От х:

Днес в x:

Откриха защо стресът предизвиква възпаления

Изследване на Университета Йейл разреши дългогодишна мистерия - как силният стрес влошава възпалителните заболявания, въпреки факта, че множество стрес хормони всъщност подтискат имунната система. Проучването разкрива, че когато тялото е изложено на постоянен стрес, мастните клетки отделят определена имунна клетка.

От десетилетия връзката между стреса и възпалителните заболявания е ясна – очевидно множество хронични заболявания се обострят след продължителни периоди на стрес. Това наблюдение, обаче, е един необясним парадокс. Хормоните, освобождавани от тялото в условия на стрес - кортизол и адреналин, имат подчертано имуносупресивен ефект, и въпреки това стресът насърчава възпаленията.

Учените провели лабораторен експеримент. Вземането на кръвни проби от лабораторни мишки е стресиращо преживяване за гризачите и учените забелязали този факт, чрез ръста в стойностите на Интерлевкин-6 (IL-6). Повишените стойности на IL-6 отдавна се свързват с автоимунни заболявания и остър стрес, но как точно се отделя веществото било неясно.

Резултатите от новопроведеното изследване са описани като “напълно неочаквани” от един от авторите му. Оказва се, че IL-6 се секретира от кафявите мастни клетки в условия на силен стрес. Именно този имунен механизъм усилва възпаленията. При блокиране на връзката между мозъка и кафявите мастни клетки, мишките вече не демонстрирали възпалителни реакции, дори в стресови ситуации.

Един въпрос остава – каква еволюционна функция обяснява защо стресът задейства подобен разрушителен за имунната система механизъм?

Изследователите открили, че IL-6 има основна роля в контрола на хипоглекимията. Той помага на тялото да се подготви за повишеното производство на глюкоза – горивото нужно на тялото за така наречената реакция “битка или бягство”. Изследването обяснява, че от еволюционнна гледна точка “цената за тази адаптация е повишената смъртност в резултат на възпалителни заболявания ”.

Откритието предлага нови насоки за изследване не само на редица автоимунни заболявания, но и на много психични разстройства. Когато IL-6 бил блокиран при мишките, се наблюдавал значителен спад в признаците на нервна възбуда, което подсказва, че имунният механизъм може би играе роля в тевожността и депресията.

И в момента съществуват лекарства инхибитори на IL-6, за лечение на автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит. Тоцилизумаб вече е включен в клинични изпитвания за лечение на депресия.

Източник: newatlas.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини