От х:

Днес в x:

Северният ледовит океан ще остане без лед много скоро, прогнозират учени

До 2050 г. ледът в Северния ледовит океан ще започне да се топи напълно през лятото и отново ще се образува през зимата.

Тази прогноза правят учени от 21 изследователски института от цял ​​свят под ръководството на Дирк Ноц от Хамбургския университет в Германия. Работата им е публикувана в Geophysical Research Letters.

Изследователите са анализирали 40 различни климатични модела, представяващи възможните промени в Арктика, като са взели предвид различни обеми на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Както се очаква, компютърните симулации показват, че при високи нива на емисии ледът в Арктика бързо се стопи през лятото. Но неочаквано се оказва, че дори при значително намаляване на вредните емисии, той също ще изчезва напълно през топлия сезон.

"Ако бързо и значително намалим глобалните емисии и задържим глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий в сравнение с предииндустриалните нива, ледът на Арктика все пак ще изчезва през лятото, това ще започне да се случва преди 2050 година. Това наистина ни изненада", казва ръководителят на изследването Дирк Ноц.

В момента Северният полюс е покрит с морски лед през цялата година. Всяко лято площта на морската ледена покривка намалява, а през зимата отново се увеличава. Поради глобалното затопляне покритите с лед райони на Северния ледовит океан намаляват бързо през последните няколко десетилетия. Това оказва значително влияние на екосистемата и климата на Арктика. Морският лед е местообитание на полярни мечки и тюлени. Отразявайки слънчевата светлина, той предпазва Арктика от прегряване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини