От х:

Днес в x:

21 °C

1 567 зрелостници влизат на матурата по БЕЛ с маска и ръкавици

  1 567 зрелостници от Хасковска област са заявили желание да се явят на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се проведе на 1 юни в 22 училища в региона. Предвидени са 144 зали с 428 квестори, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

  Във всяка стая ще има между 10 и 12 ученици, които ще бъдат на минимум метър и половина разстояние един от друг. Зрелостниците ще бъдат допускани в училищата след 7:30 часа, но официално изпитът започва в 9:00 часа и продължава четири часа.

  При влизане ще се измерва температурата на учениците. Външни лица няма да се допускат дори и в двора на училищата.

  Задължително учениците трябва да влязат с маска и ръкавици, поясни Христина Боева. Използването на предпазни средства по време на зрелостния изпит не е задължително, а е по желание. В случай, че учениците са забравили да си вземат маски, то такива са осигурени в училищата. Всяка зала е старателно дезинфекцирана, има видеонаблюдение, предвидени са по двама квестори.

  Резултатите от първата матура трябва да станат ясни след 12 юни.

  Вторият задължителен зрелостен изпит по избираем предмет ще се проведе на 3 юни, също от 9:00 часа. На него желание за явяване са заявили 1108 души. Той ще се проведе в 19 училища в областта. Зрелостниците ще бъдат разпределени в 126 зали, предвидени са 354 квестори. Най-желаният предмет е биология и здравно образование, за който са заявили желание 372 дванайсетокласници. Най-малко са желаещите да се явят по физика и астрономия – едва трима.

  Третият държавен зрелостен изпит е по желание. За него заявка са подали 19 ученици от областта. Той ще се проведе в два дни, в четири групи. На 2 юни от 8:00 часа – немски език, руски език, испански език, италиански език, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия. Същия ден, но от 14:00 часа – математика и география и икономика. На 4 юни от 8:00 часа – биология и здравно образование и философски цикъл. Същия ден, но от 14:00 часа – английски език и история и цивилизация.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Гл
   Глупости
   2 -4
   20:37, 30 май 2020
   Стига сте писали глупости и сте подвеждали зрелостниците.
   1. Маските са задължителни при влизане и по време на изпита. Никой няма право да си сваля маската докато е в училището. Училището не е длъжно да осигури маски на всички, затова си носете маска за да не останете отвън.
   2. Ръкавиците са препоръчителни
   4. Ако имате температура или хрема оставате без изпит.
   • No
    No name
    1 0
    21:06, 31 май 2020
    А 3 какво е?

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини