От х:

Днес в x:

Коронавирусът може да заразява почти всички бозайници

Биолози от Китай, САЩ и Канада са установили, че дори отслабената форма на коронавирус може да проникне в клетките на почти всички видове бозайници, с изключение на мишки и плъхове. По-специално зайците са особено податливи. Резултатите от изследването са публикувани в bioRxiv.

"Проучихме как вирусът се свързва с 14 различни вариации на протеина ACE2, който използва за влизане в белодробни клетки. Тези експерименти показаха, че всички версии на този протеин, с изключение на срещаните в мишки и плъхове, могат да се свързват със SARS-CoV-2. Затова можем да кажем, че вирусът може да зарази всички тези видове бозайници", пишат учените.

Новият коронавирус SARS-CoV-2 прониква в белодробните клетки на хора и други бозайници, използвайки молекули на протеина ACE2, които покриват определени видове белодробни клетки. Както учените откриха по-рано, този протеин играе важна роля за жизнеността на SARS, причинител на атипична пневмония и близък роднина на новия коронавирус.

Генът, който контролира производството на този протеин, има няколко различни вариации в геномите на различни бозайници. Във всяка от тези вариации триизмерната структура на ACE2 е различна.

Както показаха първите експерименти върху животни, тези вариации пречат на вируса да навлезе в клетките на кучета, прасета и мишки, но в същото време не пречат на инфекцията на котки, порове и маймуни.

Затова сега маймуните резус се използват като основни опитни животни, когато се изучават коронавирусната инфекция и се тестват лекарства и ваксини за това заболяване.

Биолози от Медицинския университет в Пекин (Китай), Западния университет в Лондон (Канада) и Института Барух Блумбърг в Дойлстаун (САЩ) изследват дали вирусът може да зарази други видове животни с надеждата да намерят по-удобни експериментални животни.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АС
    а сега
    1 -1
    17:45, 21 апр 2020
    нали беше от прилеп а неможе да зарази мишки и плъхове а прилепа какво е крилата мишка
Последни новини