От х:

Днес в x:

19 °C

Паметни плочи на знакови места в Рила увековечиха Продан Проданов

  Големият спортист Продан Проданов е вече в любимата си Рила планина. Паметни плочи увековечиха доайенът на хасковското джудо и един от най-добрите ни алпинисти, майстор на спорта, на две от знаковите за него приживе места.

  Спортистът, роден в Меричлери, но отдал по-голямата си част от живота на развитието на спорта в Хасково, се спомина на 82-годишна възраст на Великден, тази година.

  Паметните плочи са поставени на любими места на Проданов в планината-до вр.Мальовица и под вр.Орлето. Това са били местата, наситени с много спомени за него, разказа внукът му Стойчо Папукчиев.

  Идеята за почитане памет на дядо му по този начин е на съратника на Проданов, негов дългогодишен приятел и един от последните останали живи основоположници на алпийската школа у нас -Сандю Бeшев.

  „Двамата с дядо ми бяха много близки. В миналото са имали заедно премиерни изкачвания на много от великите върхове. Останаха приятели до края. Когато дядо ми се спомина, преди няколко месеца, Санди Бешев предложи идеята да го увековечим на две от любимите му места в планината. Така се появи тази инициатива. Която беше завършена с поставянето на плочите от Валентин Желязков, на когото много благодарим“. Гравюрите върху металните плочи са направени по скиците на художника Здравко Денев.

  По-голямата плоча е на втората тераса на вр.Мальовица, там където са тези и на най-големите имена в българския алпинизъм. „Втората тераса е на около километър и половина над х.Мальовица, където има много мемориални плочи на алпинистите, с които се гордеем и които вече не са сред нас, като Христо Проданов, например. От дядо си знам, че за алпинистите този връх е тяхното място-приживе и завинаги.“, разказа Стойчо Папукчиев.

  На малката плоча под лика на Проданов е изписано „Вече сте заедно на вашия връх!“ Тя е до паметните плочи на погребаните завинаги под лавината, застигнала ги на това място на 19-ти декември през 1965 г., 11 български алпинисти. Оцеляват петима от групата.

  Драматичните събития остават в историята като Мальовишката трагедия.

  Сред останалите завинаги на това място са и близките приятели на Продан Проданов -директорът на Градската школа по алпинизъм Тодор Николов, който е и ръководител на групата към върха, и майсторът на спорта инж. Михаил Угляров.

  „По това време дядо вече се е отказал от рисковите изкачвания, защото е имал две деца и е обещал, че прекратява опасните експедиции. Но загиналите са негови приятели и той през целия си живот страдаше за загубата им. С Тодор Николов са били заедно буквално до последно в деня преди трагедията. Разделили се вечерта. На сутринта групата е тръгнала към Рила, а дядо с влака към Хасково. По пътя се получава телеграма и кондукторите му съобщават за трагедията, презаверяват му билета и го връщат обратно в София, за да се реши какво ще се прави в ситуацията.“, разказва внукът на Проданов.

  В знак на признателност и за да увековечи паметта на приятелите си, след години Продан Проданов, заедно с момчетата от основания от него клуб по джудо в Хасково, понасят на ръце метален орел -символ на свободата и покорител на небесната шир, към лобното място на 11-те алпинисти. Пренасят и необходимите строителни материали до там, за да закрепят мемориала.

  И до днес орелът е на това място, а под разперените му криле вече е и Продан Проданов, близо до своите приятели.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини