От х:

Днес в x:

25 °C

Подаването на документите на 7-класниците с хронични заболявания да е след 13 май

Документите на 7-класниците с хронични заболявания, които няма да кандидатстват за прием по общия ред,  да бъдат подавани на място в РУО след 13-ти май, съветват експертите. Към тази специфична група на кандидат- гимназистите спадат още  учениците, завършващи начален образователен етап със специални образователни потребности, тези, които са от социалните центрове за деца, лишени от родителски грижи и учениците с физически увреждания.

Приемът на документи им в региона на Хасково започна от 4-ти май. Само двама родители обаче са дошли в първия ден да се позаинтересуват за условият на специфичния прием, информира Дарина Станчева, която е старши експерт по професионално образование в Регионланто управление по образованието в Хасково. Тя е и част от комисията, която има задачата да насочва кандидатите в професиите, подходящи за тях и разглежда документите им за приеима. Има няколко варианта за това:на място в РУО, онлайн и по пощата.

Спецификата при подаването на тези документи  е доста сериозна и родителите по принцип трудно се ориантират. Работи се с три списъка едновременно: на професионалните паралелки, на профилираните за прием и със списък на заболяванията.

Затова, според Станчева, най-добрият вариант за точната преценка и насочване на децата от тази категория е на място в РУО. Така ще е възможно експертите да помогнат и да разгледат спецификата на всеки отделен случай и да преценят потенциала на всяко дете. Експертът призовава родителите да изчакат 13-ти май, когато пада кризисното положение заради коронавируса и тогава да дойдат на място в РУО. Крайният срок за подаването на набора от документация е 21 май.

По принцип при депозирането на документите трябва да има и подпис на детето, но в този случай, когато става въпрос за ученици с хорнични заболявания и от социални центрове, много от родителите и възпитателите споделят, че са притеснени да ги извеждат от домашната среда, заради високият риск от зараза при тях. Затова ще се търси друг вариант за събиране на подписите на децата, коментира Станчева.

Тя уточни, че по принцип няма квота за тази група ученици в училищата, но обикновено в една паралелка се допускат до 3 деца от нея. Много от учениците ще се явят на НВО по български език и математика по масовия ред и ще кандидатстват с оценките си от него. Със сигурност обаче ще има и родители, които няма да пуснат децата си с определени заболявания на тези масови изпити, отново като мярка за предпазване. Според разпоредбите, при кандадатстването на тези деца, няма да се взима предвид, че не са се явили на НВО. За да кандидатстват обаче без тези оценки, те трябва да са подали заявките си за прием пред комисията в РУО-Хасково.

Най-важното е тези деца да бъдат насочени правилно към професиите, за кито имат най-голям потенциал и възможности, защото това е важен момент в развитието им. Затова и най-добре е да се обсъди на място при нас това заедно с родителите им. Най-важното е да се прецени правилно как това да се случи, посочи Дарина Станчева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини