От х:

Днес в x:

72 абитуриенти не се явиха на матурата по БЕЛ. Няма закъснели заради протеста на превозвачите

72-ма от тези, които трябваше да се явят на първия държавен зрелостен изпит-по български език и литература в Хасковска област не се появиха в класните стаи днес. 1456 зрелостници трябваше да се явят на първата матура. Няма закъснели ученици заради транспортните протести, посочиха от Регионалното управление на образованието.

Изпитът започна в 8.30 часа. В Министерството на образованието и науката беше генерирана изпитната комбинация и изтеглена 13-та тема за написването на интерпретативното съчинение или есето. Беше обявено, че информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

По -късно стана ясно, че темата за зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение е "Споменът - скръб и утеха" в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов. Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите".

Тази година изпитът е в нов формат. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

Минималният брой точки, които зрелостниците трябва да получат на днешната матура, за да са взели изпита успешно е 30, а максимумът е 100 точки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Абе тия извратеняци от ВИК Хасково що спирате водата всеки ден бе.Не стига че кубика ви го плащаме на 4 кинта ами човек не може да си подмие патката и да я натрапончи в барабанчето на някоя абитурентка или да мандръсва сливата на някоя засука пришелка от Украобласта.Админа не ма трий щот ще ти изсъхнат топките и нема да ги кацат врабчетата
  • 2
    Па
    Паржу
    0 -1
    20:43, 18 май 2022
    Мене туй ко ма бърка
Последни новини