От х:

Днес в x:

Община Хасково актуализира Програмата за намаляване на емисиите ФПЧ10 и ПАВ

Община Хасково изпълнява Програма за намаляване на емисиите (ФПЧ10 и ПАВ) и достигане на установените норми с период на действие 2015-2020 г. Въпреки изпълнението на заложените в програмата мерки, данните от мониторинга показват не постигане изискванията за броя на превишаванията на средно денонощната и средногодишните норми на ФПЧ10.

МОСВ съобщава, че Община Хасково е една от 28-те общини с нарушено качество на въздуха по показател ФПЧ10 и ПАВ (Полициклични ароматни въглеводороди ) от утвърден списък на районите (в т.ч. агломерациите) за оценка и управление качеството на атмосферния въздух. Съществува заплаха от сериозни икономически санкции от страна на ЕК. В тази връзка бе наложително актуализирането на програмата и заложените в нея мерки.

На 09.04.2019г. бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ №BG16M1OP002-5.002-0015-C01 по Оперативна програма Околна среда 2014-2020г. за изпълнение на проект „Актуализиране на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“. Проектът предвижда актуализация на Програма за КАВ за периода 2021-2025г. , която да адресира основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината и маркира адекватни към местните условия мерки за тяхното подобряване.

Основната цел на програмата е да изпълни задълженията за намаляване емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на територията на община Хасково. Проектът на документа включва описание на характера и произхода на замърсяването. Описани са целите, приложимите мерки, които трябва да доведат до намаляване на емисиите, сроковете за прилагането на мерките, възможните финансови източници и отговорните институции. Направено е математическо моделиране на замърсяването на въздуха към 2023г. и 2025 г., за да се отчете приносът на предвидените в програмата мерки.

Стратегическа цел е намаляване на емисиите от ФПЧ10 за достигане на средногодишна концентрация на ФПЧ10 – 27 μg/m3, при нормативно определена средногодишната норма за опазване на човешкото здраве - 40 μg/m3 и не повече от 35 дни в годината със средно денонощни концентрации над 50 μg/m3.

Проектът на Програмата за качеството на атмосферния въздух на община Хасково премина обществено обсъждане със заинтересованите страни и граждани и беше съгласуван с РИОСВ Хасково. Документа е изпратен за преглед в Министерството на околната среда и водите и след съгласуването му предстои да бъде разгледан на заседание на Общински съвет Хасково.

Този документ е създаден в рамките на проект „Актуализация на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Хасково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020г.

------------------------------------------------------ www.eufunds.bg ------------------------------------------------------
Проект № BG16M1OP002-5.002-0015 „Актуализиране на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз. 

Видеа по темата

Още новини

Последни новини