От х:

Днес в x:

30 °C

Да общуваш със света от покрива на болницата. Аплодисменти за д-р Димитров и д-р Вълев!

  Да гледаш света от покрива на болницата. Това може и да звучи метафорично за мнозина, но през последния месец е действителността за двама лекари от МБАЛ- Хасково, които са на първа линия в борбата с новия коронавирус.

  Покривът е възможност за тях за глътка въздух, но и възможност да обсъдят с колегите си ситуацията, за общуване с близките хора на живо.

  Повече от 30 дни анестезиолозите д-р Георги Димитров и д-р Владимир Вълев не са напускали клиниката в грижа за пациентите, настанени в тежкото отделение за анестезия и интензивно лечение с усложнения от коронавирусната инфекция. За съжаление първия от тях губят. Това е 58-годишният мъж от Хасково, който не успя да пребори Ковид-19. До втората пациентка, приета в ОАИЛ, двамата лекари са неотлъчно вече 33 денонощия.

  Не започнах разказа си за д-р Георги Димитров и д-р Владимир Вълев с изречението „Те са нашите герои“. Не искат така да бъдат представяни. Казват, че не се чувстват герои, обстоятелствата са ги въвлекли в най-дългото дежурство в живота им.  И най-голямото професионално предизвикателство. Реалистично обясняват ситуацията-действали са, както професионалната етика налага. И усещането им за призвание.

  Часът е 10.30, неделя, 31-ви май. С леко притеснение, осъзнавайки заетостта им и отговорността, която имат, позвънявам на д-р Димитров по телефона, за да го поздравя за всеотдайността и да го помоля за кратко интервю. Лекарят е любезен, но отклонява искането ми с обещание, че по-късно ще се чуем, и обяснението, че в момента с колегата му обличат специалните костюми- изискващи прецизност действия, за да влязат при пациентката си, за чийто живот се борят повече от месец. Това е 36-годишната жена от с.Криво поле, която се завърна от Нидерландия със самолет в края на март в тежко състояние-с нелекуван диабет и с диагноза Ковид-19. Състоянието й бързо се влоши и от Инфекциозно отделение беше прехвърлена в ОАИЛ, където се наложи да бъде интубирана. От този момент нататък ежедневието на пациентката и лекарите, които се борят за живота й, се слива...

  Часът е 21.13. Телефонът ми звъни. Д-р Георги Димитров удържа на обещанието си. Почти 12 часа по-късно от сутрешния ни разговор има възможност да се обади отново.

  Задавам му въпроси за страха, за избора, за това как професионалистът успява да овладее чисто човешките емоции, за момента на началото и за предстоящия, в който с колегата му д-р Владимир Вълев ще предадат щафетата на други свои колеги на първи юни. Двамата ще са за три седмици в отпуск, преди отново да се върнат на работа. Вече могат да отстъпят от дългото си дежурство, понеже пациентката в отделението е с първа отрицателна проба за коронавирус. Двамата медици също са се тествали и са отрицателни. Ще си тръгнат от АОИЛ, обаче чак вечерта в понеделник, след като са предали до най-малък детайл на застъпващите си колеги всичко необходимо-как да са прецизни в собствената си безопасност, и най-вече всичко, което касае пациентката. Защото борбата за живота й продължава.

  -Д-р Димитров, поздравявам ви –вас и колегата ви д-р Вълев за себеотдайността. Но не са поздравите само от мен-във Фейсбук върви акция, в която хората ви аплодират и ви наричат „герои“.

  -Герои-не. В отделението сме вече 33 дни, но не тръгнахме с тази нагласа за толкова дълго дежурство. Обстоятелствата го наложиха.

  С колегата ми сме неотлъчно до пациентката, която е все още в тежко състояние, все още не може да диша без помощта на апарат. Но имаме надежда. Нейната рентгенография беше потресаваща към момента на привеждането й в интензивното отделение. Тя буквално нямаше бял дроб. Беше дори по-зле от първия ни пациент-58-годишният мъж от Хасково, когото, за съжаление, загубихме, въпреки че и за него направихме също всичко необходимо и възможно, за да се преборим. Затова в нашата професия няма геройства. Ние сме лекари- печелим, но и губим...

   -Вашите дежурства в ОАИЛ обикновено са тежки. Разказаха ми, че през този месец са ви виждали да почивате на покрива на болницата. Това по принцип ли се случва или сега заради обстоятелствата? Какво е да гледаш света от покрива на болницата, какво си мислите в тези моменти на глътките чист въздух?

  -На покрива излизаме не само за релакс, там имаме възможност да комуникираме с колегите. Изкарахме късмет- в тази част на отделението сме, откъдето имаме излаз нагоре, към покрива. Така на покрива не само се консултираме с други лекари, а и получаваме храна, вода, както и необходимите ни предпазни облекла. Дели ни на практика една врата. Там имахме възможности през това време и да се виждаме и с близките си на живо, но на достатъчно разстояние, без да застрашаваме никого. Така че много не съм се замислял върху това как изглежда света като цяло оттам през този един месец.

  - А как точно с колегата ви-д-р Вълев останахте в отделението, как беше направен този избор? Как реагираха близките ви, когато разбраха, че оставате за толкова дълго на работа?

  -Абсолютно доброволно решение. А близките ни реагираха нормално. С разбиране, че в крайна сметка ние сме си избрали тази професия и трябва да поемаме отговорности и рискове. Останалото е все едно пожарникарят да напусне мястото, което гаси, защото в един момент е много рисковано.

  -Имате ли талисмани през това време в болницата-нещо, което да ви пази?

  -Не, ние сме лекари. Ежедневието ни непрекъснато е свързано с контакт с пациенти, които са ХИВ позитивни, с Хепатит, в момента се борим с коронавируса, така че талисманите ги оставяме настрана.

  -Как овладявате чисто човешките емоции?

  -Не можем да си позволим да се поддаваме на емоциите. Това е професионално овладяване.

  -Следите ли новините?

  -Не сме пускали телевизия, въпреки че имаме. Единствено следим новините в интернет.

  -Питам ви, защото много хора все още смятат, че коронавирусът е конспирация.

  -Който си няма работа да се впечатлява от такива конспиративни теории. Но им пожелавам да не се  сблъскват с този вирус, защото не се знае как ще реагира имунната им система. За всеки това е една неизвестна.  

  -Изпитвахте ли страх-чисто човешки от това да не се заразите?

  -Страх? Не, в никакъв случай не страх.

  - Кой бе най-тежкият момент?

  -Много са. Серия от моменти.

  -Кога беше най-голямото предизвикателство?

  -Може би беше моментът в който оцеля 36-годишната жена. Защото първите 12 дни нямаше никаква перспектива, че това може да се случи. 12 денонощия тя беше с отнето съзнание под анестезия.

  -Бихте ли направил отново този избор- да сте на първа линия толкова дълго време без почивка?

  -Това е труден въпрос.

  -Докторе, оценявам този честен отговор от вас.

  -По този начин смятам, че е самоунищожително. Не че не бих приел отново това професионално предизвикателство, но кому е нужно, след като има ресурс, който може да се използва. Сега с колегата ми работим без сестри, без санитари, само двамата.

  Проблемът е, че самият факт, че има в отделението пациенти с коронавирус внесе смут. Има напуснали колеги, сестри. Много бяха ужасените: Идва чумата, ще се мре!

  -Какво ще кажете за вашите колеги на първа линия, поели риска като вас? На тези от Инфекциозното отделение, които се заразиха и преболедуваха Ковид-19- медицински сестри и лекарка?

  -Те отпреди нас работят с пациенти с коронаворус. При тях нямаше такъв смут, както при нас. Дори има и хора в това отделение в пенсионна възраст, които работят, на първа линия са. Възхищавам им се!

  При нас в интензивното никога не се знае какъв човек идва и в какво състояние е.

  В случая и двамата пациенти в ОАИЛ приехме с доказан коронавирус. Но ние си създадохме условия да се пазим.

  Натрупахме опит с първия пациент, не само за болестта, но и по отношение на нашата безопасност. Изчистихме някои дребни детайли и в движение.

  Надявам се и утре да сме негативни. Много неща трябва да предадем на колегите, които ще дойдат на смяна.

  -Какво ще е първото нещо, което ще им кажете?

  -Те няма да дойдат напълно в непознатото, защото държим комуникация с тях непрекъснато. Но първото нещо ще е как да се облекат и да се пазят. И за пациентката имаме много какво да им предадем.

  -С  отрицателен резултат сте и двамата с колегата ви и няма да сте в 14- дневна карантина, излизате в отпуск на първи юни, какво е първото нещо, което ще направите?

  -Смятаме освен писиар тест, за по-голяма сигурност и пълнота, да си направим и изследване за антитела, за да разберем дали все пак не сме се срещали с коронавируса. А първото нещо, което ще направим в отпуската, е да се наспим.

  -Докторе, как излизате от този един месец, с какви поуки и чувства?

  -Винаги, когато преодоляваш някакви трудности излизаш и по-силен, и по-мъдър.

  Красимира Славова

  Аплодисментите са за двамата лекари.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (25)

  • 1
   ..
   ..
   100 0
   01:36, 1 юни 2020
   Браво на тези лекари и на всички други като тях, които по такъв всеотдаен начин се борят на първа линия!
  • 2
   12
   123
   36 -8
   07:24, 1 юни 2020
   Браво на лекарите. Но тази лъжкиня не заслужава това внимание и огромни средства от нашите данъци.Тя като работи за добри пари в европата не е внесла и стотинка за държавата и не мисли да го прави. Дали е правилно да я лекуваме тук?По добре да беше.......
   • On
    Oncho
    7 -17
    11:00, 1 юни 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ех
    Ехо
    7 -1
    15:52, 1 юни 2020
    Ти Бог ли си да решаваш кой ще живее????
  • 3
   Ни
   Николова
   36 -1
   07:40, 1 юни 2020
   Браво!!!
  • 4
   Ян
   Янков
   59 -1
   09:13, 1 юни 2020
   Браво!
   Минавах наскоро през малкото паркче на болницата,и ги видях.
   Изглеждаха уморени,леко отекчени, но в погледите им се четеше ВЯРА.
   Вяра, която в тези трудни за всички времена ,е нужна на всеки!
   Браво господа!
   Бог да Ви пази!
  • 5
   Ко
   КОЛЕГА
   45 0
   09:35, 1 юни 2020
   Браво!да сте живи и здрави!
  • 6
   Он
   Онзи
   41 0
   10:47, 1 юни 2020
   Браво! Поклон пред тези герои! Не всички лекари гледат как да източат здравната каса по клинична пътека, има и такива, които работят със сърце и душа, за да помогнат на болните хора...
   • Да
    да онзи
    29 -1
    11:18, 1 юни 2020
    "Всички лекари гледат как да източат здравната каса" защото не са платени така както заслужават.Защото чак сега се разбра ,че лекарите струват повече от футболистите и чалга певиците."Онзи" ,бъди сигурен ,че повечето лекари" работят със сърце и душа",но знаеш,че във всяко стадо има и мърша.Не слагай всички под един знаменател.И накрая ти би ли влязъл за 1000 лв.един месец при болната с коронвируса? Нека тези които ще слагат минуси първо отговорят честно на този въпрос и тогава да натиснат клавиш.
  • 7
   N
   N
   45 -2
   11:16, 1 юни 2020
   .....не се признават за Герои ?! Герои сте господа ,и то най големите на днешното време !!!
   Браво и поклон !!!!!!!!
  • 8
   М
   М
   27 0
   11:49, 1 юни 2020
   Браво! Поклон за всеотдайността! Да са живи и здрави!
  • 9
   Ko
   Koteto
   6 -18
   11:50, 1 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 10
   55
   555
   14 -4
   12:21, 1 юни 2020
   браво на тези лекари но в българия за съжаление са много малко почти ги няма
   • 77
    777
    5 0
    23:54, 1 юни 2020
    Все още ги има! Не може л.лекар да получава 3000 лв заплата ,а тези лекари 1000! Крайно несправедливо! Гордост са за лекарското съсловие! Живи и здрави! Обичаме ви! Къде са парите ,които Б.БОРИСОВ ИМ ОБЕЩА? Бог да им наспорява!
  • 11
   Пл
   Плацебо
   8 -32
   13:25, 1 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ам
    Аман
    13 -5
    13:47, 1 юни 2020
    Ей, мухльо, я отивай да се гръмнеш!
   • За
    Заман
    13 -4
    15:19, 1 юни 2020
    Плацебо,мухльо,след като се гръмнеш дано Хасковската ряка те отнесе далече,далече защото иначе вонята ти дълго ще се носи над Хасковската болница където още много години ще спасяват човешки животи тези ГЕРОИ,а благодарните пациенти ще им целуват ръцете.
   • Ба
    Бай Х*й
    9 -3
    15:51, 1 юни 2020
    Не са се прибрали, защото няма кой друг да иде или не искат и колегите им да се излагат. Всеки може да си намери място, където да се изолира, като излезе, не е в това проблема, ама хабната ти мекица тия неща едва ли би могла да ги асимилира.
   • 77
    777
    3 -2
    00:13, 2 юни 2020
    Това е вярно! Отделенията всички са в окаян вид! Защо е сложена тази бариера на Пловдивска фирма? Би трябвало да е на Болницата! Така ще могат да се погрижат за окаяното състояние на отделенията-пълна мизерия! Какво правя управляващите??? Доколкото знам втора година не могат (безхаберие и мързел ли е) да докарат леглото за ''новия ''скенер????? Не съм сигурна-чух това миналата година! Извинете,ако се разминавам в детайлите!
  • 12
   До
   Дончо Хаджиев
   17 -5
   14:02, 1 юни 2020
   Мислех, че в Хасково всички доктори са мишки и рушветчии, но явно имало двама герои. Успех и да ме се заразят!
  • 13
   Да
   данчо
   17 -1
   14:22, 1 юни 2020
   Нищо не е отминало дори мерките да са охлабени трябва по летищата контрола да продалжи кйто влиза карантина който не спазва глоби защо заради разни мангусти да страда цяла българия и да измират невини хорица
  • 14
   Тези Човеци доказаха на всички ни какво са професионален морал и чест !!!
   Но струваше ли си точно в този случай?
   В „демократичните страни“ неосигурени пациенти като тази дори не биха получили достъп до болница, а при нас въпреки демонстрираното поведение на нейния етнос към медиците, тя получава висококвалифицирана медицинска помощ за сметка на бюджета, който в същото време не успява да поеме лечение на също тежкоболни с онкологични проблеми.
   И едва ли може да оцени саможертвата на двамата лекари, зарязали семействата си за да я лекуват, нито може да си представи разходите, които всички ние ще заплатим за лечението й.
   Дано поне оживее...
   • Бр
    Браво
    1 -2
    20:49, 1 юни 2020
    Браво добре браво няна няма никаква логийа лекари и слупайни хора рискуват животи за какво бе като другите смотани органи не си гедат работата има жена на ул бяло море която се върнала от германия няма и 5 дена и се разхожда на всякаде браво на кого браво кажете бе!???
  • 15
   Уч
   Учител
   8 -3
   19:00, 1 юни 2020
   Доктор Вълев е от Димитровград, но Хасково го припозна за свой герой
  • 16
   55
   555
   6 -2
   15:49, 2 юни 2020
   браво на тези лекари това са професионалисти не като личните лекари да лекуват по телефона задочно обаче вземат по 4 по 5 хиледарки

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини