От х:

Днес в x:

ЕП ще гласува резолюция за състоянието на правовата държава в България

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България. В отделно гласуване ще бъде решено дали към предложения първоначално текст да бъдат внесени изменения.

Възможностите са ЕП да приеме резолюцията без промени; да я отхвърли; да подкрепи всички или някои от предложените промени. Проектът на резолюцията бе изготвен от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). Текстът бе приет с 35 гласа "за", 30 "против" и един въздържал се.

В черновата на резолюцията се отправя призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в нашата страна. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите у нас се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите в България. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини