -13
    21:25, 14 окт 2020
    И ти бива да си уголемиш пишката ама никой не ти го е казал.
   • Ху
    ху йо
    10 -6
    22:30, 14 окт 2020
    аз да не си го вея пред хората че да ми пука колко ми е голям? важно е че когато го поемеш с уста се задавяш! 🤣🤣
   • :)
    : )
    9 -5
    22:33, 14 окт 2020
    Слага червило, но не на тези устни.
  • 6
   За
   Запознат
   15 -20
   21:12, 14 окт 2020
   Става страшно и реално. Преди мислех ,че е измисл... Виж коментара
   • Не
    Непознат
    15 -7
    21:27, 14 окт 2020
    Абе миналата зима ревяхте че децата били вкъщи и че нямало кой да ги гледа, че им давали много големи и ненужни грипни ваканции , сега искате друго. Хайде да се стите какво точно искате и да спрете да ревете. Не разбрахте ли че вирус има и ако се миете по-често а не само в неделя , няма да е толкова страшно. Ама като сте селяци и сте свикнали да се къпете рядко да не измръзнете ще е така. Иначе от кухи глави само акъли.
  • 7
   Mинко
   29 -10
   21:29, 14 окт 2020
   Цяло лято къде дремаха, ами неподготвиха два три етажа със сто легла??? Нима не знаеха, че ще има нова вълна?? Това е срамно за цялата област Хасково от 200 000 жители да има само 30 легла. Вместо да видят за вариант да помагат, те вземат най-лесното решение ЗАТВАРЯМЕ и точка. Смешници.
   • До
    До Минко
    24 -6
    21:55, 14 окт 2020
    То легла и стаи ще се намерят,ама няма персонал,нито лекари,нито медицински сестри.Въпреки,че има протокол за лечение и то е по един и същи начин навсякъде, натоварването е много голямо и не всяка медицински сестра може да издържи.Облечени в екипи,много банки се включват.Сестри от леки отделения или от кабинети не могат да издържат на натоварването.За лекарите също е напрегнато.А за вечно невярващите,пробвайте се за един ден в Инф.отделение и ОАИЛ.В Свиленград,Харманли и Димитровград не им се занимават с Ковид болни и ги водят тук.Няма,няма ковид,докато не ти се случи,на теб или близък.Не е за плашене,но е безумие да мислите,че е просто гриб и световна измислица.
  • 8
   12
   123
   19 -6
   21:55, 14 окт 2020
   Г-жо Здравкова ако наистина искате да има мерки то се разходете на кооперативните пазари в гр.Хасково. На този до реката продавачите са сложили касетки и други импровизирани сергии пред масите и стесняват до 80-90 см свободното пространство и хората се отъркват един в друг по неволя.и това е почти през целия пазар.На пазара да к-с." Веспрем" продавачите на северната маса имат пет реда щайги и нарочно затварят вратите да се минава трудно и хората се струпват по десетнина да чакат да излезнат.По вашите действия ще проличи колко Ви притеснява разнасянето на заразата.Едва ли ще е трудно да се освободят пътеките така както е проектиран и изпълнен пазара и да се отворят и двете врати на "Орфейския"пазар.Ще е възможно и да се спазва необходимата дистанция.
  • 9
   36
   3662
   12 -26
   22:33, 14 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Мл
    Младок
    13 -5
    23:50, 14 окт 2020
    То щото малкия и средния бизнес не се задоволиха с работата си в сивия сектор,прикриване на данъци,60/40,9 % ддс ... милите чак да ви съжалят.
   • Вл
    Влюбен
    12 -4
    05:31, 15 окт 2020
    Абе младок ти не разбра ли че колкото повече е държавната тежест върху малкия бизнес толкова повече ще влиза в сивия сектор. Не може човек цяла година да бачка за да храни идиоти като теб на държавна хранилка. Пример имам приятел има дюнерджийница в центъра на голям град в Германия плаща 1500 евро патент за година и никой повече нищо не му търси. А тук не стига че си плаща данъците е като мине на проверка някое държавно оли трябва и рушвет да дава щото наглеца си иска .и не ми говори за жалби сигнали и прочее в държавния апарат всички са навързани
  • 10
   Ин
   инфо
   6 -16
   22:40, 14 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Мл
    Младок
    8 -6
    23:50, 14 окт 2020
    Нали щяха началото на октомври?
    Опорките ви са слаби.
   • 36
    3662
    10 -2
    08:26, 15 окт 2020
    Поредния луд никой мищо няма да затваря!!!!!
  • 11
   А
   А
   9 -3
   00:39, 15 окт 2020
   Ей сега вече ще има революция, а не бунтове, като затворят градовете!
  • 12
   До
   До Влюбен
   7 -3
   08:58, 15 окт 2020
   Твоят приятел в Германия просто те е излъгал.Няма такава ставка там. Германската данъчна система е една от най-сложните в Европа. Може да е платил за нещо 1500 евро и да е получил някакво разрешително много по-лесно оттук , но това да е годишен данък - забрави.
  • 13
   Пр
   Продавачка
   10 -8
   10:23, 15 окт 2020
   Г-жо Областен управител, вие искате затягане на мерките, за да ви отпущат пари отгоре, които да усвоявате (тоест да крадете), а за нас остават забраните и безпаричието. Внимавайте много! Времето ви изтича, скоро ще има нова власт, тогава пак ще станете г-жо Никоя.
   Как тогава ще се разхождате из града, който искате да съсипете? Или ще избягате в Харманли? Не съсипвайте дребния бизнес в Хасково.
   Заради лакомията на Гелов и други корумпирани лекари като него, които печелят от изкуствено завишената бройка, ще ни ограничавате нас обикнонените трудови хора.
   При тези обстоятелства все повече ще се засилва омразата на хората към вас.
   Няма никаква пандемия, това са си обикновенни есенни вируси, които си ги има всяка година.
  • 14
   Ка
   Катя Авейро
   4 -5
   11:06, 15 окт 2020
   Сестрата на Кристиано Роналдо - Катя Авейро, публикува интересна публикация в Instagram след положителната проба на брат си.
   Катя написа, че пандемията е най-голямата измама, която тя е виждала:
   Ако Кристиано Роналдо трябва да събуди света, трябва да кажа, че този португалец наистина е пратеник на Бог. Благодаря! Вярвам, че днес хиляди добри хора ще повярват също толкова много в тази пандемия, в тестовете и в предприетите мерките, колкото мен. Най-голямата измама, която съм виждала, откакто съм родена.
   Фраза, която прочетох днес и аплодирах на крака: "Стига с този свят на куклен театър". Някой да ви отвори очите, моля".
   • Ек
    Експерт
    4 -5
    11:16, 15 окт 2020
    Сестрата на футболист е осъзнала каква е реалността и каква измама е тази т.н. пандемия. А тук зомбитата са по тъпи от нея и не осъзнават какви са овце и си носят маските чинно и гледат сърдито тези които не носят този позорен *** символ на тъпота и медицински фашизъм. За овцете с маски даваим информация: По законите на България за епидемия се смята, когато на 10 хиляди души население има 200 болни ( не заразени а болни) на ден. Ние имаме към днешна дата към 600 болни на 5 милиона - епидемия?
  • 15
   Ха
   Хаха
   7 -4
   11:42, 15 окт 2020
   До малоумниците - тестовете които има във България не правят разлика между Ковид19, Грип А и грип Б, както и всеки друг вирус или бактерия
   • То
    Това
    4 -2
    14:40, 15 окт 2020
    в качеството на какъв експерт го твърдите?
   • Цт
    Цтцт
    3 -1
    16:20, 15 окт 2020
    Вирусолог... Това даже Кънчев го каза по тв, че сега са поръчали от другите тестове ама вие сте такива баламурниците, че в страха си не чувате...
   • Да
    да
    2 -1
    21:10, 15 окт 2020
    Това е самата истина! Дори ако имаш развален зъб или някаква вътрешна инфекция, теста отчита! За това няма експертиза , където се пише Ковид, а се пише неидентифициран вирус.
  • 16
   СМ
   С МАСКА
   8 -6
   12:24, 15 окт 2020
   Съграждани проблема е световен !!!! Втората ВЪЛНА туко
   що започва. Благодарни бъдете, че има хора, който мислят предлагат мерки, за да се спре заразата с този вирус. Оставете коментара, грим, ГЕРБ, сега започва всичко. Без
   страх, но предпазливи бъдете.
   Обичам България, обичам Димитровград.
   Пазете се.
  • 17
   Ех
   Ехо19
   4 -1
   15:27, 15 окт 2020
   Тя общината е най-голямото гнесдо.на зараза

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
  20 окт 2020

  Случаен виц

  Последни новини