От х:

Днес в x:

15 °C

Излъчват филм за битката при Клокотница

Изображение 1 от 5

  На 1-и април от 13:35 часа БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“.

  Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания Файв Стар Медиа Груп ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за началото на март и за началото на април/.

  Филм за една война, която променя не само границите на средновековна Европа. Тя поставя нови морални стандарти изобщо във воденето на бойни действия. Това е битката край Клокотница.

  Ето как звучи част от сюжета на последния филм от поредицата „Битките за Европа“ на Продуцентската къща и БНТ.

  Теодор Комнин обаче греши. Иван Асен наблюдава внимателно своя зет. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, – трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега… Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток – откъм днешния град Хасково.

  Хасково е изключително стратегически град. През тези територии минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, ти си от другата страна на Континента…

  Битката започва до село Клокотница. Там тече ръкав на река Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току що е наел около 5 хиляди тежковъоръжени рицари от Западна Европа.

  На българска територия нахлува около 30 хилядна войска. Огромна мощ по това време. Българите са с около 5 хиляди по-малко. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – 5 хиляди души по-малко! Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия, е от най-лошите възможни решения.

  Съпродуцент на филма е Община Хасково.

  “Клокотница – Битката за Клокочещата вода“

  HD, Английски с български субтитри, 40,00 мин., 2019-а, FIVE STAR MEDIA GROUP

  Режисьор и сценарист – Степан Поляков

  Главен оператор – Момчил Александров

  Композитор – Валери Пастармаджиев

  Режисьор по монтажа – Цветелина Василева – Лямова

  Изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бахти Аматьорския филм ... Поне не си правете гаргара с историята ... Достатъчно беше да мина през снимките
   ....
   Тъпото наркоманче режисьор ще изкара че Българите направо сме живеели по дърветата и сме били гейове и трето полови меринджеи ....
   ...
   Това брони ,ризници , шлемове , боздугани , брадви - за нищо ги нямате ...
   ...
   Знаете ли защо Хасковските иманяри мразят Клокотница - понеже металотърсачите им удрят постоянно на брони и железни ризници :))
  • 2
   Ба
   Бахти Порно филмчето
   5 -2
   11:52, 1 апр 2020
   Ето го истинския филм
   Сватбите на Йоан Асен-еп.1 / The Weddings of Joаhn Assen (1975)
   ...
   https://www.youtube.com/watch?v=WYLQG1nHXY0
   ....
   Българите не могат да изглеждат като циганчета
  • 3
   Си
   Симихченец
   7 -1
   13:38, 1 апр 2020
   Главен герой във филма е кмета каубой Евгени.
  • 4
   Ми
   Милан Качаров
   10 -4
   13:57, 1 апр 2020
   За този филм Община Хасково бе принудена от МАфията герб да плати 10000лева . Филм историческа помия от дати и събития .
  • 5
   Ва
   Валията Иванов
   7 -3
   14:14, 1 апр 2020
   Затова ли Янко Митев са го изтървали да го снимат в ролята на византиец?
  • 6
   Ро
   робин дук
   1 0
   09:58, 2 апр 2020
   защо го излъчват в 13ч.? Кой ще го гледа по това време,бе тъпаци? Пуснете го вечерта на мястото на някой третокласен американски филм да го гледа народа.И колкото и да е смотан,по-добре от промиващите мозъци американо.

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини