От х:

Днес в x:

4 °C

Кога усещането за жажда е проблем?

Усещането за непреодолима жажда особено в летните дни е обяснимо, но в последните години нуждата от добра хидратация на цялото тяло се превърна в задача номер 1 през всички сезони. Все повече хора инсталират мобилни приложения, които ги подсещат да пият по-често вода и звънят тревожно когато количествата течности през деня са незадоволителни. 
Всички знаем, че достатъчното пиене на вода през деня е полезно за ставите, бъбреците, кожата и общото здраве. Но постоянната, непреодолима жажда през целия ден, може да е тревожен сигнал и за сериозен здравословен проблем. Ето някои от „виновниците“, които се крият зад силното желание за вода.

Диабет

Неутолимата жажда може да бъде признак на диабет, подсещат ендокринолозите. Когато нивата на инсулин са ниски, глюкозата не може да се метаболизира и се натрупва в кръвта. Така бъбреците трябва да работят извънредно за да филтрират това прекомерно количество глюкоза. Излишната глюкоза се отделя с урината, а бъбреците са претоварени и това води до цялостна дехидратация и чувство за жажда.
Не рядко при диабет се наблюдава често уриниране, умора и неочаквана загуба на тегло. Ето защо е важно да се потърси съвет на специалист.

Дехидрация

Знаците на дехидратацията са сухота в устата, главоболие и тъмна урина. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine е определила, че хората се нуждаят от 11,5 до 15,5 чаши течност на ден, а богатите на вода храни като грозде или целина също могат да се отчетат към общия дневен прием.
Но трябва да се внимава, защото горещото време, интензивните упражнения, алкохолът или честите летни диарии могат допълнително да задълбочат проблема.

Сухота в устата

Процесите на стареене в организма, здравословни състояния като диабета и някои лекарства (като антихистамини) могат да „изсмучат“ влагата от устата. Дишането през устата и хъркането също могат да допринесат за усещането за сухота.

Ако това е проблемът, на пазара се предлагат води за уста, които могат да подобрят състоянието. Има и някои лекарства, които симулират производството на слюнка, но за тях задължително трябва консултация със специалист.

Анемия

Анемията е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Еритроцитите в кръвта пренасят кислород до органите, а недостигът им ни кара да се чувстваме уморени и слаби. Процесът също може да върви ръка за ръка и с дехидратация.
Ключов симптом за анемия е жаждата за лед, известен като пагофагия. Доказано е, че при анемични хора дъвченето на лед увеличава кислорода в мозъка, което води до усещане за по-голяма бодрост.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини