От х:

Днес в x:

Превозвачи искат държавната помощ за запазване на работно място: Не сме на нула, на минус сме

Изображение 1 от 2

    Превозвачи от Хасково обявиха, че ще ползват държавната подкрепа от 290 лева, която социалният министър Деница Сачева обяви, че ще бъде дадена под формата на компенсация за запазване на всяко работно място.

    Предвидените средства за подпомагане в бранша, който е сред най-засегнатите от здравната криза, са 40 млн.лева. Ще бъдат осигурени по процедурата за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Ковид-19 на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

    На нея право ще имат  работодателите от пътнически градски и крайградски транспорт и друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде, но които са преустановили дейността си изцяло или са работили в намалено работно време и редуциран състав по време на и след извънредното положение.

    Плащанията ще станат обаче след обстоен преглед на документите.

    Един от тези собственици от Хасковски регион, който ще провери дали има възможност да се възползва от държавната подкрепа е Себахтин Исмаил, който движи една от най-големите превозвачески фирми с курсове в областта, страната и Европа –„Арда тур“. 

    Още в началото на извънредното положение той обяви, че ще стиска зъби, но няма да остави хората си без хляб. Въпреки, че фирмата му е преустановила всякаква дейност през последните два месеца и няма генериран нито лев оборот, той е подал  всичките си около 110 служители по мярката 60/40.

    „Ако има възможност ще се възползвам и от новата помощ, защото моят бизнес е от 20 година на светло. А за март, април и сега за началото на май спряхме изцяло. Нямаме нито един лев оборот, затова всяка подкрепа ще е добре дошла. Миналата година съм инвестирал 3 мил.евро в нови автобуси, а за периода на извънредното положение вече съм с 2 млн.лева назад в оборота в сравнение със същите месеци на миналата година.“, призна Исмаил.

    Фирмата му се подготвя за рестартиране на работата ,включително и на пътуванията извън страната. Вече има плануван курс за 26-ти май за Германия, но дали ще се осъществи още не е сигурно, така че положението остава на стендбай.

    От възможността да ползва държавната компенсация, в момента, в който това е възможно, след правителственото решение, и е фирмата, която покрива по-голямата част от градския транспорт в Хасково –„Златно руно“. Управителката й Боряна Тенчева е категорична, че ще подаде документи. „Ще го направя, защото в момента не сме на нула, ние сме на минус“, коментира тя. 

    За времето на извънредното положение се е наложило да съкрати шестима души от персонала си и да ги изпрати на борсата. Останалите 24-ма е запазила, но работата върви трудно и сметките не излизат. „Работим в редуциран състав и при намалено работно време, дано издържим още една седмица така. На практика не сме спирали дейността си изцяло, но оборотите са минимални заради липсата на пътници. Затова мисля да се възползвам от новата подкрепяща мярка. Добра е. “, казва още Боряна Тенчева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Не
      НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ
      24 -2
      21:38, 15 май 2020
      Като печелеха - купуваха джипки и къщи. Сега реват. Държавата да не дава. Да фалират и затварят. Нали искаха капитализъм. Обаче като е в тяхна полза
      • Ка
        казано по селски
        14 -1
        23:34, 15 май 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Да
      даа
      3 0
      21:39, 15 май 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Бо
      боряна
      12 -7
      22:00, 15 май 2020
      къщите и джипките ни са необходими, все пак трябва по висок стил на живот да водим. а шофъорите те са си свикна ли на мизерийката. важното е на нас да ни е добре покрай басейна на вилата.
      • Та
        та ка е
        12 0
        23:35, 15 май 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Йо
      Йовков
      10 -4
      22:19, 15 май 2020
      Нека бате Бойко направи на тези ДДС-то 1%. Това ще е поредния пирон в ковчега на ГЕРБ. Те също като ресторантьорите ще обещават премахването на сивия
      сектор,а след тях и куп бизнеси ще са готови на велики обещания,но дали това ще бъде от полза на потребителя? Едва ли? Важното е,че началото на края на гробарите започна.
      • Ко
        Колето Йовков
        3 -6
        22:33, 15 май 2020
        Адаш ,Да не стане обратното тебе за те заровят и после да не видиш четвъртия мандат на герберите!
    • 5
      До
      До Колето
      4 -1
      08:07, 16 май 2020
      Адаш,Курнелия по цял ден да припка наоколо не може да направи това което лобистите наложиха на Борисов да пипне ДДС и да съсипе бюджета .Нали си даваш сметка,че той провлече крак и сега на опашката са наредени куп желаещи.Откакто е на власт това е най-голямата му грешка.По отношение на четвъртия мандат може и да си прав.Милионите за изборите са налице,а стоялите по-дълго на слънце наши събратя очакват с нетърпение хартийките с образа на Пенчо Славейков за да се напият здраво.От друга страна и башефенди Доган ще даде едно рамо.Нали заедно ще дялкат парички.Анадънму? Горката България.
      • За
        Забрави
        6 0
        10:02, 16 май 2020
        Нашенците. Дето ще ходят на риба. За гъби. И на майка си в ....
    • 6
      Jo
      John
      4 0
      19:12, 16 май 2020
      на какъв минус са?! всичките им шофьори са на минимална заплата, а останалите са на 4 часа!
    • 7
      Re
      Rew
      0 0
      22:25, 16 май 2020
      Тенчева е винаги на минус.
    Последни новини