От х:

Днес в x:

Кога усещането за жажда е проблем?

Усещането за непреодолима жажда особено в летните дни е обяснимо, но в последните години нуждата от добра хидратация на цялото тяло се превърна в задача номер 1 през всички сезони. Все повече хора инсталират мобилни приложения, които ги подсещат да пият по-често вода и звънят тревожно когато количествата течности през деня са незадоволителни. 
Всички знаем, че достатъчното пиене на вода през деня е полезно за ставите, бъбреците, кожата и общото здраве. Но постоянната, непреодолима жажда през целия ден, може да е тревожен сигнал и за сериозен здравословен проблем. Ето някои от „виновниците“, които се крият зад силното желание за вода.

Диабет

Неутолимата жажда може да бъде признак на диабет, подсещат ендокринолозите. Когато нивата на инсулин са ниски, глюкозата не може да се метаболизира и се натрупва в кръвта. Така бъбреците трябва да работят извънредно за да филтрират това прекомерно количество глюкоза. Излишната глюкоза се отделя с урината, а бъбреците са претоварени и това води до цялостна дехидратация и чувство за жажда.
Не рядко при диабет се наблюдава често уриниране, умора и неочаквана загуба на тегло. Ето защо е важно да се потърси съвет на специалист.

Дехидрация

Знаците на дехидратацията са сухота в устата, главоболие и тъмна урина. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine е определила, че хората се нуждаят от 11,5 до 15,5 чаши течност на ден, а богатите на вода храни като грозде или целина също могат да се отчетат към общия дневен прием.
Но трябва да се внимава, защото горещото време, интензивните упражнения, алкохолът или честите летни диарии могат допълнително да задълбочат проблема.

Сухота в устата

Процесите на стареене в организма, здравословни състояния като диабета и някои лекарства (като антихистамини) могат да „изсмучат“ влагата от устата. Дишането през устата и хъркането също могат да допринесат за усещането за сухота.

Ако това е проблемът, на пазара се предлагат води за уста, които могат да подобрят състоянието. Има и някои лекарства, които симулират производството на слюнка, но за тях задължително трябва консултация със специалист.

Анемия

Анемията е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Еритроцитите в кръвта пренасят кислород до органите, а недостигът им ни кара да се чувстваме уморени и слаби. Процесът също може да върви ръка за ръка и с дехидратация.
Ключов симптом за анемия е жаждата за лед, известен като пагофагия. Доказано е, че при анемични хора дъвченето на лед увеличава кислорода в мозъка, което води до усещане за по-голяма бодрост.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини