От х:

Днес в x:

Какво съдържа докладът на ЕК за върховенството на закона у нас

Европейската комисия има намерение да закрие Механизма за сътрудничество и проверка, който в продължение на години наблюдаваше правосъдието и борбата с корупцията в България и Румъния. Писмо с такова съдържание вече е изпратино до Съвета на ЕС и до Европейския парламент. Това стана ясно днес при представянето на Годишния доклад за върховенството на закона във всички държани от ЕС. В препоръките към България Европейската комисия настоява за осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и за промени във функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Главата за България е публикувана ТУК.

Важната за България новина е, че европейската комисия предприема последните стъпки, свързани с постоянното прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка, който се използваше от някои държави, като Нидерландия, като повод да бъде спирано приемането на страната ни в Шенген. Днес комисията изпраща писма до Съвета и до парламента, защото е необходимо да има тяхната позиция,за да може окончателно да бъде прекратен този механизъм. Засега остава наблюдението на България, само в рамките на годишния доклад за върховенството на закона, който важи за всички държави членки.

Докладите бяха представени днес. По отношение на България, в доклада се отбелязват промените, които Народното събрание направи, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор и на заместниците му, и се споменава, че тези промени бяха свързани с плана за възстановяване и устойчивост. Споменава се, че продължават реформите в Комисията за борба с корупцията, което също се обвързва с плана за възстановяване. Като критики към държавата, остават нещата, свързани с работата на ВСС, неговият състав, и най-вече инспекторатът към ВСС, който според Брюксел, може да бъде изложен на риск от политическо влияние.

Европейската комисия продължава да настоява пред България да има осъдителни присъди за корупцията по високите етажи на властта, нещо което се повтаря и в механизма за сътрудничество и проверка. По отношение на медиите, има притеснения относно медийната концентрация на собственост на медиите в България, както и относно разпределението на държавната реклама между медиите. Има съмнения за непочтеност и непрозрачност. Докладът обръща внимание и на висшата администрация и правителството, а към България се изказва препоръка да се работи още повече за почтеността на висшите държавни служители и правителството.

От страна на комисията, пречките за присъединяването на България и Румъния към Шенген са отпаднали отдавна. Съветът към другите държави е да вземат под внимание всички критерии, а не да се концентрират върху механизмът за сътрудничество и проверка. Добър знак е, че този механизъм окончателно ще бъде премахнат, за да не се използва за други цели.

По отношение на върховенството на закона, Унгария и Полша остават най-проблемните държави. Това беше и целта на въвеждането на този доклад във всички страни. За Унгария остават притесненията, свързани с лобизма и прозрачните обществени поръчки. Проблемна е и независимостта на медиите, има притеснения, че се влияе твърде много върху редакционната политика на медиите в страната. Европейската комисия е спряла голяма част от еврофондовете към Унгария, заради проблеми с върховенството на закона. Диалогът между Брюксел и Будапеща трябва да продължи, за да може Унгария да продължи да поучава европейско финансиране.

“Виждаме определен прогрес в България по отношение на препоръките от предишната година, вие можете да видите това в нашия доклад. Но ние също така сме наясно, че политическата ситуация в страната беше много сложна. Ако постоянно имате избори, е трудно да се приемат законите и реформите в парламента. Загова сега трябва да се направи следващата стъпка напред и да се приемат законите, които са необходими. Продължаваме да имаме препоръки към България и се надявам новата политическа ситуация в страна да позволи да бъдат направени необходимите реформи”, заяви Дидие Рейндърс - еврокомисар по правосъдието.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини