От х:

Днес в x:

25 °C

Превозвачи искат държавната помощ за запазване на работно място: Не сме на нула, на минус сме

Изображение 1 от 2

  Превозвачи от Хасково обявиха, че ще ползват държавната подкрепа от 290 лева, която социалният министър Деница Сачева обяви, че ще бъде дадена под формата на компенсация за запазване на всяко работно място.

  Предвидените средства за подпомагане в бранша, който е сред най-засегнатите от здравната криза, са 40 млн.лева. Ще бъдат осигурени по процедурата за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Ковид-19 на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

  На нея право ще имат  работодателите от пътнически градски и крайградски транспорт и друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде, но които са преустановили дейността си изцяло или са работили в намалено работно време и редуциран състав по време на и след извънредното положение.

  Плащанията ще станат обаче след обстоен преглед на документите.

  Един от тези собственици от Хасковски регион, който ще провери дали има възможност да се възползва от държавната подкрепа е Себахтин Исмаил, който движи една от най-големите превозвачески фирми с курсове в областта, страната и Европа –„Арда тур“. 

  Още в началото на извънредното положение той обяви, че ще стиска зъби, но няма да остави хората си без хляб. Въпреки, че фирмата му е преустановила всякаква дейност през последните два месеца и няма генериран нито лев оборот, той е подал  всичките си около 110 служители по мярката 60/40.

  „Ако има възможност ще се възползвам и от новата помощ, защото моят бизнес е от 20 година на светло. А за март, април и сега за началото на май спряхме изцяло. Нямаме нито един лев оборот, затова всяка подкрепа ще е добре дошла. Миналата година съм инвестирал 3 мил.евро в нови автобуси, а за периода на извънредното положение вече съм с 2 млн.лева назад в оборота в сравнение със същите месеци на миналата година.“, призна Исмаил.

  Фирмата му се подготвя за рестартиране на работата ,включително и на пътуванията извън страната. Вече има плануван курс за 26-ти май за Германия, но дали ще се осъществи още не е сигурно, така че положението остава на стендбай.

  От възможността да ползва държавната компенсация, в момента, в който това е възможно, след правителственото решение, и е фирмата, която покрива по-голямата част от градския транспорт в Хасково –„Златно руно“. Управителката й Боряна Тенчева е категорична, че ще подаде документи. „Ще го направя, защото в момента не сме на нула, ние сме на минус“, коментира тя. 

  За времето на извънредното положение се е наложило да съкрати шестима души от персонала си и да ги изпрати на борсата. Останалите 24-ма е запазила, но работата върви трудно и сметките не излизат. „Работим в редуциран състав и при намалено работно време, дано издържим още една седмица така. На практика не сме спирали дейността си изцяло, но оборотите са минимални заради липсата на пътници. Затова мисля да се възползвам от новата подкрепяща мярка. Добра е. “, казва още Боряна Тенчева.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Не
   НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ
   24 -2
   21:38, 15 май 2020
   Като печелеха - купуваха джипки и къщи. Сега реват. Държавата да не дава. Да фалират и затварят. Нали искаха капитализъм. Обаче като е в тяхна полза
   • Ка
    казано по селски
    14 -1
    23:34, 15 май 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
   Да
   даа
   3 0
   21:39, 15 май 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Бо
   боряна
   12 -7
   22:00, 15 май 2020
   къщите и джипките ни са необходими, все пак трябва по висок стил на живот да водим. а шофъорите те са си свикна ли на мизерийката. важното е на нас да ни е добре покрай басейна на вилата.
   • Та
    та ка е
    12 0
    23:35, 15 май 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 4
   Йо
   Йовков
   10 -4
   22:19, 15 май 2020
   Нека бате Бойко направи на тези ДДС-то 1%. Това ще е поредния пирон в ковчега на ГЕРБ. Те също като ресторантьорите ще обещават премахването на сивия
   сектор,а след тях и куп бизнеси ще са готови на велики обещания,но дали това ще бъде от полза на потребителя? Едва ли? Важното е,че началото на края на гробарите започна.
   • Ко
    Колето Йовков
    3 -6
    22:33, 15 май 2020
    Адаш ,Да не стане обратното тебе за те заровят и после да не видиш четвъртия мандат на герберите!
  • 5
   До
   До Колето
   4 -1
   08:07, 16 май 2020
   Адаш,Курнелия по цял ден да припка наоколо не може да направи това което лобистите наложиха на Борисов да пипне ДДС и да съсипе бюджета .Нали си даваш сметка,че той провлече крак и сега на опашката са наредени куп желаещи.Откакто е на власт това е най-голямата му грешка.По отношение на четвъртия мандат може и да си прав.Милионите за изборите са налице,а стоялите по-дълго на слънце наши събратя очакват с нетърпение хартийките с образа на Пенчо Славейков за да се напият здраво.От друга страна и башефенди Доган ще даде едно рамо.Нали заедно ще дялкат парички.Анадънму? Горката България.
   • За
    Забрави
    6 0
    10:02, 16 май 2020
    Нашенците. Дето ще ходят на риба. За гъби. И на майка си в ....
  • 6
   Jo
   John
   4 0
   19:12, 16 май 2020
   на какъв минус са?! всичките им шофьори са на минимална заплата, а останалите са на 4 часа!
  • 7
   Re
   Rew
   0 0
   22:25, 16 май 2020
   Тенчева е винаги на минус.

  Хороскоп за 03.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  03 авг 2020
  Последни новини