От х:

Днес в x:

-3 °C

Грешките в готвенето, които правят храната опасна

Една от големите промени, която хората правят в процеса на еволюция, е да започнат да готвят храната си, а не да я ядат сурова. По този начин по-лесно и ефективно се набавят полезни вещества от нея, а процесът на преработване на приетата храна отнема много по-малко енергия на организма, както и по-малко дъвчене.

Според изследване на учени, готварските ни умения са помогнали не само челюстите ни да станат по-малки, но и мозъците ни да станат по-големи. С процеса на топлинна обработка на храната се премахват и голям брой болестотворни бактерии, които могат да имат дори пагубен за нас ефект.

Ако смятаме, че винаги е по-добре сами да приготвим храната си, то вероятно сме прави. Но има и няколко малки грешки, които може би допускаме в процеса на готвене. Те обаче може да струват много на здравето ни.

Дългата термична обработка на храната може да ни изглежда като добра идея, за да убие всички бактерии и микроорганизми, но истината е, че и тя сама по себе си е доста опасна. И причината е в едно вещество - акриламид.

Това е химикал, който се използва за производството на хартия, багрила и пластмаси. Също така се отделя в храната, когато е печена, пържена или грилована при много високи температури за дълго време.

В случая е важно уточнението и за каква точно храна говорим. Най-лесно акриламидът се образува в тази, богата на въглехидрати и нишесте. При картофите например лесно можем да забележим как потъмняват и започват да изглеждат изгорели, дори след кратка термична обработка. Затова не се препоръчва да се готвят дълго.

Въпреки че са правени изследвания само върху животни и ефектът на химикала върху хората не е категорично доказан, учените са на мнение, че той е сред веществата, които образуват рак. 

Препоръките на британската Агенцията за хранителни стандарти е да готвим всичко до златист цвят и да не го прегаряме. Трябва да внимаваме и с бланшираните храни, защото при готвене на висока температура те освобождават захари, които се комбинират с аминокиселини, за да образуват акриламид, предава BBC.

Ефектът от това да приготвяме сами храната си усещаме и във въздуха в кухнята. Според изследване от 2017 г., излагането на изпарения от пържене на олио увеличава риска от рак на белите дробове. При бременните пък може да доведе до раждане на бебета с по-малко тегло. Препоръката е да използваме палмово или рапично масло, които отделят по-малко алдехиди в процеса на готвене.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
17 яну 2021
Последни новини