От х:

Днес в x:

Педагозите от хасковските градини с въпроси към местната власт, свързани с последствията от здравната криза

Преподавателите от детските градини в Хасково изпратиха отворено писмо до медиите, с което  поставят във фокуса на общественото внимание няколко теми, по които очакват реакция от местата власт. Възникналите казуси са свързани с последствията за гилдията, заради наложените мерки поради извънредното положение в момента на здравната криза.

Преподавателите са се организирали с изразяване на становището си и очакваните отговори по наболелите за тях  теми в затворена Фейсбук група на гилдията.

Повечето от педагозите в детските заведения подкрепят поставените там теми. 

Платените отпуски, ситуацията с педагозите, които трябва да се пенсионират в момент, в който все още действат мерките, и което ще доведе до невъзможността да получат логичните и полагащи им се  обезщетения, както и двойният аршин, който се прилага по Колективния трудов договор, са част от темите, по които учителите от ОДЗ-та в града очакват реакция от местната власт. 

Те настояват и за ясен алгоритъм как ще се действа  при старта на нормалното функциониране на детските градини и  какво ще се случи, ако въпреки възможността да доведат децата си в групите отново, родителите останат притеснени и не го направят.

По първия казус  педагозите твърдят, че всички учители от училищата и подготвителните групи към училищата в страната още през миналата година са ползвали служебен отпуск, заради обявената грипна епидемия, но не и учителите в детските градини. Те посочват, че като причина е изтъкнато, че необходимо условие е да бъде затворено заведението със заповед на директора. Тази година заради грипната епидемия са били затворени и детските градини. Учителите от големите общини, като София, Пловдив, Бургас, Варна, Смолян са получили по 5 дни служебен отпуск, както и колегите им от училищата, но в община Хасково администрацията не е разрешила такъв отпуск за градините. Става въпрос за пет дни платен отпуск по КТД.

„Общинската администрация не разреши служебен отпуск по чл. 42.2.2 от КТД за системата на образованието в Хасково, но директорът на една градина го разреши. Ако е постъпил правилно, защо останалите директори не са го направили? Ако е постъпил неправилно, защо не са го санкционирали?

Въпросът ни е – Каква е мярката за „правилност“ на общинската администрация в Хасково?”, питат преподавателите.

Вторият, поставен от тях казус е свързан с това, че колегите им от училищата са започнали дистанционно обучение веднага след обявяване на извънредното положение, но не и учителите от детските градини.

„След разговори на образователното министерство със сдружението на общините в България, все пак беше предложен график, който разумно да балансира отпуск с трудова заетост, но общинска администрация в Хасково реши, че отпуските на детските учители са достатъчно големи. Сякаш в останалата част от България те са по- малки?!”, казват в отвореното си писмо педагозите.

Те твърдят, че директорите на две от градините са организирали графици за трудова заетост във връзка с прилагането на писмо от 10 април  на МОН и НСОРБ, но са  преустановили изпълнението им заради указание на началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт ” в община Хасково Йорданка Иванова от 15 април, в което се казва, че „Обучителен процес не се осъществява”, а "представените в писмото от  МОН и НСОРБ дейности са само препоръчителни".

„Въпросът ни е: За кого е полезно напрежението, което се създава при тази неравнопоставеност? Какви са тези хаотични действия и решения „на парче“? „Извънредно положение“ означава ли непременно „без редно положение“!”, се казва в отвореното писмо.

Третият  казус засяга факта, че освен педагозите, в момента всички заети в детски градини са на работа- мед. персонал, обслужващ персонал, директори.

„При вдигането на извънредното положение сградите ще са чисти и  подредени, медицинската информация ще бъде в ред, но дали ще има кой да посрещне децата в групите? Колкото и да е дълъг платеният отпуск, той ще свърши преди края на извънредното положение, а се очаква и втора вълна, а може би и трета! Какво ще ни предложат? Неплатен? Никой няма да се съгласи да си пусне молба за неплатен отпуск. Тогава?

Въпросите ни са: На кого е нужен този хаос- едни така, а други иначе?! На кого е нужно това деление на учители в училища и учители в детски градини? Как ще се запишат децата в първи клас без портфолио, без изходно ниво и без свидетелство за завършена степен? Какво да правят колегите, на които им предстои пенсиониране, а ще бъдат принудени да ползват неплатен отпуск? Тук няма „но“. Има само въпроси, които търсят своите отговори!”, завършват отвореното си писмо педагозите от хасковските детски градини.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (58)

  • 1
    Ма
    Марго
    32 -20
    15:10, 26 апр 2020
    Аз мисля, че вече 10 години управляващите се намират в етап на изчерпани умствени способности, което си е реална пандемия, причинена от БОКО-вирусът.
    Държавата е в колапс. Трябва да се предприема следните спешни мерки:
    1. ******* веднага да напусне властта и да бъде изолиран под домашен арест.
    2. Да му се направи обстойна психиатрична експертиза и да се обяви публично заключението на психиатрите.
    3. Президентът да назначи служебно правителство от експерти с министър-председател Ренета Инджова.
    4. Да се направи пълна ревизия на управлението на ******* и да се обявят резултатите от него.
    5. Да се смени главният прокурор Иван-Каскета и да се назначи временна прокурорска комисия начело с адвокат Николай Хаджигенов, която да повдигне обвиненията срещу Боковото мафиотско управление.
    6. Следващите избори да се проведат след приключване на съдебните дела срещу политическата и олигархичната мафия.
    • Не
      Не мога да повярвам
      12 -2
      19:29, 26 апр 2020
      75 милиона взе една фирма държавни пари за принудително събиране на кредити. 75 милиона от държавата. А вие за10-15 лелки и даскалици сте се загрижили че ще бъдат два месеца вкъщи. Нали знаете за триците и брашното. Това е. Милионите другаде изтичат ама като сте прости обикновенно е завинаги
  • 2
    Уч
    Учител
    19 -17
    15:33, 26 апр 2020
    Към Марго!
    Не пишете глупости-те са за други форуми!

    В статията се задават въпроси. Спазват ли се законите навсякъде еднакво?
    Има ясно разписани указания от МОН - някой не иска да ги изпълнява, но това не са УЧИТЕЛИТЕ в детските градини! Може би на директорките не им се ще, защото няма да могат да контролират подчинените си както те си знаят?
    Дано скоро получим отговор!
    • Хо
      Ходжата на ГРОБ/ДПС
      8 -15
      17:11, 26 апр 2020
      Какви закони бре Даскалче Просто ? .... Боци Майму... Виж коментара
    • По
      По Илф и Петрофф
      9 -5
      17:15, 26 апр 2020
      Спасението на Робите
      е
      В ръцете на Самите Роби :))
    • Вм
      Вместо Писъмца и Молби ?
      9 -6
      17:24, 26 апр 2020
      Ами учителките да натирят
      хайваните от къщи да Правят Революция
      ....
      Във всяка Революция Жените и Глада са били Движещата Сила
  • 3
    Не
    не мислят
    32 -6
    15:51, 26 апр 2020
    Точно както положението на учителите в детските градини е сложно, точно толкова е сложно и положението на родителите на тези деца. Какво трябва да правят родителите ако няма кой да им гледа детето( възрастните се страхуват да не бъдат заразени).Детето обаче не може да ходи и на детска градина.Платеният отпуск и на родителите ще свърши.После какво правим.Единственото възможно е единият родител, вероятно майката да спре да работи.Семейството ще остане с една заплата.Как ви се струва? Ами кредитите и всички други разходи? Някой ще съобщи ли на хората какво смята да прави правителството като е толкова загрижено за здравната система, а изобщо не мисли за родителите на най малките деца.
    • Ма
      Майка
      29 -5
      16:57, 26 апр 2020
      Да, ние тръгваме на работа от другата седмица и няма кой да гледа детето. С мен ли ще го водя...не знам! Учителките се притесняват, че им свършват отпуските, родителите се притесняват, че няма кой да им гледа децата. Наистина без редно положение. Точно е казано!
    • Ст
      Стела
      14 -21
      17:13, 26 апр 2020
      Ами пуснете си неплатен и си вземете заем Виж коментара
    • 98
      989898
      6 0
      21:41, 26 апр 2020
      Че кой е казал, че са загрижени за вашето здраве. Няма да слушаш какво казва попа, а какво ги върше.
      Има вариант всички, които сме с малки деца тръгваме да ги даваме на детски дом. Изв от отчаяние и несигурност го казвам. Безизходица сме. Едни с джибка се разкарват и бълват глупости, а ние здрава психика бог да ни е на помощ
  • 4
    Ро
    Родител
    25 -25
    16:18, 26 апр 2020
    Директорките на детските градини и учителките да кажат как точно искат пари без да работят. Това са въпросите които родителите задават. Защото точно това е целта на отвореното им писмо. Не са ли малко нахални?
    • Уч
      Учител
      25 -6
      16:31, 26 апр 2020
      Вие работите ли по време на платения си годишен отпуск?
    • Ро
      Родител ли?
      19 -7
      17:01, 26 апр 2020
      Май друго писмо сте чели? Тука пише, че искат да работят, а не им разрешават! Преустановили са работа, заради указание на общината. Аз ли не разбирам, ти ли?
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      1 -11
      17:14, 26 апр 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • До
      До родител
      18 -3
      17:15, 26 апр 2020
      Моля прочетете още веднъж, защото нещо не сте разбрали. Целта на отвореното писмо е да има еднакви закони за всички. Вие против ли сте?
    • Хо
      Хохо
      6 -9
      22:08, 26 апр 2020
      Преуморихте се, качвате материали и песнички от youtube. Много време ви отнема. Да попитам, ако редовно сте на работа, дали сте 8 часа в градината, както е по закон или работите 4 часа?
    • Ка
      Катя Русева
      21 -3
      07:19, 27 апр 2020
      А вие по-малко ли сте нахални?И винаги неблагодарни!Не се ли замисляте,че тези директори и учители са също и родители! Кой ще храни техните деца?Кой ще гледа техните деца? Те не са ли в същото положение като родители?И като е толкова лесно да си учител, нищо работа пък много пари,защо не се ориентирате професионално към тази професия,за да се успокоите!
    • ДД
      Д Демирева
      2 0
      16:27, 27 апр 2020
      На коя градина директорката е дала 5 дни доп отпуск
  • 5
    Ме
    Мелани
    20 -14
    16:25, 26 апр 2020
    При затворени детски градини какви са тези директори дето позволяват вътре да работи персонал Какво чистят и те не знаят.Само и само да не ползват неплатен отпуск или да идат на борсата. Каква е тая оправия Как без деца се вземат заплати.Нали делигираните бюджети са на брой децаГрадините затворени , а пък персонала работи.
    • To
      toro
      10 -11
      20:59, 26 апр 2020
      Абсолютно правилен коментар. Не може едни да бачкат без заплати а други да имитират работа само и само да не ползват неплатен. Мене приятно ли ми беше като ме пуснаха 2 седмици в неплатен или ме е питал някой искам или не да излизам. Или щом е държавно и общинско - може. Скапана работа, ей !
  • 6
    Ди
    Диана
    37 -8
    16:27, 26 апр 2020
    Аз съм родител, но напълно подкрепям учителите в детската градина. Моето дете ги обоча и искам като се върнем към нормалното положение и пак тръгне на градина, да ни посрещнат същите учители. Значението на тази професия от три десетилетия се принизява все повече и повече. Да се измисли как да занимават децата макар и дистанционно. Та тези хора са много опитни и пълни с идеи. Какъв е проблема да им сеплаща, това са държавни пари, за толкова глупости държавата харчи средства. Това поне си заслужава.
    • Въ
      Въй
      3 -12
      21:47, 26 апр 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 7
    Ма
    Мара
    20 -9
    16:28, 26 апр 2020
    Каква е тая оправия целия персонал на градините да работи без деца и без учители
    • До
      До Мара
      12 -5
      17:02, 26 апр 2020
      Питай кмета
    • До
      До Мара
      13 -6
      19:23, 26 апр 2020
      Мароо. Ако ги пуснат после как ще ги съберат. Нали все пак са минали изпитателен срок и се знае кой как работи. Ти били си пратила детето с нови учители и лелки дето никой не ги позвнава и не знаят какво да правят.
    • Ир
      Иринс
      6 -12
      00:15, 27 апр 2020
      Лелки дебелки които изяждат плодчета и сиренцето н... Виж коментара
    • ♡⊙
      ♡⊙
      0 0
      05:31, 30 апр 2020
      Педагозите обичат деца, педофилите също, но искрено.
  • 8
    Ми
    мима
    15 -8
    16:31, 26 апр 2020
    Какво е това безумие без да има посещение на деца градините да работят В друтите предприятия когато са затворени хората ползват платени или неплатени отпуски или на борсата от чистачката до управителя
    • До
      до мима
      3 -1
      11:00, 27 апр 2020
      Извинявай, ама ако една градина е затворена вечче н45 дена и никой не я поддържа и чисти, как според вас при вдигане на забраната, когато всички преуморени родители си изпратят децата си на детска градина, зашто вече не издържат същите тези деца ще отидат в тази неподдържана и не изчистена градина... Нали тогава всички ще вдигнете, че е страшна мизерия и не се грижат за чистотата в детското заведение...а ако учителите напуснат и няма кой да гледа децата, тогава пак ще сме недоволн и... какво ви пречи тези хора да ходят на работа и да получават средства??? те не имитират дейност, а и не мисля, че и вие сте на 100 % заети в работата си...
  • 9
    Це
    Цецо
    15 -6
    16:33, 26 апр 2020
    Къде има такова нещо фирмата да не работи ,а държавата да им дава заплати Ами дайте им заеми както постъпват с нас
  • 10
    Ди
    дидо
    18 -7
    16:36, 26 апр 2020
    Интересно какво прави този персонал в дет заведение без деца
    Да идеш да пиеш кафе и да се разходиш директора ти плаща заплата Такова чудо няма никъде
  • 11
    Ви
    Вили
    14 -8
    16:40, 26 апр 2020
    В нашата фирма който отиде да си свърши някаква работа е преназначен на 2 или 4 часа А тия хора без деца какво правят И как при затворени официално заведения се работи незнам Да това го има само в държавните предприятия като градини и училища Даже и в общината такова своеволие няма
    • Ам
      Амииии
      26 -9
      17:06, 26 апр 2020
      Те чистачките си чистят и с деца и без деца. Тяхната работа си е такава, обаче без тях не може. Защо да не работят? Парламента защо работи? Магазините? Айде стига сте плюли!
    • Ир
      Ира
      12 -7
      18:01, 26 апр 2020
      Без деца на кого чистите Ами чистачките чистят по улиците
    • Ос
      основно образование
      9 -6
      18:30, 26 апр 2020
      Чистачките чистели и без деца , ами тогава си останете в къщи да чистите какво правите там Два месеца чистене, ами то докато дойдат децата трябва и там да спите Всички чистачки с бележки за изследване за коронавирус,защото не спазват указанията за стоене в къщи , а отиват да разнасят зарази
  • 12
    16 -3
    16:53, 26 апр 2020
    Само не питайте Станко Кмета. Нито личния му интелектуален ресурс, нито този на екипа му от експерти могат да ви дадат смислен отговор.
    • Км
      Кмета
      5 0
      00:41, 27 апр 2020
      Абе аз забраних на директорките, ама те си го изкараха на учителките. Така се случи, минало-свършено време.
  • 13
    Цв
    Цвети
    11 -8
    17:03, 26 апр 2020
    При извънаредно положение как се позволява вътре да работят хора Нали може те да внесат вируса Каква е тая оправия Ако трябва да е честно при неспазване на заповедта на директорите от страна на министъра те трябва да бъдат наказани и дори да върнат заплатите за 2 месеца за нарушаване на забраната
  • 14
    Зо
    зоя
    11 -7
    17:07, 26 апр 2020
    Няма такова нещо ДГ да е без деца и учители , а пък пом персонал и директора да работят и да си се разкарват из заведенията като техни Трябва да се наложи наказателна отговорност които са нарушили заповедта на министъра
    • Ня
      Няма ли?
      10 -7
      17:19, 26 апр 2020
      Медицинските сестри от яслите работят по заповед на техния министър, а вие искате той до им наложи наказание? Много тъп народ, ей!
    • Ст
      странен
      7 -2
      18:49, 26 апр 2020
      Медицинските сестри да на подчинение на кмет
  • 15
    Ро
    Родител
    14 -6
    17:24, 26 апр 2020
    Еми да как може директорите да работят и ние родителите и такси да плащаме и спонсури да ставаме под натиск на директорката...
  • 16
    Ко
    Консултант
    11 -5
    17:36, 26 апр 2020
    В Заповед РД_01_124от 23.03.2020г на Министър Ананиев в l.3 е казано,че се преустановяват посещенията на децата в ДГ и ДЯ.
    На РЗИ се възлага да уведоми кметовете на общини и РУО за създаване на орга
    низация за изпълнение.Според чл120ал2 итЗМДВИП когато работата на предприятието е преустановена със заповед на държавен орган,работодателят е длъжен да не допуска работниците до работните им места за периода, определен в заповедта.
  • 17
    Ха
    Хатидже
    10 -3
    18:07, 26 апр 2020
    Ами по горе за една чистачка не се отнася тя и с деца и без деца искала да си чисти Това че се преустановява дейността тя не разбира Да си чисти обаче да не получава заплата
  • 18
    Мо
    МОН
    11 -17
    18:13, 26 апр 2020
    Директорките ,учителките,касиерките и Лелките на Д... Виж коментара
  • 19
    А
    а
    4 -10
    20:27, 26 апр 2020
    Учителите имат големи отпуски, когато свършат ще с... Виж коментара
    • Б
      Б
      11 -4
      23:58, 26 апр 2020
      Директорите защо са на работа? Не нямат ли големи отпуски? Какво толкова ще работят при затворени градини? Да напишеш две справки е трудна работа, ей! А като искаш да работиш, а си в престой по вина на работодателя как няма да ти плащат. Да осигури работа, нали за това е работодател!
    • До
      До А
      10 0
      00:15, 27 апр 2020
      Системата ще има голяма нужда от учители. Давам безлатна консултация- станете учител в детска градина, за да имате голяма отпуска и да се водите на работа без да има деца в градината. Когато това се случи, тогава ще се интересувам как мислите да процедирате.
  • 20
    То
    тони
    18 -4
    20:48, 26 апр 2020
    кка може да питате Йорданка Иванова та тя до вчера работеше в НОИ и е спуснат парашут
    в Общината ,,та тя самата нищо не разбира и незнае ,нали е нагласена с връзки
    макар ,че не е за тази работа ...взима си 1000 лв и не е интересува нищо
    • По
      Познат
      3 -12
      21:56, 26 апр 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 21
    Ко
    Коко
    4 -4
    00:26, 27 апр 2020
    Немогс да си представя как непрекъснато ни карат да си стоим в къщи а на тези ДГ персонала на работа чудно като няма деца какво работят Какво може да се работи като основната им функция е гледане на деца Изобщо някой плаща ли им или на доброволчески начала са там
  • 22
    Пе
    Пешо
    8 -2
    07:38, 27 апр 2020
    Типично по бг.Не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле. Бг материал те за това сме на този хал. То бива простотия ама тази е в повече.
  • 23
    До
    Доби
    9 0
    08:56, 27 апр 2020
    Те и учителите и др персонал ще работят и да не работят пак ще получават заплати Ами да мислим ние в частните фирми че сме задължени да си стоим в къщи
  • 24
    Ме
    Меги
    10 -8
    09:15, 27 апр 2020
    При 56 дни платен отпуск за лелка,пардон,"учителка" в детска градина защо мрънкат?
    Точно ще им свърши платения отпуск,когато отслабне силата на вируса през топлите месеци и ще се върнат на работа.Явно мрънкането е защото няма да могат да щъкат през лятото по семинари,почивки и квалификационни курсове.
    Освен това,заповедта е до 13 май.
    • Ум
      Умното
      6 -3
      12:22, 27 апр 2020
      Меги, толкова си тъпичка, че чак си вдлъбната! Ми те като си избирали професия са мислили, не са бляли като тебе! Ама те като са учили за учителки ти си развявала полите. Затова са станали учителки, а не лелки като тебе, за да могат да си имат 56 дни платен отпуски да си щъкат по семинари и почивки, а ти да им завиждаш, защото си останала проста!
    • До
      До "умното"
      4 -2
      14:28, 27 апр 2020
      Много сте заблудена,лельо.
    • Ум
      Умното 2
      2 0
      10:55, 28 апр 2020
      "Умното",много сте семпла.
  • 25
    Ро
    Родител
    3 -2
    15:46, 27 апр 2020
    Директорките да си правят каквото си искат
Последни новини