От х:

Днес в x:

21 °C

1 567 зрелостници влизат на матурата по БЕЛ с маска и ръкавици

  1 567 зрелостници от Хасковска област са заявили желание да се явят на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се проведе на 1 юни в 22 училища в региона. Предвидени са 144 зали с 428 квестори, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

  Във всяка стая ще има между 10 и 12 ученици, които ще бъдат на минимум метър и половина разстояние един от друг. Зрелостниците ще бъдат допускани в училищата след 7:30 часа, но официално изпитът започва в 9:00 часа и продължава четири часа.

  При влизане ще се измерва температурата на учениците. Външни лица няма да се допускат дори и в двора на училищата.

  Задължително учениците трябва да влязат с маска и ръкавици, поясни Христина Боева. Използването на предпазни средства по време на зрелостния изпит не е задължително, а е по желание. В случай, че учениците са забравили да си вземат маски, то такива са осигурени в училищата. Всяка зала е старателно дезинфекцирана, има видеонаблюдение, предвидени са по двама квестори.

  Резултатите от първата матура трябва да станат ясни след 12 юни.

  Вторият задължителен зрелостен изпит по избираем предмет ще се проведе на 3 юни, също от 9:00 часа. На него желание за явяване са заявили 1108 души. Той ще се проведе в 19 училища в областта. Зрелостниците ще бъдат разпределени в 126 зали, предвидени са 354 квестори. Най-желаният предмет е биология и здравно образование, за който са заявили желание 372 дванайсетокласници. Най-малко са желаещите да се явят по физика и астрономия – едва трима.

  Третият държавен зрелостен изпит е по желание. За него заявка са подали 19 ученици от областта. Той ще се проведе в два дни, в четири групи. На 2 юни от 8:00 часа – немски език, руски език, испански език, италиански език, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. Същия ден, но от 14:00 часа – математика и география и икономика. На 4 юни от 8:00 часа – биология и здравно образование и философски цикъл. Същия ден, но от 14:00 часа – английски език и история и цивилизация.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Гл
   Глупости
   2 -4
   20:37, 30 май 2020
   Стига сте писали глупости и сте подвеждали зрелостниците.
   1. Маските са задължителни при влизане и по време на изпита. Никой няма право да си сваля маската докато е в училището. Училището не е длъжно да осигури маски на всички, затова си носете маска за да не останете отвън.
   2. Ръкавиците са препоръчителни
   4. Ако имате температура или хрема оставате без изпит.
   • No
    No name
    1 0
    21:06, 31 май 2020
    А 3 какво е?

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  26 сеп 2020
  Последни новини