От х:

Днес в x:

Почетоха Света Петка в едноимените храмове в Хасковско

    Водосвет бе отслужен за празника Света Петка в едноимените храмове в Хасковско.

    По традиция служба имаше в църквата в хасковското село Войводово, която водеше отец Никола Николов. Храмът функционира от 2004 година след преустройване на бивша ритуална зала.

    „Моля се за здравето на близките ми. Нека Света Петка да помага на всички – болните да оздравяват, здравите да пребъдат“, каза Чонка Ничева.

    За здраве и благополучие се помоли и приятелката й Атанаска Тенева.

    Свещеникът отец Антони Енев пък отслужи водосвет в църквата в хасковското село Въгларово. Там бяха раздадени два казана с боб чорба, приготвена от Латка Христова. Предходни години имаше курбан, но тъй като тази година прзаникът се пада в сряда и е ден за пост, бе раздадена постна гозба, каза майсторката-кулинарка.

    За празника в селото се събраха десетки миряни, които запалиха свещи и опитаха от вкусната чорба.

    Миряни се стекоха и в параклиса „Света Петка“ в квартал „Мекедонски“ в Хасково.

    Празникът на българската светица Петка Търновска се отбелязва от православната църква всяка година на 14 октомври. Тя е наричана още св. Петка Българска. Именно днес е народният Петковден.

    Св. Петка е особено обичана и почитана светица сред православните у нас. На нея са посветени храмове в цялата страна. Народът ни е съхранил легенди и предания за нейните лечителски сили, които сътворявали чудеса, както и за закрилата ѝ над жените, родилките и дома.

    Имен ден днес празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева, както и хората с варианти на тези имена.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини