От х:

Днес в x:

-5 °C

Стенописите в Александровската гробница са застрашени

Стенописите в уникалната антична гробница край хасковското село Александрово са в окаяно състояние. По тях има нови пукнатини и трябва да се вземат спешни мерки за реставрацията и консервацията на некропола. Това сочи първоначалният анализ от 3D сканирането на интериора на гробницата от екипа на доц. д-р Георги Нехризов от Археологическия институт с музей при БАН.

Проучването е извършено със специалното разрешение на Министерството на културата, обясни доц.Нехризов.

„Все още се правят анализи, но първоначалните впечатления са, че гробницата е в много тежко състояние. По нея не са полагани отдавна никакви грижи“, посочи археологът и обясни, че вече е изпратил доклада си към Министерството.

Георги Нехризов работи в района на гробницата и по теренни проучвания. Целта е да се установи контекстът, в който гнекрополът е бил изграден.

Александровската гробница беше открита през 2000 г. от археолога Георги Китов.

Некрополът е датиран към 4 век пр.н.е. Предполага се, че е принадлежал на тракийски цар или знатен аристократ.

Уникалността на гробницата е в реалистичните, нехарактерни за това време, човешки фигури, изрисувани по стените на гробната камера.

Оригиналната гробница е затворена за посетители и в нея влизането става само с подпис от министъра на културата.

Туристите имат възможността да се насладят на уникалните стенописи в точното копие на некропола, което се намира в изградения в непосредствена близост до оригинала, с финансиране от японското правителство Музеен център на тракийското изкуство в източните Родопи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ку
  Куртелов
  5 -4
  15:59, 14 окт 2020
  Този дебелия Недялко Бакалов там ли работи. Този човек до 10 ноември беше пламенен войник на Партията, а след 10 стана най големия антикомунист. Нищожество без достойнство.
  • Ма
   майнатаму
   1 -4
   19:32, 14 окт 2020
   Познавам го много добре, учихме заедно до 8 клас в с. Конуш. Потвърждавам, че много яко преобърна палачинката.
  • Об
   Обективен
   4 0
   06:24, 15 окт 2020
   Кой и какво застрашава стенописите - вашето невежество или коментарите извън темата???

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини