От х:

Днес в x:

5 °C

Д-р Делчева: Тествайте се за коронавирус 3 дни след началото на симптомите

  Пациентите с оплаквания, сходни с тези на коронавируса, трябва да се изследват поне 3 дни след началото на симптомите. Това съветва д-р Минка Делчева от хасковска медико-диагностична лаборатория.

  Специалистът от клиничната лаборатория предлага два вида тестове за коронавирус. Едните са така наречените бързи тестове, които са на принципа на тестовете за бременност и струват 30 лева. Другите са по-бавни - на базата на хемилуминисцентен имунен анализ, гарантиращ изключителна специфичност и точност на получения резултат като напълно се елиминира грешката, породена от човешкия фактор, категорична е д-р Делчева.

  Резултатът от втория вид тестове е количествен - установява се точното количество на антитела в организма срещу коронавируса, представляващи протеини, произведени от имунната система, за да атакуват и убиват вируси, бактерии и други микроби по време на инфекция. Наличието на антитела към Covid-19 показва, че човек преди това е бил заразен с вируса и е развил имунен отговор.

  Изследваните антитела при Covid-19 биват два вида - имуноглоблин "М" и имуноглоболин "G". Струва 75 лева.

  Установяването на точното количество антитела в организма позволява определяне на имунния статус на пациента и е от съществено значение за него и лекуващия му лекар, каза д-р Делчева.

  В случая е важен начинът, по който се взема пробата и се транспортира. Фалшиво отрицателната проба не изключва инфекция и при наличие на клинични симптоми, и би следвало да бъде повторена за прецизност при диагностиката.

  Подобна беше ситуацията при втория случай на коронавирус в Хасково. При него първата проба беше отрицателна, а втората положителна. Според д-р Делчева разминаването в резултатите може да се дължи на взето недостатъчно количество материал за изследване от назофаринкса.

  При наличие на клинични симптоми и отрицателна проба, ние повтаряме теста, каза специалистът от клиничната лаборатория. Положителната проба също не се смята за окончателна, а се изпраща в друга референтна лаборатория или се прави друг тип тест, с който се повтаря изследването.

  Тестване

  Днес следобед в лабораторията на д-р Делчева с така наречения имунологичен тест беше изследван хасковлията Стамен Мавров. Беше му взета кръв от вената, която се обработва в специален апарат (имунологичен анализатор). Резултатът от теста е готов за около 3 часа.

  Мавров е здрав, но на 19 март се върнал от Русия след едномесечна командировка. Изтърпял е 14-дневна карантина.

  "Реших да се тествам за мое спокойствие и за спокойствието на моите близки", каза мъжът. Той сподели, че тежко претърпял социалната изолация в жилището си, тъй като е свикнал на по-активен начин на живот, включително и занимания в колоездачен клуб "Хасково". Временно обаче заменил колелото с велоергометър вкъщи, който приема за алтернатива за движение.

  Бързи тестове

  Д-р Делчева заяви, че така наречените бързи тестове се смятат за помощно средство при диагностициране на инфекцията с този вирус. Резултатът при тях е качествен - стойността бива положителна или отрицателна. При наличие на антитела в пробата, тяхното количество не може да бъде установено, което значително намалява информативната стойност. Бързите тестове са значително по-евтини, не изискват специално оборудване, предлагат се и за тестване в домашни условия. При тях резултатът е готов в рамките на 10 минути и в условията на пандемия, те могат да бъдат полезни с цел скрининг на голяма група от хора. Техен сериозен недостатък е по-високият процент на грешка, достигащ 30%, невъзможността за количествено определяне на имуноглоболините и поради тази причина информативната им стойност е ниска. Всеки положителен резултат на бърз тест следва да бъде потвърден с тест с по-висока надеждност и точност, категорична е д-р Делчева.

  Прогноза

  На този етап все още сме в подножието на епидемията, която тепърва ще се развива, заяви д-р Делчева. Според нея пикът на инфекцията в България ще бъде поне след две седмици. Смята се, че е възможно през септември да има нов пик, каквито са твърденията и на други специалисти.

  За преодоляване на инфекцията, д-р Делчева препоръчва гражданите да поддържат на най-високо ниво своята имунна система чрез консумация на качествена храна, движения дори и в домашни условия, често проветряване на пространствата, добра лична хигиена. Подробности за тестването за коронавируса може да видите във видеото, както и по eTV.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (47)

  • 1
   Лю
   лютиче
   22 -12
   18:50, 6 апр 2020
   Тествайте се независимо дали имате или не симптоми, така правят в нормалните страни.
   • Ако ми плати 25 лева мога и да се Прежаля
   • Ни спонсорираме Хасковската Медицина
    заедно с Къньо Маймуната
   • Не знаех
    че за Конституционно право на Български Гражданин
    трябва да плащаш ???
    ...
    Чл. 52.
    (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
    (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
    (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
    (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
    (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.
   • Ко
    Конституциониста
    9 -3
    21:53, 6 апр 2020
    Тоя дето е сложил "-" - минус
    на Конституционното ви право е
    много тъпо парче от ГРОБ/ДПС
   • Ас
    АСЕН ЛЮПЕН
    6 0
    11:21, 7 апр 2020
    Не приемам съвети от собственици и служители в лаборатории.Днес ако се изследвам и не съм заразен,това означавали ,че утре няма да се заразя или дори по пътя от лабораторията до дома ? Тестове без симптоми може да са удачни за медицинския персонал работещ с заразени,но за останалите хора е загуба на пари от и без това оскъдния бюджет на българина и непредвидена печалба за други. НяКОЙ иска да пирува по време на чума,но от това освен пари ще си спечели и лоша карма. Дано няма много балами които да ти се вържат на "съвета" за тестове без симптоми.
  • 2
   Iz
   izola
   27 -7
   18:59, 6 апр 2020
   Стйте си у дома!!! Не ходете къдедо има струпване на хора
   • Антипаразитното лекарство за краста Ивермектин дава надежди за успешно лекуване на COVID-19. Новината съобщи в студиото на БНТ водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров.

    "Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина", съобщи в ефир професорът.
  • 3
   Го
   Говедарски
   23 -11
   19:00, 6 апр 2020
   Тази ни кара да чакаме 3 дни и тогава да се изследваме. Странна логика. Аз мисля, че трябва да се изчака поне 5 дни, за да втаса напълно зелето.
   • ВЦ
    В Цял свят теста е Безплатен
    10 -10
    21:23, 6 апр 2020
    Що трябва да плащате на Пачаврите на Мутрите
    и Бейовете ?
    ....
    Ей такива "Медици" са за трепане ....
  • 4
   Ко
   ко
   41 -10
   19:09, 6 апр 2020
   Повечето хора върнали се от някаде си са без никакви симтоми вървят и сеят заразата
   • Ja
    Jack Bauer
    11 -9
    22:55, 6 апр 2020
    Точно тия хайвани донесоха заразата в България. Боклуци.
  • 5
   12
   123
   22 -9
   19:21, 6 апр 2020
   Жената обясни.Има вече тестове в Хасково.Недейте да ривете.Който толкова се е запритеснявал да иде да се изследва.
  • 6
   Ма
   Марияна
   17 -20
   19:54, 6 апр 2020
   Прекрасна лекция. Браво д-р Делчева.
  • 7
   Аз
   аз
   11 -3
   20:08, 6 апр 2020
   Бързия тест е 30 лева,а другия?
   • Ха
    Хасковлия
    15 -9
    20:16, 6 апр 2020
    И аз за другия питам ама сигорно у много скъп и ги е срам да кажат че не се накрадоха от този беден и изморен от кражби народ не се наядоха.
   • В
    В
    13 -6
    20:42, 6 апр 2020
    30 плюс 100 равно на 130 лв. (имаш гугъл)
   • Може и туба бензин върху колата и :))
   • Ха
    Хасковлийка
    22 -9
    21:24, 6 апр 2020
    Хасковлия,за този народ ли говориш?Този който пуши,пие,ходи по жени, кръчми и барове,трие билетчета от лотарията,купува скъпи къщи и мощни коли,пълни спа центрове и самолети за почивки и екскурзии в чужбина.а няма пари само за доктори и изследване
   • До
    До Пачаврата Хасковлийка
    6 -6
    21:35, 6 апр 2020
    Ма знаем колко сте богат ма
    ....
    Като живеем в Америка , мислиш че не знаем каква е мизрията при вас?
    ....
    Искам да стана на Сатър и да сека 1 седмица в България - и след това да отида за пъстърва в Скалистите планини - не ща постове и слава
    ....
    А след това Народа ще си избере новите магарета
  • 8
   Ви
   вип
   17 -11
   20:15, 6 апр 2020
   Безплатна реклама
   • Ис
    искате информация
    13 -11
    20:35, 6 апр 2020
    Ето хората ви дадаха информация.Сега пък реклама било.Ако беше реклама предполагам щяха да пишат адреса на лабораторията или да снимат мястото.Никой не ви кара да ходите да си правите тестове.
   • Да те
    допълня
  • 9
   То
   Томова
   17 -11
   20:21, 6 апр 2020
   Ако не знаете на кого е лекар Муфтаджийски, да ви обадя - на всите от СИК и лично на братята Маргини, в случай, че се питате защо е шеф на т.нар. Щаб и що Боко си го избра. Хак да е на такива, като тая добруджанска подмокрена лелка, дето сън не спала да направи и торта с тоя фатмак.
  • 10
   Ма
   Малина
   12 -5
   20:23, 6 апр 2020
   В 40-минутно интервю международно известният професор по епидемиология Кнут Витковски от Ню Йорк обяснява, че мерките, предприети за Covid19, са контрапродуктивни. Вместо „социално дистанциране“, закриване на училище, „заключване“, маски, масови тестове и ваксинации, животът трябва да продължи колкото е възможно по-необезпокояван и имунитетът трябва да се изгради възможно най-бързо в населението. Според всички открития до момента Covid-19 не е по-опасен от предишните грипни епидемии.
   • Британският медицински журнал (BMJ) съобщава, че според последните данни от Китай, 78% от новите случаи не показват никакви симптоми. Това е допълнителна индикация за относителната безобидност на вируса и повдига въпроса дали краткосрочното увеличение на пневмонията в Ухан може да има други причини, включително много силния зимен смог.
   • На първо място, шведското правителство обяви, че официално ще разграничава смъртни случаи „от“ и смъртните случаи с „коронавируса. Това би трябвало да доведе до по-нататъшно намаляване на отчетените смъртни случаи. Междувременно международният натиск върху Швеция да се откаже от своята либерална стратегия непрекъснато се увеличава. Очевидно някои правителства се опасяват, че успехът на Швеция (както вече беше в Япония) би могъл да направи техните собствени мерки непропорционални и непродуктивни.
   • Сега здравните органи в Хамбург изследват тестово-положителни covid19 смъртни случаи, със съдебномедицински методи, за да преброят само „истинските“ смъртни случаи от коронавирус. В резултат на това броят на смъртните случаи вече е почти наполовина в сравнение с данните на института Робърт Кох.
   • Dd
    dd
    20 -5
    20:33, 6 апр 2020
    Малина,тук няколко дни посочвам имена на австрийски,немски,италиански вирусолози и лекари,които с всеки ден се увеличават и които,на база на офиациалните данни,казват очевидното.Пандемия няма!Епидемия няма!Мерките са излишни!
    Виждате обаче как ББмутафчийската паника работи!Те искат тоалетна хартия.Искат тестване.Искат дистанциране.
    Но не виждат очевидното.
    Вече текат доста процеси,които нямат нищо общо със здравето на хората и които ограничават рава,свободи,придвижване,производство на храна и т.н.
    Никаква реакция!
   • Ко
    Ковидео
    5 -1
    23:41, 6 апр 2020
    Вие не разбрахте ли, че в БГ има един Вирусоразбирател, да се свети името Му и неговият пророк всеки ден ви съобщава, кой е болен и кой починал? Френски, германски... Ей, внимавайте в картинката!
  • 11
   Пи
   Питам
   21 -4
   20:27, 6 апр 2020
   Може ли някой да ми обясни мамка му, защо към днешна дата в Белгия процента на оздравели вече е 19 процента от общо регистрираните случаи, а в България 7% ??????
   А и нещо друго да попитам. Ако до оня ден сме правели 300 теста дневно, тези дни по 500, утре по 700, а след десет дни по 2000? А, сам се сетих, ще доведе до един непрекъснат и стабилен прираст за регистрирани случаи. Пик на епидемията с тази стъкмистика драги съграждани , ще чакате по Димитровден.
  • 12
   В събота в 17:58 ч. в деловодството на парламента е внесен ЗИД на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Автори са Менда Стоянов и група депутати от ГЕРБ. В тази кризисна ситуация актуализация на бюджета според правителството се налага, но начините, по които се прави, са непрозрачни и с това будят тревога.
   Тревожното в този законопроект е, че той предвижда шоков дълг на българските граждани от 10 млрд. ЕВРО не просто към международните финансови пазари, а към МВФ. Освен това изисква намесата на независимия регулатор БНБ като фискален агент по теглене на дълга от МВФ. И всичко това не се предприема, предлага и обяснява публично от премиера Борисов и финансовия министър Горанов, а от депутати от ГЕРБ.
  • 13
   Пе
   Петкан
   16 -1
   20:34, 6 апр 2020
   Аз ви рекох, че е поне на порядък, те за сега се правят на не разбрали. Ще видим до кога.
   По данни на НСИ дефицита за 2009 е около 1.5 млрд евро(4%). Т.е. дълбокия минимум е около 15 млрд. евро. Но си мисля,че ще надхвърли 20 млрд евро. През 2014 е бил 2.4 млрд(5%). Само какво помпане е било за няколко години и вие сте го проспали. Не само това ами и 2021, 2022 и дори 2023 ще са с чувствителни дефицити.
   А ако продължават с глупавите карантини може и да надхвърли 50% от БНП . Например една Ирландия през 2010 е с 30% шоков дефицит от БНП, без идиотски карантини.
   Както сами виждате ЕС като цяло е с шоков дефицит за 2009-а в сравнение с 2008-а, около трилион еврака 🙂 а тогава безумия, като сегашната карантина, нямаше. Така, че прогнозите ми са консервативни 🙂 .
   И правнуците ви ще ги плащат тия дългове. Ако и прапра!
  • 14
   В
   В
   5 -3
   20:39, 6 апр 2020
   В заглавието е изпусната думичката «поне». С каква цел или по немарливост/недоглеждане – хич и не става ясно. Моля, коригирайте!
  • 15
   Yh
   Yhy
   10 -1
   21:15, 6 апр 2020
   Отивайте да си засеете селския двор,че си е е**ло м****та. Има ли вирус или не- няма кой да ви каже истината. Видимо е световна конспирация.
   При така създалата се ситуация, от къде ще дойде храната ми кажете? Кой ще я произведе за да ви я сложат на щанда? Питате защо лимоните стигнаха 5 лв? И 10 да стигнат,може и без лимони, но не може без хляб,мляко,сирене,яйца,плодове и зеленчуци.
   • Хо
    Ходжата от ГРОБ/ДПС
    3 -1
    23:43, 6 апр 2020
    Няма да се плашите
    Шефа и Доган наредиха на Наши Фирми да внасят
    храни в България.
    1 консерва домати - 500г - 5 лева
    1 пакет макарони 500г. 3 лева
    1 бутилка 500 мл олио 5 лева
    ....
    и като ги забъркаш - тумбака ти е пълен като на Арабско прасе
  • 16
   Дд
   дд
   12 -4
   21:23, 6 апр 2020
   Целта е да ни направят все по зависими от държавната благословия.На хората ще бъде забранено сами да заработват прехрана.Парите ще са само виртуални и ще ги превърнат в купони или точки.Във Великобритания банките казват,че кеша щял да свърши до края на годината,а сега имали идея да въведат ПЛАСТМАСОВИ пари.Т.е. случващото се вече в много държави за премахване на книжните пари ще стане масово и задължително.
   Знам,че много от вас не осъзнават,какво се случва,но ако бързо не се събудим,няма връщане.
   Вижте Китай!Там отдавна дества масовото наблюдение и точкова система.Ако не действате според официалната линия,не можете да се качите на кола,да пътувате с влак,самолет и дори да пазарувате.
   Ако ви се струва конспирация,пробвайте да се разходите в парка с приятели!
   • Ук
    УК
    4 -5
    21:52, 6 апр 2020
    Кой жълт вестник четете?
    Пишете абсолютни глупости. Т.нар. от вас пластмасови пари заменят сегашните банкноти от 10 и 20 паунда,те имат същата стойност и нямат нищо общо с коронавирус, рецесия и т.н.
   • Тъ
    Тъп Американски Идиот
    2 -2
    23:46, 6 апр 2020
    В Канада и Австралия имат от 10 години пластмасови пари
    ....
    и кво ? ...
    Да не би да са станали колонии на Мутристана ?
   • Dd
    dd
    0 0
    11:33, 7 апр 2020
    Очевидно,че си тъп американец.
    Пластмасови пари не са пластмасови банктноти,а пластмасова карта с чип,която се издава от държавата с определен брой 'пари',купони или точки.
    Когато ти е забранено да работиш или ти затворят фирмата банките стават излишни.Т.е. купонната система става неизбежна.Стой си вкъщи и чакай дневната дажба грис.
    Новината от вчера в Германия е,че банките започват затварянето на огромна част от клоновете си за постоянно.
  • 17
   Ре
   Реалист
   8 0
   23:39, 6 апр 2020
   Ами, ако този вирус сме го изкарали на крак преди примерно 2 месеца и сега се тестваме, нали тези вече изградени имунотела ще покажат положителен резултат....
   Не се тествайте, не се страхувайте, а си живейте живота, ако господ ви е писъл да се обесите, няма да се удавите.....
   • Да
    Дарвинист
    5 -3
    00:03, 7 апр 2020
    Прочетох какво си "писЪл , на родопски гръцки
    .....
    Ако заради такъв Реалист като теб ,
    който разпространи заразата
    умрат възрастните ми Майка и Баща
    .....
    няма да имаш много време да живееш .... :))
   • Дъ
    ДЪрвенист,
    0 0
    11:37, 7 апр 2020
    Ходи му плати теста ,като искаш да се изследва бе отворко.Не си ти тоя ,който може да задължи някой друг да си направи тест.
   • До
    добро утро
    0 0
    11:39, 7 апр 2020
    Накрая да чуя нещо смислено.От седмици говоря тук,че именно,това е проблема на доста лекари и защо те смятат,че всичко минава,като БОЛЕН или умрял от корона.
  • 18
   Хе
   Хейтър
   1 -3
   00:04, 8 апр 2020
   Тази Делчева(не мога да я нарека доктор) да отиде да си копа двора в Каснаково, а не да се рекламира тука и там, да обира хората с нагласените си резултати!!! Егати безскрупулната селянка, що народ обера и за още ламти?
  • 19
   Ка
   кака снежка
   1 0
   13:47, 8 апр 2020
   А бе пенсии нали ви дадоха големите пенсии идете да ви тестува др минка делчева успех в тестването
  • 20
   Си
   СИ
   0 -1
   14:00, 8 апр 2020
   Тази докторица не се ли наяде да вземе да помогне на колегите си с някой лев та тя има няколко лаборатории
  • 21
   Ба
   БАЙ ИВАН
   0 0
   16:51, 9 апр 2020
   А бе стига сте я показвали тази докторка видяхме че е голяма красавица може да участва в конкурс за мис хасково за друго не става

  Хороскоп за 28.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
  28 яну 2021
  Последни новини